• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Nem érdemes halasztani a térdprotézis műtétet!

Egészségmagazin 2008.01.13 00:00 Forrás: Medipress

A Delaware Egyetem kutatása szerint a nők hosszabb ideig halasztják a térdprotézis műtétet a férfiaknál.

A nők azzal, hogy addig halasztják a műtétet, amíg már nem bírják tovább a fájdalmakat, egyben mozgásképességüket és életminőségüket is kockáztatják Dr. Lynn Snyder-Mackler, a Delaware Egyetem fizioterápiás osztályának neves professzora szerint, aki emellett okleveles sportorvos és sportedző is.

„Az orvosok jellemzően azt ajánlják betegeiknek, hogy várjanak a térdműtéttel addig, amíg már nem képesek elviselni a fájdalmat - közölte Dr. Snyder-Mackler. Kutatásunk szerint ez rossz tanács – és a nőkre nézve rosszabb, mint a férfiak esetében – ugyanis a műtét előtti térdfunkció általában meghatározza a műtét utáni állapotot."

A National Institutes of Health 1 125 000 millió dollárral finanszírozta a kutatást, melyben együttműködött Stephanie Petterson fizikoterápiás szakértő (East London Egyetem), valamint Dr. Leo Raisis és Alex Bodenstab ortopéd sebészek (Newark, First State Orthopedics).

A Delaware Egyetem Fizioterápiás Klinikájának McKinly Laboratóriumában 229, térdprotézis beültetésre váró beteg – köztük 95 férfi és 126 nő – állapotát értékelték és hasonlították össze 44 egészséges nővel és férfival, egyező nem, életkor és testtömeg-index alapján. Minden vizsgált személy részt vett egy sor standard felmérésen, mint például a lépcsőzés, vagy egy hat perces séta során megtett távolság.

A résztvevők kvadricepsz izmának – a vádli fő izma, amely kiegyenesíti a térdet - erejét, és a térd mozgásterét szintén megmérték a klinikán, ahol több mint 300 beteget szoktak fogadni hetente.

Míg a férfiak átlagosan erősebbek voltak, és jobb térdfunkciójuk volt a nőkhöz képest, a felmérés eredményei megmutatták, hogy a női betegek körében sokkal nagyobb fokú mozgáskorlátozottság volt jellemző.

„Az osteoarthritisben szenvedő nők sokkal előrehaladottabb állapotban voltak a férfi betegekhez képest." - mondta Dr. Snyder-Mackler, majd hozzátette: „Az összes nőnél fájdalmas, végstádiumú osteoarthritist találtunk, ahol a csontokat bélelő porcok teljesen tönkrementek, és gyakorlatilag a térdizületben a csont ütközött a csonthoz."

De miért várnak ilyen sokat a nők a műtéttel? Dr. Lynn Snyder-Mackler szerint ennek számos oka lehet. Talán a nők jobban viselik a fájdalmat a férfiaknál, vagy a nők világa fokozatosan egyre jobban az otthon körül forog a kor előrehaladtával, vagy pedig egyszerűen hallgatnak orvosuk utasításaira.

„A térd osteoarthritise a mozgáskorlátozottság leggyakoribb oka Amerikában. Időskori betegség, amely több nőt érint, mint férfit, az arány 60-40 százalék. - magyarázza Dr. Snyder-Mackler. - Az orvosok általában azt tanácsolták a betegeknek, hogy amíg csak bírnak, várjanak a műtéttel, mivel annak eredménye átlagosan 20 évig kitart. Ugyanakkor a műtét halasztása csökkentheti a betegek életminőségét, mivel a műtét előtti térdfunkció meghatározza a műtét utáni teljesítményt."

A nőket jobban kellene tájékoztatni a térdprotézis műtét kockázatairól és előnyeiről Dr. Snyder-Mackler szerint. „A térd összecsuklása és gyengesége lépcsőzés közben egy komoly jel. Sokan kompenzálnak – van, hogy csak egyszer jönnek le a lépcsőn naponta, aminek eredményképpen ülő életmód alakul ki, és ez nem tesz jót az egészségnek. A korai beavatkozás segíthet megőrizni a mozgásképességet és az életminőséget."

A kutatás eredményeiről a Journal of Bone and Joint Surgery számol be.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink