• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

  • 8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

   8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Országos szűrés, lesújtó eredményekkel

Egészségmagazin 2007.06.21 00:00 Forrás: Weborvos

Félünk a betegségektől, ezért inkább nem megyünk orvoshoz. Néha talán eljutunk szűrővizsgálatokra.

Félünk. Félünk a betegségektől, ezért inkább nem megyünk orvoshoz. Néha talán eljutunk szűrővizsgálatokra. Akkor is többnyire a nők, a férfiak szemet hunynak egészségi állapotuk, esetleges panaszaik felett. Pedig a nemrégiben Magyar Szív Egyesület által elindított koleszterinkampány elsődleges eredményeiből nem az derül ki, hogy bármelyikünk is nyugodt lehetne.


Régóta tudjuk, a magyar lakosság általános egészségi állapota évről évre riasztóbb képet fest. Minden második ember túlsúlyos vagy elhízott, Európában dobogós helyen szerepelünk a szív- és érrendszeri megbetegedések statisztikájában, a halálozási adatokból kitűnik: az összhalálozás több mint 50 százalékáért felelős ez utóbbi betegségcsoport. Kutatási eredmények ma már egyértelműen bizonyítják, hogy a magas koleszterinszint meghatározó szerepet játszik az érelmeszesedés, a rettegett szívinfarktus és az agyi katasztrófák (stroke) kialakulásában. Pedig a normálistól eltérő koleszterinszint időben történő felismerésével és kezelésével csökkenthető lenne a szív- és érrendszeri megbetegedések veszélye.


A Magyar Szív Egyesület idén tavasszal országos koleszterin- és általános egészségügyi szűrővizsgálatokat hirdetett a magyar lakosság körében. Az általános egészségügyi szűrések elsődleges eredményei – bár a felmérés nem tekinthető reprezentatívnak, mert önkéntes volt a részvétel a szűréseken - mindenképpen komoly figyelmet érdemelnek. Csaknem 3000 résztvevőn végeztek egészségügyi szűrést (tesztcsíkos formában) és kérdeztek meg általános egészségi állapotukról, gyógyszerszedési szokásaikról, krónikus betegségeikről. Az eredményeket a GFK Piackutató Intézet dolgozta fel. Mint kiderült, a megkérdezettek több mint fele már emelkedett koleszterinszinttel rendelkezik (összkoleszterinszint 5 mmol/liter vagy felette). Túlsúlyos 43 százalékuk volt, a középkorúak közül minden negyedik ember szenved krónikus betegségben, és általánosságban elmondható, hogy minden korosztály sok gyógyszert szed.


A koleszterinszintünk nagyobb figyelmet érdemel
Az eredmények alapján kiemelhetjük, hogy a felmérésben résztvevők több mint a fele emelkedett) koleszterinszinttel rendelkezik (összkoleszterin 5 mmol/liter vagy e felett. Nincs különbség férfiak és nők között a koleszterinszint egészséges és magas arányait illetően, az életkor emelkedésével az emelkedett és a magas koleszterinszint értékek részarányai növekedést mutatnak. Míg 19 év alatti fiatalok csupán 14 százalékának magas a koleszterinszintje, addig a 30-39 éveseknél ez az arány már 38 százalékra emelkedik. A 40-59 évesek kategóriájában már közel minden második megkérdezett számolt be emelkedett koleszterinszintről. A résztvevők végzettsége szerint minden második felsőfokú végzettségűnek a normál értékek közé esik a koleszterinszintje.


Túl sok gyógyszert szedünk
Sajnos nem rajzolódik ki túl jó kép - egészségi állapotunkról - gyógyszerszedési szokásaink alapján sem. A válaszadók 56 %-a szed valamilyen gyógyszert rendszeresen. És ez az arány a kor előrehaladtával csak nő.


A túlsúlyosság, a sport és az életmód kérdése
Négy megkérdezettből három legalább a túlsúlyos kategóriába tartozik, az egészséges, normál súllyal rendelkezők aránya csupán 30%. Jó hír azonban, hogy a résztvevők egyre nagyobb figyel táplálkozási szokásaira és a rendszeres testmozgás szerepe is tovább nő az egészséges életmód témakörön belül.
A jelenlegi kutatás-felmérés során kialakult összképből – rossz általános egészségi állapotunkon túl – azonban már kiderül, hogy egyre többen vannak akik egészségesebben táplálkoznak, és nagyobb arányban vesznek részt egészségügyi szűréseken, így vállava felelősséget önmagukért. Az akarat már megvan. S a cél is. Joggal feltételezzük, hogy az eredmény sem várat magára túl sokat!


A teljes tanulmány megtalálható a www.koleszterinszint.hu weboldalon.

A GfK kutatása

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink