• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

  • Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

   Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Hogyan szoktassuk vissza a kisgyereket a közösségbe?

Egészségmagazin 2017.12.29 07:10 Forrás: Weborvos
Hogyan szoktassuk vissza a kisgyereket a közösségbe?

A téli szünet idején a szülők is sokat tehetnek azért, hogy az ünnepek után a gyermek újra szívesen menjen bölcsődébe, vagy óvodába.

Felnőtteket is megvisel, amikor szabadság után vissza kell térni a dolgos hétköznapokba, nem csoda, hogy - akár néhány napos kihagyás után is – a gyerekeknek még nehezebb lehet visszaszokniuk a közösségbe. Előfordul, hogy az év végi ünnepek, vagy gyakori betegeskedések miatt az ősszel megkezdett beszoktatást minden visszatérésnél gyakorlatilag újra lehet kezdeni. A téli szünet idején azonban a szülők is sokat tehetnek azért, hogy az ünnepek után a gyermek újra szívesen menjen bölcsődébe, vagy óvodába.

„Vannak gyerekek, akiket a szünet utáni visszatérés nem visel meg, és nem okoz különösebb nehézséget az újévi újrakezdés – vélekedik Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna gyermekorvos, csecsemő/kisgyermek-szülő konzulens. – Mégis előfordulhat, hogy az ünnepek után nehezen indul a visszatérés a bölcsődébe, vagy az óvodába. Ilyenkor sem kell megijedni, hiszen az óvónők, a gondozók számítanak rá és felkészültek abban, ha visszaszoktatásra lehet szükség egy hosszabb távollét után.

Az ünnepek alatt azonban fontos, hogy a szülők gondoskodjanak a gyermek megfelelő folyadékbeviteléről, a kiegyensúlyozott, egészséges táplálékokhoz való hozzájutásról és lényeges a szünetben a korábban is adott vitaminok, elsősorban a D- és C-vitamin bevitele. Kiegészítésképpen segíthet egy probiotikum kúra, vasban és cinkben gazdag élelmiszerek fogyasztása is, hogy a gyermek minél jobb testi állapotban vágjon neki az új évnek."

• Az otthon töltött időszak pihenésként szolgál a gyermek immunrendszere számára – mondja a szakember. Érdemes minél több időt tölteni a szabadban, aktív pihenéssel és kikapcsolódással. Ne ijedjünk meg a mínuszoktól!

• Jó, ha a szünet ideje alatt a család nem tér el jelentősen a gyermek megszokott bölcsődés, vagy óvodás napirendjétől, elsősorban a délutáni alvás és az esti lefekvés tekintetében. Ha mégis borul a rend, akkor a közösségbe való visszatérés előtt érdemes két-három napot hagyni az „akklimatizálódásra", amikor a már korábban megszokottak szerint alakítják a gyermek napját.

• Az ünnepi készülődés neheze, legstresszesebb része gyakran éppen a szünet első napjaira és az ünnepnapokra esik, amikor a kisgyermek legszívesebben a szülőkkel lenne. Számára nagyon fontos, hogy a nyugodt anyából és apából kapjon minél többet. Fontos lenne arra törekedni, hogy az ünnepi készülődés a lehető legkevesebb stresszel járjon.

• A kisgyermek sokkal többre értékeli a vele töltött időt és az odafigyelést, mint a sokadik finom fogást a karácsonyi menüben. A konyhában töltött időre jó megoldás lehet az, ha a gyermek is kiveheti a részét a tennivalókból, természetesen életkorához, képességeihez mérten.

• Maradjon elegendő idő a közös játékokra, beszélgetésekre. Sokat segíthet az is, ha a kisgyermeket nem terhelik túl programok tömkelegével, és olyan elfoglaltságok is szerepelnek az ünnepnapokon, amelyeket a kicsik az oviban vagy a bölcsiben is szoktak csinálni. Jó lehet a közös kézműveskedés, gyurmázás, festés, legózás. Ez segít ébren tartani a gyerekekben a gyerekközösség emlékét.

• Az ünnepeket követően érdemes emlékeztetni a gyermeket arra, hogy nemsokára újra oviba vagy a bölcsődébe megy. Fontos, hogy a szülők hitelesen, kedves határozottsággal kezeljék, ha esetleg ellenállásba ütköznek.

A hosszabb távollét után mégis előfordulhat, ha döcögősen indul a visszatérés. Jó, ha a szülők számítanak erre, és nem esnek pánikba. Ne ijedjenek meg attól, ha picit vissza kell lépniük. Ha szükség van rá és erre lehetőség nyílik, kezdetben csak délelőtt legyen a gyermek az intézményben, és ha ez már megnyugtatóan zajlik, akkor maradjon ott egész napra. Minél jobb fizikai és lelki állapotban, feltöltődve és kipihenve tér vissza a kicsi a közösségbe, várhatóan annál könnyebb lesz a visszazökkenés a bölcsődei, óvodai hétköznapokba.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink