• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Miért híznak el a gyermekeink?

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Holnap indul hazánkban a gyermekkövérség prevencióját célzó nemzetközi program.

Egy éves előkészítést követően pénteken veszi kezdetét Magyarországon a gyermekkori elhízás arányát, okait, a megelőzés lehetőségét monitorozó nemzetközi felmérő program. A projektet a németországi Brémai Egyetem Prevenció-kutatási és Társadalom-orvostan Intézete (BIPS) indította útjára, s minden európai ország képviselteti magát benne. Célja, hogy feltérképezze az egészségügyi problémákon belül a túlsúly és az elhízás megelőzésének lehetőségeit. Az IDEFICS egyébként mozaikszó, magyarra fordítva a táplálkozás és az életmód egészségre gyakorolt hatásának vizsgálatát és megelőzését jelenti. Miután a projekt közép-kelet európai koordinálásának feladatát a PTE ÁOK OEC Gyermekklinika kapta, az első felmérési napot az egyik pécsi oktatási intézményben tartják.


Holnap a Belvárosi iskolába szállunk ki, hogy pontos képet kapjunk az intézményben tanuló kisdiákok elhízási mutatóiról - tájékoztatta portálunkat a pécsi klinika nagy szabású vállalkozásáról Bognár Szilvia, a projekt menedzsere. A tudományos munka jelenleg 12 európai országban folyik párhuzamosan, 23 egyetemen. Magyarországon a PTE Gyermekklinikája csatlakozott a munkához, ezért minden Pécsett élő, 3-10 év közötti gyermeket meghívtunk a részvételre – tette hozzá a szakember.


Bár a programot tavaly kezdték Pécsett, a gyakorlati teendőkhöz azonban most értek el. Egy év kellett ugyanis az előkészületekhez: kiválasztották azokat az iskolákat (összekötő tanárokat, óvónőket) amelyek, akik hajlandóak voltak segíteni a megvalósítást és begyűjtötték a beleegyező nyilatkozatokat, melyekből kiderül, pontosan hány kisgyerek vesz majd részt a programban. Magára a felmérésre pénteken kerül sor – mondta a szakmai vezető.


A részvételhez szükséges kérdőívek kitöltése mellett a vizsgálathoz a garantáltan fájdalommentes vérvétel is hozzátartozik, mégpedig érzéstelenítő tapasz segítségével, a módszert a brémai központi tréningen a kollegák már kipróbálták.
Amennyiben a mérések a normálistól eltérő értékeket találnak, a problémáról a szülőt és a háziorvost azonnal értesítjük. Éppen azért, hogy a kezdődő kórfolyamat manifesztációját megakadályozzuk - hangsúlyozta a koordinátor.


Fontos továbbá kiemelni: az IDEFICS során megvizsgált gyermekek adatai, eredményei, a róluk készült orvosi feljegyzések szigorúan bizalmas adatoknak minősülnek, kezelésükre a hatályos adatvédelmi útmutatások vonatkoznak. Persze adott a lehetőség arra is: ha valaki jelentkezett, de meggondolta magát, bármikor kiléphet.


A tanulmányban két Dél-dunántúli – nagykanizsai, zalaegerszegi –kontroll régió is szerepet kapott, itt 1000 kisgyermek idei és két év múlva megismételt szűrésére kerül sor. E kontroll mérések alapján lehet majd összehasonlítani a program végén az intervenció hatását a pécsi és a mohácsi régióval.

Legolvasottabb cikkeink