Egészségmagazin / Vissza a rovat főoldalára »

Leletböngésző: Mennyi? Mi mennyi?

Összegyűjtöttük a fontosabb vér és vizeletvizsgálati elemek tudnivalóit és normálértékeit, azaz bemutatjuk: mi, mennyi?

Bár ma már egyre több laboratóriumi lelet mutatja meg azt is, mennyi (volna) a vizsgált paraméter normálértéke, mégis, gyakorta előfordul, hogy hiába böngésszük, nem tudjuk értelmezni az eredményt. Szakértők segítségével megpróbáltuk összegyűjteni a fontosabb vér és vizeletvizsgálati elemek tudnivalóit és normálértékeit, azaz bemutatjuk: mi, mennyi?

AZ ÚGYNEVEZETT „KISRUTIN" VÉRVIZSGÁLAT:
Általában minden laboratóriumi vizsgálatot reggel, éhgyomorra kell elvégeztetni. Ha erre nincs mód, akkor a vérvétel előtt legalább 4 órával már ne együnk, és ne igyunk semmit. Az eredménye kortól és nemtől is függenek!

Hirdetés


A mennyiségi vérkép normálértékei:
Fehérvérsejt-szám: 4 – 10 (G/L) vagy más mértékegységben: 4 ezer- 10 ezer mikroliter
Vörösvértest-szám: 4-5.20 (T/L) vagy más mértékegységben 4 millió –5,2 millió mikroliter
Haemoglobin (Hb): 120-157 g/L vagy más mértékegységben 7,2 –9,7 mmol/liter
Haematokrit (Ht): 0.36 – 0.47 L/L vagy 36 – 47 %
MCV (vörösvértest átlagos térfogata):80-97 fl
MCH (vvt átlagos hemoglobin-tartalma) 27 – 34 pg (pikogramm)
MCHC (cct átlagos Hb-koncentrációja) 320 – 370 g/l
Trombocita-szám: 140 – 440 G/L (Giga/liter) vagy 140.000 –440.000 mikroliter


A minőségi vérkép normálértékei:
Ebben a vizsgálatban a fehérvérsejtek relatív százalékos megoszlását mérik, az arányok változása különféle betegségekre utalhat.
Fiatal alak : 0 – 1 % (jelenléte bakteriális gyulladást jelez)
Pálca (stáb): 0 – 5 %
Neutrofil granulocyta: 40 – 75 %
Eosinofil granulocyta: 0 – 5 % ( magas érték leggyakrabban allergiás betegségeknél, illetve paraziták jelenlétében mutatkozik)
Basofil granulocyta: 0 – 2 %
Lymfocyta: 20 – 40 % ( magas értéke vírusfertőzésre utal)
Monocyta: 0 – 2% ( megszaporodása a vírus,- illetve baktériumfertőzés végét jelzi)
Plazmasejtek: 0 – 2%
Vörösvértest- süllyedés (We) mm/órában adják meg: normálértéke nőknél 20 mm/h alatt, férfiaknál 15 mm/h alatt van. Nem specifikus vizsgálat, mégis jó szolgálatot tehet, mert amagas süllyedési érték leggyakrabban gyulladásos állapotot jelez, esetleg rosszindulatú daganat vagy vashiányos vérszegélység jelenlétére utalhat.


A vér kémiai összetevőinek normálértékei:


Szénhidrát – anyagcsere:
VÉRCUKOR: 4.20 –6.10 mmol/liter (kizárólag éhgyomri eredmények értékelhetők. A 4.10 alatti érték a kórosan magas cukorhoz hasonló tünetekkel járhat. Ha az eredmény normális, mégis tünetek jelentkeznek, akkor glükóz-tolerancia vizsgálatot kell kérni.
Zsíranyagcsere:
TRIGLICERID: 0.40 – 1.70 mmol/liter (vegetáriánusoknál az értékek alacsonyabbak)
KOLESZTERIN: 3.70 – 5.20 mmol/l (50 év felett a férfiaknál 5.7, a nőknél a 6-os is elfogadható)
HDL-KOLESZTERIN: 1.20 – 3.10 mmol/l (Csak magas összkoleszterin-szint esetén érdemes vizsgálni, ekkor az LDL koleszterin-szintet is mérni kell)


Fehérje-anyagcsere (veseunkciók):
KARBAMID: 1.70 – 8.3 mmol/l
KREATININ: nő: 58 – 96, ffi:58 – 106 mikromol/l
HÚGYSAV: nő: 142 – 336 mikromol, ffi: 406-ig


Májenzimek: (A méregtelenítő funkció károsodását méri: magas lehet az alkoholfogyasztástól, bizonyos gyógyszerek tartós szedésétől és vegyszere hatására.)
GOT: nő: 18 – 31 Unit/l, ffi: 33-ig
GPT: nő: 8 – 31 U/l, ffi: 40-ig
Gama-GT: 7 – 32 U/l
Szívenzimek:
GOT: 8 – 31/33 U/l
LDH: 230 – 460 U/l
CK: 50 –170 U/l
CK-MB: 5 alatt (A szívizom jellegzetes enzimje, melynek magas értéke infarktust jelez már azelőtt, hogy az EKG-kép kimutatná.)


A TELJES VIZELETVIZSGÁLAT NORMÁLÉRTÉKEI: (A legcélszerűbb a reggeli, első vizeletből vett mintát vizsgálni, mert a kóros sejtek jelenlétéről ez adja a legteljesebb képet.)
Ph vegyhatás: 5 – 8 (Az érték a táplálkozástól is függ)
Vizelet-fajsúly: 1003 – 1030 (Az érték a folyadékbeviteltől is függ) Fehérje: negatív (pozitív értéknél a kevés is kóros, vesefunkciós vizsgálatok kellenek)
Vizelet-cukor: negatív (Ha pozitív, akkor vércukor meghatározás szükséges, ugyanis a „veseküszöb" feletti vércukor jelenik meg a vizeletben.)
Keton: negatív
Urobilinogén (Ubg) normál (Betegség nélkül is megjelenhet a vizeletben)
Bilirubin: negatív (A két utóbbi anyag jelenléte, illetve kóros szintje májbetegséget jelez)
Nitrit: negatív (Ha pozitív, akkor kórokozó baktérium jelenlétére kell gondolni)
Üledék: Negatív (Mikroszkóp alatt vizsgálják, azt kutatva, van-e valamilyen sejtelem, esetleg baktérium a vizeletben. Ha igen, akkor tenyésztéses vizsgálat következik. Vér megjelenése utalhat kőre, tumorra, férfinél prosztata megnagyobbodásra, gyulladásra. Nőknél néhány vörösvértest esetleg a menstruációs ciklus közelségét jelentheti.

2009-01-19 :
Forrás: Weborvos - DrInfo

Javasolja e cikket ismerőseinek is a Google keresőben!

Tetszik a cikk?

Nyomtatás Cikk küldése e-mailben Hozzászólás a cikkhez
hirdetés
"Laboratóriumi lelet értékelés" fórum:
jerdei11, 2009-03-29 08:22
Javaslom a labtestonline.hu meglátogatását az érdeklődőknek. Itt szakszerű, közérthető magyarázat található sok mindenre. A lelet adatainak kiértékelése végül is a kezelőorvos és a labor szakorvos közös munkája kellen legyen. Tovább »
Ezt már olvasta?

Sokszor egy bocsánatkérés is elég lenne

„Ragyogó hatáskörök" kerültek a betegjogi központhoz, amely emelni akarja képviselői számát.

Öt tévhit a fogágy betegségeiről

A fogíny megbetegedései összefüggést mutatnak más, komoly betegségekkel.

Allergiás asztma: támad a tavasz

Ismerje meg a rohamot provokáló tényezőket és a megelőzés lehetőségeit.

Flabélos nyílt napok

Most Ön is ingyen kipróbálhatja!

Érdekli a XXI. század legkíméletesebb és leghatékonyabb edzési módszere?

hirdetés
hirdetés