Egészségmagazin / Vissza a rovat főoldalára »

Hogyan készüljünk fel a vastagbél tükrözésre?

A vastagbéltükrözés – kolonoszkópia – igen fontos, sőt nélkülözhetetlen vizsgálat a vastagbél betegségeinek diagnózisában.

Az eljárás kellemetlen, bizonyos esetekben fájdalmas, ezért a páciensek tartanak tőle. Persze mindez függ attól, hogy milyen gyakorlott a vizsgáló orvos és az asszisztens, illetve függ az adott beteg vastagbelének egyéni anatómia alakzatától (mennyire „kanyargós"). Nehezíti a beavatkozást, ha korábbi betegség vagy műtétek miatt összenövések rögzítik a beleket. Természetesen a nehezebb vizsgálatoknál fájdalomcsillapító/kábító injekció adásával igyekszünk elviselhetővé tenni a vizsgálatot.

Hirdetés

Mit tehet a páciens azért, hogy a kolonoszkópia a lehető legkevésbé legyen megterhelő?

Az első és legfontosabb feladat a vastagbél előkészítése, tisztítása a vizsgálat előtt. Ehhez természetesen a vizsgáló orvos előzőleg tanácsokat ad és különböző készítményeket javasol vagy ír fel receptre.

Lényeges, hogy a vizsgálatot megelőző 2 napon gyakorlatilag rostmentes diétán legyünk. Ez azt jelenti, hogy ne fogyasszunk húst, zöldségeket, gyümölcsöket. Igyunk bő folyadékot, együnk üres levest, melybe esetleg kevés tészta kerülhet. Ihatunk szűrt gyümölcsleveket, de legpraktikusabb a tea vagy a szénsavmentes ásványvíz. Ha nagyon „éhezünk" nassolhatunk egy kis ropit vagy háztartási kekszet. Természetesen a cukorbetegek és azok, akik nem bírják a koplalást, vihetnek be kalóriát, illetve szénhidrátot (cukrot). Ez lehet cukros tea is, de megfelel napi 2-3 tápszer fogyasztása (ezek 2 dl-esek, iható kiszerelésben). Utóbbival pontosan tudjuk azt is, hogy mennyi szénhidrátot vittünk be, ami a cukorbetegeknek fontos. Ha fegyelmezetten betartjuk a diétát, nagyban hozzájárulunk ahhoz, hogy a vizsgálat idejére tiszta legyen a belünk. Ez azért kulcsfontosságú, mert a bél szennyezettsége nehezíti, lassítja a vizsgálatot és akadályozza a pontos diagnózis felállítását.

A másik döntő fontosságú lépés a megfelelő előkészítő (béltisztító) készítmény pontos, utasítás szerinti használata. Természetesen ezt az orvosunk írja fel, javasolja, de azért nem árt ismernie a betegnek sem a lehetőségeket és az előkészítés nehézségeit. A legtöbb készítmény a hagyományos hashajtók valamelyike, illetve különböző, a patika által összeállított por. Néhányuk kellemetlen ízű, de van, amelyik semleges, sőt van, amelyikét jónak mondják. Rendszerint a megfelelő hatás eléréséhez több liter (3-4) folyadékot kell a szerek mellé elfogyasztani. Azzal is számolni kell – főleg a senna tartalmú készítményeknél -, hogy hasi görcsöt okoznak. Ha a tisztítás nem sikerül, akkor beöntésekre is szüksége lehet. Az utóbbi időben egyre jobb előkészítők jelentek meg hazánkban is. Az ideális készítmény a beteg számára az, ami elfogadható vagy semleges ízű, nem okoz hasi görcsöt, nem kell hozzá rengeteg folyadékot fogyasztani, és természetesen jól kitisztítja. A szakember számára ugyanezek fontosak, hiszen a vizsgálat szempontjából sem jó, ha az előkészítés a beteget megviseli. Emellett a pontos diagnózis és a gyors vizsgálat alapfeltétele, hogy a bél teljesen tiszta legyen.

Összefoglalva, a beteg és az orvos együttműködése a sikeres és gyors vizsgálat megvalósításához már az előkészítésnél el kell, hogy kezdődjék.

2006-09-18 :
Forrás: Weborvos - Dr. Demeter Pál Ph.D

Javasolja e cikket ismerőseinek is a Google keresőben!

Tetszik a cikk?

Nyomtatás Cikk küldése e-mailben
hirdetés
Ezt már olvasta?

Sokszor egy bocsánatkérés is elég lenne

„Ragyogó hatáskörök" kerültek a betegjogi központhoz, amely emelni akarja képviselői számát.

Férfibajok? Ne halogasd! Van megoldás!

Prosztatagyulladás, herefájdalom, magömlés-problémák: időben beavatkozva orvosolhatók.

Öt tévhit a fogágy betegségeiről

A fogíny megbetegedései összefüggést mutatnak más, komoly betegségekkel.

Flabélos nyílt napok

Most Ön is ingyen kipróbálhatja!

Érdekli a XXI. század legkíméletesebb és leghatékonyabb edzési módszere?

hirdetés
hirdetés