• Ónodi-Szűcs
    • Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

      Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

    • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

      Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

    • A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

      A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

  • EBP
    • EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

      EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

    • Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

      Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

    • Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

      Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

  • EESZT
    • Nagykorúsítani kellene a betegeket

      Nagykorúsítani kellene a betegeket

    • Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

      Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

    • A patikák rémálma az új e-egészségügy rendszere

      A patikák rémálma az új e-egészségügy rendszere

Hallal a demencia és a depresszió ellen

Egészségmagazin 2006.04.21 00:00 Forrás: Weborvos Szerző: - munkatársunktól -

Az egészséges táplálkozás alapelvei szerint az a jó, ha a felvett energia 30 százaléka zsírokból származik.

Magyarországon azonban sajnos a telített zsírsavak fogyasztása a jellemző. A telített zsírsavakban gazdag zsiradékok elsősorban állati eredetűek. Közös jellemzőjük, hogy hidrogénben gazdagok, sok energiát adnak, azonban túlzott fogyasztásuk növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A telítetlen zsírsavak (egyszeresen, vagy többszörösen telítetlenek) folyékony állagúak, a szervezetbe jutva támogatják az idegműködést, hormonokat termelnek, és fokozzák a zsíranyagcserét.

A többszörösen telítetlen zsírsavakon belül az utóbbi időben mind több szó esik az omega-3 zsírsavakról, amelyek a halakban találhatók, csökkentik a szívbetegségek kockázatát, és hasznosak lehetnek a bőrbetegségek, izületi gyulladás és allergia kezelésében is. Az omega-3 zsírsavak közül a DHA különösen fontos a magzati idegrendszer fejlődésében és a kisgyermekek fejlődésében mindaddig, amíg az agya szerkezete ki nem alakul. Nagy-Britanniában a dyslexiás és a hiperaktív gyermekek táplálkozásának kiegészítésére használják a tengeri halolaj készítményeket. Egyes kutatások azt mutatják, hogy az omega-3 hiánya növeli a depressziót és az agresszivitást is. Egy holland vizsgálat szerint azoknál, akik hetente legalább 10 dekagramm halat fogyasztottak, 70 százalékkal kisebb volt az esély az Alzheimer-kór kialakulására.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink