• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

   Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Mit kérdezzek a sérvműtétről?

Ez is érdekelheti! Forrás: Weborvos Szerző: Dr. Alföldy Ferenc

A sérv kizáródása gyakran a legrosszabb időben jelentkezik, éjszaka, ünnepnapokon, szabadság vagy külföldi út alatt.

A sérv is egy demokratikus betegség. Fiatal, öreg, férfi vagy nő, gazdag és szegény egyaránt szenvedhet tőle. Általában a hasfal gyenge pontjain jelentkezik, ami testi felépítésünkből következik. Leggyakrabban a lágyéksérv, a combsérv, a köldöksérv fordul elő, de az úgynevezett hegsérvek sem ritkák, ezek a megelőző műtétek hegében alakulnak ki, ugyancsak a hasfal gyengesége miatt. A sérv keletkezésében szerepet játszanak más tényezők is, mint a nehéz fizikai munka, testsúlyfelesleg de akár fejlődési rendellenesség a veleszületett sérveknél. A ritkán előforduló sérvek ( belső sérvek, különleges sérvek, rekeszsérvek ) ismertetésére nem tudunk kitérni.


A gyermekkori sérvek néhány öltéssel egyszerűen megszüntethetőek, felnőttek esetében akár lágyéksérvről, akár köldöksérvről vagy hegsérvről van szó, egyre gyakrabban műanyag hálóval zárják a sérvkaput és erősítik meg a hasfalat. Ez utóbbi módszer előnye az, hogy a sérv kiújulásának a gyakorisága lényegesen alacsonyabb, a kórházi tartózkodás, a gyógyulás és rehabilitáció pedig jelentősen lerövidül.


Meg kell-e a sérvet operálni?
A sérvek eredményes gyógyításának egyetlen módja a műtét. A műtét azért szükséges, mert az idő múlásával nem csak a beteg öregszik, társbetegségek alakulnak ki ( magasvérnyomás, szívbetegség, testsúlyfelesleg ) és ezért a műtéti kockázat is növekszik, hanem a sérv kapuja ( amin keresztül hasüregi szervek, főként bél, kerülnek a bőr alá ) is egyre nagyobb lesz, nehezebb és kockázatosabb a műtéti megoldás, gyakoribb a kiújulás. A sérvek legnagyobb veszélye a kizáródás, ami közvetlen életet veszélyeztető állapot és halogatás nélküli műtétet igényel.

A sérv kizáródása gyakran a legrosszabb időben jelentkezik ( éjszaka, ünnepnapokon, szabadság vagy külföldi út alatt ) és ilyenkor nincs idő a megfelelő kivizsgálásra, előkészítésre, tehát sokkal rosszabb körülmények között történik a műtét. A legrosszabb esetben a kizáródott bél elhal, kilyukad és hashártyagyulladáshoz vezet. Ilyenkor az elhalt bélszakasz eltávolítása is szükséges, ami jelentősen megnyújtja a műtét idejét és növeli a kockázatok, szövődmények sőt a halálozás gyakoriságát is. Mindez megelőzhető az időben, tervezetten végzett műtéttel.


A műtét elhatározása előtt gondosan kell mérlegelni a kockázatot, de ma már csak ritkán fordul elő, hogy a műtétet nem javasolja az orvos. Megfelelő körültekintéssel és előkészítéssel a kockázat minimálisra csökkenthető.


Mennyi ideig tart a műtét?
A műtét hossza függ a sérv milyenségétől, nagyságától, az alkalmazott technikától, a beteg testalkatától, a sebész gyakorlatától és egyéb tényezőktől is ( pl. összenövések), de nem a gyors, hanem a korrekt, megbízható és eredményes műtét a fontos.


Csecsemők lágyék- vagy köldöksérve „ néhány perces" műtéttel helyrehozható. A hagyományos módszerrel végzett lágyéksérvműtét 30-60 percet vesz igénybe, de ha a sérv a herezacskóba is terjed, lehet lényegesen hosszabb is. A laparoszkóppal végzett műtétek sem tartanak gyakorlott kézben lényegesen hosszabb ideig.


Néhány centiméteres köldöksérv sem vesz egy óránál több időt igénybe, de ha a hasfalat műanyaghálóval kell megerősíteni, több órás műtétre kell számítani. A hegsérvek rekonstrukciója esetén többnyire ez a helyzet.


Természetesen a műtéti időt meghosszabbítja az érzéstelenítés. A lágyéksérveket rendszerint gerincközeli érzéstelenítésben végzik, a köldöksérv esetén a beavatkozás általában altatásban történik. Ma már ritkán fordul elő, hogy vagy orvosi indokok alapján vagy a beteg kérésére, helyi érzéstelenítésben történik a műtét. Ez utóbbi mind a beteg, mind az orvos számára kevésbé célszerű.

Mire számíthat műtét után?
Mire számíthat műtét után, mennyi ideig tart a kórházi tartózkodás
Csecsemők és kisgyermekek rendkívül gyorsan gyógyulnak és csak ritkán szükséges a többnapos kórházi ápolás, ez is inkább akkor, ha az otthoni ápolás nem oldható meg. A laparoszkóppal végzett sérvműtéteket többnyire az egynapos sebészet keretei között művelik, csak a beteg általános állapota vagy kísérőbetegségei miatt kell néhány napig kórházban ápolni. Nagyobb sérvek helyreállító műtétei után 7-10 napos kórházi kezelésre van szükség.


Jelentősen hosszabb lehet a kórházi tartózkodás kizáródott sérvek műtétei után vagy szövődmények ( sebfertőzés, utóvérzés, tüdőgyulladás, trombózis) esetében.


Hazabocsátás után, otthon
Mielőtt elhagyná a kórházat, kérje ki az operáló orvos tanácsát, ő ismeri legjobban a beteget, tudja legpontosabban, hogy milyen műtétet végzett, milyen technikával, mert többnyire ettől függ az otthoni életmód. A kisgyermekek általában önmagukat korlátozzák, ők jól érzik, hogy mikor mit tehetnek. Felnőttek lágyéksérv műtéte után, ha hálóbeültetéssel történik, két-három hét múlva visszatérhetnek eredeti életvitelükhöz, csak a kifejezett fizikai megterhelést kell kerülniük.

A laparoszkópos műtét még gyorsabb rehabilitációt tesz lehetővé. Nagyobb heg- vagy köldöksérvek hálóval történő rekonstrukciója után 4-6 hetes kímélet szükséges és a fizikai terhelést is csak 3 hónap múlva tanácsos elkezdeni.


Ilyen esetben is elkezdhető a műtét után 6 héttel az úszás, kíméletes fizikai igénybevétel, séta. Fontos, hogy az operált ne tekintse magát betegnek, hanem fokozatosan, ameddig nem esik nehezére, térjen vissza a mindennapos tevékenységéhez. Figyelmet kell arra fordítani, hogy a pihenés alatt könnyen és gyorsan növekedhet a testsúlyunk, ami a sérv kiújulásának a veszélyével járhat! Mérsékelt diéta, óvatos és fokozatos testmozgás a gyors gyógyulás kulcsa.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink