• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

   Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

  • Ónodi-Szűcs: sok minden jobb, de a lakosság nem érzi

   Ónodi-Szűcs: sok minden jobb, de a lakosság nem érzi

  • Több lombikbébi-eljárást finanszíroz majd az állam

   Több lombikbébi-eljárást finanszíroz majd az állam

 • költségvetés
  • A jövő évi költségvetés gyógyszerészi szemmel

   A jövő évi költségvetés gyógyszerészi szemmel

  • Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

   Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

  • Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

   Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

 • EESZT
  • Jön az E-vény, lesz, aki kiadja az orvosságot?

   Jön az E-vény, lesz, aki kiadja az orvosságot?

  • Hétfőn road-show-ra indulnak az ÁEEK szakértői

   Hétfőn road-show-ra indulnak az ÁEEK szakértői

  • EESZT-csatlakozás: tapasztalatok, típushibák

   EESZT-csatlakozás: tapasztalatok, típushibák

Az ősszel született babák nagyobb eséllyel lesznek asztmások

Egészségmagazin 2008.11.21 00:00 Forrás: MTI

Majdnem minden kisbabát sújt az RSV-vírus az első 3 és 6 hónap között elkapott fertőzések miatt.

30 százalékkal nagyobb a kockázata az asztma kialakulásának azoknál a kisbabáknál, akik a nagy téli hideg és az influenza-időszak előtti négy hónapban születnek - állapították meg a szakemberek az Egyesült Államokban.

"Minden újszülött ki van téve ennek a veszélynek, ám van lehetőség a megelőzésre" - mondta Tina Hartert, a Vanderbilt Egyetem asztmakutatási központjának vezetője, akinek tanulmánya az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine című folyóiratban jelent meg. Az orvos szerint, bár ezidáig is tisztában voltak azzal, hogy az őszi hónapokban született kisbabák nagyobb veszélynek vannak kitéve az asztma kialakulásának szempontjából, ám ez az első tanulmány, amely a vírusokban gazdag téli hónapokhoz köti ezt a tendenciát.

Hartert és kollégái 95 ezer kisbaba és anya orvosi eredményeit tanulmányozta Tennessee államban. Azok a csecsemők, akik bronchiolitisztől -a légúti szinciciumvírus, az RSV okozta tüdőfertőzéstől- szenvedtek, fogékonyabbak voltak az asztma kialakulására. Ám a legnagyobb veszélyben az "őszi babák" voltak.

"Amit most sikerült kimutatnunk az az, hogy összefüggés figyelhető meg a születési idő és az asztma kifejlődésének kockázata, valamint a téli hónapok legvírusosabb időszakai között" - mondta Hartert. Bár bizonyos genetikai adottságok eleve fogékonyabbá teszik a kisgyerekeket az asztmára, a szakember mégis úgy véli, hogy az olyan környezeti hatások, mint a téli vírusos fertőzések, különösen az RSV, még inkább felerősíthetik ezeket a géneket.

Majdnem minden kisbabát sújt az RSV-vírus az első 3 és 6 hónap között elkapott fertőzések miatt, ám ez általában mindenfajta szövődmény nélkül múlik el. Hartert célja most annak a bebizonyítása, hogy ezeknek a fertőzéseknek a megelőzése csökkentheti az asztma kialakulásának esélyét. "Most tehát itt tartunk. Be kell bizonyítanunk, hogy a fertőzések megelőzése, hozzásegít az egész életet végigkísérő krónikus betegség megelőzéséhez" - mondta. A legegyszerűbb megoldás egy vakcina lenne, amely azonban egyenlőre nem létezik. Ám az olyan gyógyszergyártó cégek, mint a GenVec Inc, és az AstraZeneca már dolgoznak az RSV-vakcina létrehozásán.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink