• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Mi az aktív reumatológia?

Egészségmagazin 2007.07.25 00:00 Forrás: Weborvos Szerző: dr. Tószegi Attila

Hogyan lehetne néhány nap, legfeljebb egy-két hét alatt megszabadulni a reumatikus fájdalomtól.

Az aktív reumatológiai ellátás feladata a mozgásszervi - reumatológiai fájdalmakmegszüntetése, a mozgáskorlátozottságok, ízületi akadályozottságok, mozgásbeszűkülések, lágyrész gyulladások hatékony és tartós  gyógyítása injekciós-infiltratív eljárásokkal, illetve különböző hatásmechanizmusú és típusú gyógyszerekkel (steroidok, spasmolytikumok, non-steroidok, vitaminok, porcképzőszerek, fájdalomcsillapító-gyulladásgátló készítmények)  vagy azok kombinációjával. 

Ami a módszert illeti, nincs szó új felfedezésről, csak más szemléletről és gyakorlatias, racionális megoldásról, illetve terápiáról. Az aktív reumatológia tulajdonképpen a világszerte szerveződő fájdalomambulanciák speciális, reumatológiai – mozgásszervi szakrendelése.

Szemléletem szerint a mozgásszervi megbetegedések megértéséhez, gyógyításához elengedhetetlenül szükséges a klasszikus medicinalis, tehát orvosi ismereteken túl a mérnöki tudományok alkalmazása, magukba foglalva a mechanikai, statikai, dinamikai, kinetikai ismereteket.

Így nemcsak az válik érthetővé, miért és hogyan alakult ki az adott károsodás a velejáró fájdalommal, hanem érthetővé válnak a következményes panaszok, sőt az is kiszámítható, mi lesz a következményes fájdalom, mozgáskárosodás, funkciókiesés helye, ha nem kellően kezeljük. A specialis manuális beavatkozással nemcsak meggyógyítani lehet az adott elváltozást, megszüntetve a fájdalmat és a funkciókiesést, hanem egyszersmind megelőzhetjük a következményes elváltozásokat is. A szemlélet 2000 éves, ugyanis Hyppokratesz óta tudjuk, csak a módszer és annak technikai része az új.  

Ha gyakorisági sorrendet állítanánk fel arról, mely testrészeink, illetve mely szöveteink fájnak a leggyakrabban, akkor a sor tetején az izom-lágyrész és az ízületi fájdalmak állnak, testtájak szerint pedig a hát- és derékfájás vezet a nagyízületi fájdalmak, a csípő, a térd előtt.  A kínzó és erős izomfájdalmak többnyire akkor keletkeznek, ha valamilyen reflexes folyamat révén az izom állandóan összehúzódásra kap utasítást az idegrendszertől, s a görcstől a mozgás nehezített és fájdalmas.  Az ízületi fájdalom elsődleges és másodlagos is lehet, utóbbinál baleset, sérülést, fejlődési rendellenességet áll a hátterében. Az ízületi tok feszülése, az inak tapadási helyének izgalma, a szalagok túlnyúlása, az ízületi tok krónikus gyulladása, az ízületi tömlők gyulladása mind-mind fájdalommal jár.


Az idült fájdalmak között a leggyakoribb a hát és derékfájdalom, s a betegek közül igen sok a fiatak és a középkorú. Egyes statisztikák szerint a lakosság 80-90 %-a szenved élete során legalább egy alkalommal akut derék vagy hátfájásban. Ugyanakkor a krónikus forma a kórházi ápolás egyik leggyakoribb oka, a rokkantnyugdíjasok 17 százalékának diagnózisa is ez.

A hátfájások 10 %-a ideggyök nyomatásos vagy gyulladásos jellegű, leggyakoribb okai a porckorongsérv, a gyulladás, a gerinccsatorna szűkület, a csigolya-csúszás, műtét utáni recidiva, műtét utáni hegesedések. A nem sérvesedés és a nem csigolyacsúszás által kiváltott esetek gyógyíthatók vagy hosszabb ideig panasz - és fájdalommentessé tehetők.


A másik 90 százalék az ideggyöki eredetű hátfájás, mely jellemzői:

• reggeli merev derék
• egy vagy kétoldali ágyéki izomfájdalom
• Tartós ülés –állás fokozza a fájdalmat
• Mozgásra mérséklődik a fájdalom
• Terhelés sokszor nem befolyásolja a fájdalmat, állandó jellegű.

Ezek mind gyógyíthatók, panaszmentessé tehetők, azok pedig, amelyeknek kiváltásához valamely tartós állandó anatómiai ok társul, karbantartással időszakokra panaszmentessé tehetők.

Miért kell aktívnak lennie ennek az ellátásnak?

A terápia fontos célja, hogy gyorsan megszabadítson magától a fájdalomtól és a mozgáskorlátozottságtól. Ezzel csökken a munkából való kiesés, hiszen hamarabb visszanyerheti a beteg a munkaalkalmasságát. Mivel életvitelünk mára jelentősen megváltozott, a belgyógyászati gyökerekből táplálkozó reumatológiai ellátásnak is igazodnia kell ehhez. Olyan módszer kell, amellyel elkerülhető a kórházi kezelés, rövidül a táppénzben töltött idő.

Az aktív reumatológiai ellátás tehát gyors, idő- és költséghatékony terápiás lehetőség a mozgásszervi megbetegedések által okozott fájdalmak és mozgáskorlátozottságok megszüntetésére. Mégis hiánytevékenység ez, mert bár egyes módszereit használják a szakrendelőkben, ám nem épültek ki speciálisan ilyen típusú rendelők. Nincsen és nem is volt iskolája, studiuma, oktatása.  Manualitást, kézügyességet igényel, miközben a reumatológusok zöme belgyógyászati tájékozódású, érdeklődésű.
További részletek

www.reumaspecialista.hu

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink