• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Nem mindenkinek ugyanaz az ideális testedzés

Egészségmagazin 2017.09.13 13:13 Forrás: Budai Egészségközpont
Nem mindenkinek ugyanaz az ideális testedzés

A nekünk legjobb mozgásforma függ a genetikától, fizikai állapottól, életkortól, személyiségtől, és attól is, mi a célunk.

Ismerős a „majd holnap elkezdem" szindróma? Mindig találunk valamilyen okot, ami miatt kibújhatunk az edzés alól. Fáradtak vagyunk, néha kicsit lusták, de az is lehet, hogy eddig nem a megfelelő mozgásformát választottuk. Ezernyi apró tényező – testalkat, fájdalomtűrés, koordináció, személyiség, aktuális fizikai és egészségügyi állapot, életkor, motiváció, társak – befolyásolja, hogy melyik sportág lesz az, amelyik a testünkre és a lelkünkre is pozitívan hat. De mégis, hogyan találjuk meg a nekünk való sportot?

A sport és a fizikai erőnlétünk szinten tartása elengedhetetlen egészségünk megőrzéséhez. A nem megfelelő mozgásforma azonban nemcsak a sporthoz való negatív hozzáállásunkat alakíthatja ki, hanem egészségügyi problémákat is okozhat, különösen, ha már eleve van valamilyen betegségünk. A fizikai, lelki és szellemi adottságok és állapot alapján a rendelkezésünkre álló hazai és nemzetközi fejlesztésű mérési módszerek és statisztikák felhasználásával megtalálható az egyéni adottságokhoz, igényekhez és lehetőségekhez tökéletesen illeszkedő sportág. Ezen kívül a teljesítményünk folyamatos nyomon követésében is segíthet a sporttudomány. Érdemes szakedző segítségét igénybe venni a megfelelő mozgás elsajátításához is, így bizonyos mértékig csökkenthetjük a sportsérülések kialakulásának kockázatát, és nyugodtan élvezhetjük a sporttevékenység egészségi állapotunkra gyakorolt jótékony hatásait – mondja dr. Pintér Barbara, a Budai Egészségközpont szakértője.

Mely tényezők befolyásolják a választást?

Genetika
Testalkatunk (magasságunk, csontozatunk, izomzatunk és testünk zsírtartalma, ezek arányai) az egyik leginkább meghatározó tényező a számunkra ideális testedzés kiválasztásakor. Persze ha nem versenyszerűen sportolunk, ennek a tényezőnek nincs akkora szerepe. Barátokkal vagy amatőr sportklubokban nyugodtan játszhatnak bármilyen alkatú, lelkes játékosok is. Ha viszont versenysportban gondolkodunk, mindenképpen érdemes olyan szakemberhez fordulni, aki tud segíteni a testalkatunk pontos meghatározásában. A sporttudomány antropometriai méréseket használ erre a célra, a gyerekeket 7 éves kortól lehet vizsgálni.

Aktuális fizikai állapot
Pillanatnyi állapotunk nagymértékben befolyásolja, hogy mit sportoljunk. Fontos, hogy ne vállaljunk se túl sokat, se túl keveset! Ha régóta nem sportolunk, kevésbé megerőltető edzéssel kell elkezdeni a rendszeres mozgást. Ez lehet gyaloglás, gyorsgyaloglás, futás, úszás vagy könnyű torna. Miután egyre edzettebbé válunk, fokozatosan növelhetjük a terhelést. Az aktuális fizikai állapotunk meghatározásában, valamint a számunkra megfelelő sportág kiválasztásában és kivitelezésében a teljesítmény-analitika (nyugalmi és terheléses élettani vizsgálat) és egy jó edző/személyi edző lehet segítségünkre.

Életkor
Főként a gyermekek és az idősek esetében az életkort is figyelembe kell venni a sportág választásakor. Kisgyermekeknek könnyű, fejlesztő sportágak javasoltak, mint például az úszás, a torna vagy épp a játékos készségfejlesztő foglalkozások, a későbbiekben pedig biciklizéssel, futással, csapatjátékkal fejleszthetjük mozgásukat, koordinációjukat. Ha szeretnénk, hogy gyermekünk versenyszerűen sportoljon, érdemes korán szakemberekhez fordulni, mert a tehetségek kiválasztása már egészen fiatal korban történik. Idősebb korban pedig a kevésbé megterhelő edzésformák ajánlottak, mint például a nordicwalking, az aquafitness, a taichi vagy a jóga.

Személyiség, mint meghatározó tényező
A sport kiválasztásánál az sem mindegy, milyen típusú emberek vagyunk. Ha csapatjátékosok vagyunk az élet minden területén,a csapatsportokban nagyon jól megtalálhatjuk a helyünket. Ha inkább magunkra figyelnénk, keressünk olyan mozgásformát, mint a konditermi edzés, futás, úszás vagy épp jóga, ahol nem kell másokhoz alkalmazkodni. Ha pedig két lábon járó energiabombának érezzük magunkat, válasszunk intenzív mozgásformát, amely testünket-szellemünket egyformán lefoglalja. A súlyzós edzések, kerékpározás, aktív csapatsportok, küzdősportok, aerobic, zumba kielégíthetik a fokozott mozgásigényt.

Tudnunk kell, hogy mi a célunk

Betegségmegelőzés vagy gyógyítás: ha valamilyen betegségünk van, vagy szeretnénk betegségmegelőző céllal sportolni, a megfelelő edzésterv és étrend kialakításához mindenképp kérjük szakorvos, edző és dietetikus segítségét.

Állóképesség- és erőnlétfejlesztés: ahhoz, hogy képességeinket megfelelően tudjuk fejleszteni, érdemes először felmérni a jelenlegi állapotot, és kideríteni, milyen hiányosságaink, adottságaink vannak. Ehhez kérhetjük személyi edző segítségét, de még pontosabb képet kaphatunk, ha teljesítmény-analitikai vizsgálatra jelentkezünk. Így az egyéni terhelhetőségünkről is pontosan tájékozódhatunk. A kapott eredmények alapján, szakértő által összeállított edzésterv segítségével elkezdhetjük testünk célirányos fejlesztését.

Szinten tartás: a rendszeres, heti legalább 3 alkalommal beiktatott edzéssel viszonylag könnyen fenntartható állóképességünk. Helyes táplálkozás mellett és esetleges egészségügyi problémáink figyelembevételével szinte bármilyen mozgás alkalmas erőnlétünk szinten tartására, csak a mértékletességre és mennyiségre kell figyelni.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink