• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Kérdések, feleletek a méhnyakrák elleni védőoltásról

Egészségmagazin 2007.04.30 00:00 Forrás: Weborvos Szerző: Dr. Hartman Gábor - Dr. Benczik Márta

A HPV-vakcináról sok információt hallhattunk az utóbbi időben, néhány fontos dolgot kivéve.

A jelenleg forgalomban lévő vakcina típusai ellen csak abban az esetben alakul ki a megfelelő immunválasz, amennyiben az oltáskor egyik HPV-vakcinatípus sincs jelen a szervezetben.

Amennyiben bármelyik vakcina-vírustípussal fertőzöttek vagyunk, a védőoltás nem feltétlenül nyújt védelmet az aktuális HPV-fertőzés által kialakuló betegséggel szemben. Éppen ezért kell HPV-típuskimutatást végezni a vakcina beadása előtt, hogy meggyőződjünk az aktuális HPV-státuszról.

Mivel az oltás a méhnyakrákos esetek 30 százaléka ellen nem véd, ezért a HPV- és citológiai szűrés továbbra is ugyanolyan fontos marad.

Ezen kívül az összefoglaltuk a leggyakoribb vakcinával kapcsolatban felmerülő kérdéseket.

Mi ellen véd a vakcina?

A HPV-vakcina számos, közel 100 HPV-típus közül azon 4 ellen véd, amelyek a legnagyobb gyakorisággal vezetnek a méhnyakrákhoz, illetve szemölcsök kialakulásához.

A HPV 16, 18-as típusai tehetőek felelőssé a méhnyakrákos esetek 60-70 százalékért, míg a HPV 6 és 11-es típusai okozzák a szemölcsös megbetegedések 90 százalékát.


Kinek javasolt a HPV-vakcina?

Elsődlegesen 9-15 éves lányoknak javasolt, a szexuális élet megkezdése előtt. Másodlagosan a 16-26 éves nőknek.


Miért javasolt a HPV-vakcina ennyire fiatal lányoknak?

Ajánlott a lányoknak/nőknek a szexuálisan aktív időszakot megelőzően megkapniuk a vakcinát. Ennek oka, hogy az oltás abban az esetben adja a legteljesebb védelmet, ha előtte a vakcinában található 4 vírustípus egyikével sem fertőződtek meg.


Miért csak a 9-26 éves lányoknak javasolt a HPV-vakcina?

A vakcina biztonságát és hatékonyságát ebben a korosztályban tesztelték széles körben. Kutatás a 26 év fölötti nők körében csak nemrég indult, részükre az oltás engedélyeztetésre csak később kerülhet sor. Egyéni esetben a vakcina beadása mérlegelhető.


Mi ellen nem nyújt védelmet a HPV-vakcina?

Mivel a vakcina nem véd az összes HPV-típus ellen, nem képes megakadályozni az összes méhnyakrákos esetet vagy genitális szemölcsöt. A méhnyakrákos esetek kb. 30-40 százaléka ellen nem véd a vakcina, ezért fontos lesz a nőknek továbbra is méhnyakrákszűrésre és kiegészítő HPV-szűrésre járniuk.

A vakcina szintén nem véd a genitális szemölcsök 10 százaléka ellen és más szexuális úton terjedő kórokozók ellen, így továbbra is fontos lesz a megelőzés, azaz a védekezés a szexuálisan aktív felnőttek számára, hogy a HPV és más szexuális úton terjedő (sexual transmitted disease – STD) fertőzések esélyét csökkentsék.


Mi a HPV-vakcina haszna a szexuálisan aktív nők számára?

A szexuálisan aktív nők szintén részesülhetnek a vakcina védelméből, viszont a kialakuló védelmet korlátozhatja az éppen zajló HPV-fertőzés. A védelem csak a HPV-vakcina azon négy típusa ellen szerezhető, amellyel a nő az adott időpontban nem fertőződött.

A négy HPV vakcina-vírustípus (6, 11, 16, 18) kimutatása (kizárása vagy megerősítése) HPV-vizsgálattal lehetséges, mely a legtöbb szakorvosnál kérhető.


Szükség van-e nőgyógyászati- és HPV-szűrésre az oltás megkezdése előtt?

Igen, mivel meglévő fertőzés esetén kérdéses a vakcina hatékonysága a szexuálisan aktív nők esetében. A későbbiekben észlelt valamelyik vakcinatípus általi HPV-fertőzésről nem dönthető el, hogy az oltás előtt vagy után kapta-e.

A vakcináció nem helyettesíti a nőgyógyászati rákszűrést. Azok számára, akik rendszeresen járnak nőgyógyászati- és HPV-szűrésre, nem szükséges az oltást megelőző vizsgálat. Ellenkező esetben a szűrés erősen javallt.


Kell a beoltott lányoknak/nőknek továbbra is méhnyakrákszűrésre járniuk?

Igen. Három ok van, amiért a nőknek továbbra is kell járniuk a rendszeres méhnyakrákszűrésre:

Először is a vakcina NEM véd az összes méhnyakrákot okozó HPV-típus ellen, tehát a beoltott nők továbbra is ki lesznek téve a rák kialakulása veszélyének. Így a rendszeres nőgyógyászati- és HPV-szűrés a későbbiekben ugyanolyan fontos.

Másodszor, azoknak a nőknek az esetében, akik azután kapják meg a vakcinát, hogy a négy HPV vakcina-vírustípus közül már bármelyikkel megfertőződtek, kérdéses lehet a vakcina teljes hatása.

Harmadszor, néhány nő nem kapja meg az összes szükséges dózist (vagy nem megfelelő ütemezésben), tehát a vakcina teljes hatása nem biztos, hogy érvényesül az ő esetükben.


Mi a helyzet a fiúk beoltásával?

Valószínű, hogy hatásos lesz számukra a genitális szemölcsök és ritkább rákfajták megelőzésére. A fiúk/férfiak oltása indirekt módon hatással lehet a lányok/nők egészségére is.

A terhes nők is megkaphatják a HPV-vakcinát?

A vakcina nem javasolt terhes nőknek. A kutatások nem elégségesek annak megállapítására, hogy a vakcina biztonságos-e a terhes nők és a születendő gyermek számára. Ez idáig a tanulmányok azt sugallják, hogy a vakcina nem okoz egészségügyi problémákat, de további kutatásokra van szükség. Egyelőre a nőknek ki kell hordaniuk a magzatot, mielőtt megkapják a vakcinát.

Ha a nőről kiderül, hogy terhes, miután megkezdte az oltássorozatot, az oltást a terhesség végéig el kell halasztani, és a szülést követően folytatni.


Mennyire hatékony a HPV-vakcina?

A tanulmányok azt mutatták, hogy a vakcina közel 100 százalékos hatékonysággal képes megelőzni a HPV négy típusa által okozott betegségeket, ideértve a rákmegelőző méhnyak-, szeméremtest- és hüvelyelváltozásokat és a genitális szemölcsöket. A vakcinát főleg olyan fiatal nőkön vizsgálták, akik a négy HPV-típus közül egyik fertőzésnek sem voltak még kitéve.

A vakcina nem gyógyítja meg a már meglévő HPV-fertőzéseket, genitális szemölcsöket, rákmegelőző vagy rákos állapotokat.

Meddig tart a vakcina védelme? Szükség lesz-e megerősítő oltásra?

Még nem ismert, hogy a HPV-vakcina mennyi ideig biztosít védelmet. A kutatásokban 5 éve kísérik figyelemmel a nőket, és ez idő alatt a védettség megfelelő volt. További kutatásokra van szükség, hogy megállapítsák, szükség lesz-e a későbbiekben megerősítő oltásra.

A lányok/nők akkor is védettek lesznek a HPV ellen és az azzal kapcsolatos betegségek ellen, ha nem kapják meg a vakcina mindhárom dózisát?

Erre a kérdésre a válasz még nem ismert, így nem tudjuk, hogy mennyire védettek azok a lányok/nők, akik csak az első vagy második dózist kapják meg. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az oltási programot minden esetben befejezzék.

Milyen mellékhatásai lehetnek a vakcinának?

A tanulmányok nem mutattak ki semmilyen komolyabb mellékhatást, az oltás körüli fájdalom fordul elő leggyakrabban.

Milyen rendben történik a vakcina beoltása?

A HPV-vakcinát 3 dózisban adják 6 hónap alatt. A második és a harmadik dózist 2, illetve 6 hónappal az első oltást követően kell beadni, mely a szakorvosoknál és háziorvosoknál kérhető.

Hol lehet kapni a vakcinát?

A vakcina vényköteles, melyet a társadalombiztosítás nem támogat. Gyógyszertárakban férhető hozzá.

További információ kapható: 06 1 465 01 24, www.hpvteszt.hu hpvteszt@hpvteszt.hu

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink