• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

  • Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

   Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Miért érdemes átnézni a betegek házipatikáját?

Egészségmagazin 2014.06.24 06:45 Forrás: Weborvos Szerző: sj

Meglepően magas arányban kerültek a maradékok közé a fő betegség kezelésére szolgáló szerek.

Az otthon tárolt gyógyszerek, vagyis a házipatika időnkénti feltérképezése objektív képet adhat a betegek együttműködéséről és a gyógyítási gyakorlatról Simon Tamás professzor, a Magyar Rákellenes Liga elnöke szerint, aki nemrégiben az IME konferenciáján beszélt egy házipatika-vizsgálat tanulságairól. A felmérés során három csoportra osztották a gyógyszereket: az aktuális betegség miatt használatos szerek, a készenléti, illetve a maradék orvosságok.

A családok, ezen belül is 102 mellrákos beteg házipatikáját vizsgálta a Magyar Rákellenes Liga és az SE ÁOK Népegészségügyi Intézet. Az aktuálisan használt szerek aránya 30 százalék, a készenléti orvosságoké 31, a maradék pedig 30 százalék volt. Változtak az arányok, legalábbis ezt mutatja a mostani eredmények összevetése egy korábban, 2008-ban végzett vizsgálattal. Akkor 870 magyar család házipatikájában kutakodtak. Az aktuálisan használt gyógyszerek aránya 20,3 százalék, a készenléti orvosságoké 29,6, a maradékok aránya 50,1 százalék volt.

Mint Simon Tamás elmondta, a mellrákos nők aktuális gyógyszerei között egyértelműen a daganatos betegség orvosságai fordultak elő leggyakrabban, de a nem rákbetegek házipatikájához viszonyítva jelentősen több antidepresszánst és nem szteroid gyulladáscsökkentőket, valamint enyhe opioidokat találtak. A maradék orvosságok között meglepően magas, 29 százalék volt a mellrák kezelésére szolgáló gyógyszerek aránya, ami arra enged következtetni, hogy vagy már nem használja a beteg a szert, vagy használnia kellene ugyan, de mégis a maradékok közé került valamilyen okból.

A kutatásból kiderült, hogy átlagosan – nem is annyira sok – hatezer forintnyi volt a maradék gyógyszerek ára, ezek közül a mellrák oki gyógyszerei és a gyulladáscsökkentők, valamint enyhe fájdalomcsillapítók tették ki az összeg nyolcvan százalékát. Miután támogatott szerekről van szó, becslések szerint 85 százalék (közel félmillió forint) az OEP vesztesége, a betegeknél pedig alig több ezer forintnál az „elfecsérelt" pénz.

Vajon hogyan vannak ellátva a betegek oki gyógyszerekkel, ha azok egy része a maradékba kerül? Vajon tudják-e a betegek, melyik gyógyszert meddig kell szedniük? – sorolta a kérdéseket Simon Tamás, majd azt vetette fel, vajon tudják-e az orvosok, hogy a betegeik szoronganak, s ha igen, akkor vajon ezt a szorongást megfelelően kezelik-e a gyógyítók.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink