• Ónodi-Szűcs
  • Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

   Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

  • Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

   Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

 • EBP
  • EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

   EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

  • Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

   Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

  • Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

   Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

 • EESZT
  • EESZT: Féltérden volt, de működik

   EESZT: Féltérden volt, de működik

  • Nagykorúsítani kellene a betegeket

   Nagykorúsítani kellene a betegeket

  • Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

   Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

Parkinson Világnap

Egészségmagazin 2007.04.10 00:00 Forrás: Weborvos

Megfelelő terápia alkalmazásával nagyon jól kezelhető, sőt bizonyos esetekben tünetmentessé tehető.

Az idén a Parkinson Betegek Világnapjának központi rendezvényét Zalaegerszegen tartják, ahol egész napos konferecián a betegség kialakulásáról, kezelésének lehetőségeiről, a mozgásterápia fontosságáról és a betegek részére meghirdetett „Fogom a kezed" pályázatról és az azt működtető Egyesület munkájáról hallhatnak az érdekklődők előadásokat neves szakértők közreműködésével.


A WHO (World Health Organizations) 1997-ben nyilvánította április 11-ét a Parkinson kórban szenvedők világnapjává. Azóta minden évben különböző eseményekkel emlékeznek ebben az idegrendszeri megbetegedésben érintettekről. A kór „névadója" James Parkinson, angol háziorvos írta le elsőként 1817-ben a betegség tüneteit. Április 11-én, az ő születésnapjának tiszteletére tartják a World Parkinson’s Disease Day-t, vagyis a Parkinson Betegek Világnapját.


A Parkinson-kór, az agy végtagmozgásokat irányító területén, visszafordíthatatlan idegsejt elfajulást okoz, melynek során a sejtek közti ingerület átvitelt segítő anyag, a dopamin szintje sérül. Az idegsejtek csökkent dopamin termelése idézi elő a betegség jellegzetes tüneteit: a lelassult mozgást, a beszéd, a gondolkodás megváltozását, a lépések rövidülését, csoszogást és nyugalmi helyzetben a végtagok apró gyors remegését. Valójában, hogy mi okozza ezeknek az idegsejteknek csökkent működését, még nem lehet egyértelműen meghatározni. Elsősorban örökletes tényezők befolyásolják, de kialakulhat agyvelőgyulladás, szén-monoxid mérgezés és bizonyos gyógyszerek túladagolásának következményeként is.


A világon mintegy 6.3 millió ember, Magyarországon 18-20 ezer állampolgár szenved Parkinson-kórban. A legújabb statisztikai adatok szerint évente 1500-2000 új esetet diagnosztizálnak. A tudomány jelenlegi állása szerint, a betegség teljes gyógyítása még nem lehetséges, de megfelelő terápia alkalmazásával nagyon jól kezelhető, sőt bizonyos esetekben tünetmentessé tehető. A kezelés hatékonysága attól függ, hogy milyen hosszú idő telik el az első tünetek megjelenésétől a diagnózis felállításáig, ugyanis ez az egyik fontos tényező, amely leginkább befolyásolja a terápia eredményességét.


Az elsődlegesnek számító gyógyszeres terápia mellett, bizonyos esetekben sebészeti beavatkozással is tudnak segíteni a betegeken. A leggyakoribb beavatkozás a mélyagyi ingerlés. Ezzel az eljárással azok a betegek számíthatnak jó eredményre, akik fiatalabbak, mozgásteljesítményük hullámzik és a gyógyszeres kezelés nem javított az állapotukon.


A Parkinson-kórral élni rendkívül nagy terhet okoz az érintettek számára. Gyakran utasítják el a betegséget, nem éppen ok nélkül, sokan érzik a társadalmi kirekesztettséget. Inkább otthonuk rabjai lesznek, mondván, a környezet negatív reakcióitól így megkímélhetik magukat, és bevallatlanul ugyan, de saját gátjaikat is ideig-óráig leplezni tudják. Különösen nagy jelentőségű a sorstársi közösség, amelyben feloldódik a kirekesztettség érzése, az egymás közti kommunikáció-, információcsere viszont szárnyakat adhat az elfásult lelkeknek, hiszen a Parkinsonos társak előtt a szégyenérzet megszűnik.


A betegek kedélyállapotának jobbításáért és a kórképpel kapcsolatos tájékoztatásért 1998-ban, Dr. Fazekas András kezdeményezésére alakult meg a Delta Parkinson Egyesület. A súlyos betegségben szenvedőknek segíteni akaró egyesület idén egyedülálló pályázatot hirdet „Fogom a kezed" elnevezéssel. A kezdeményezés nemes, hiszen nem kevesebbre vállalkozik, minthogy a kezelteket és családtagjaikat a reményvesztett állapotból igyekeznek kizökkenteni. A Delta Parkinson Egyesület a Világnapon szeretné minél több érintett érdeklődését felkelteni a pályázási lehetőség iránt, hogy e jeles nap mellett az év többi napján is törődést, figyelmet tanúsítsanak egymás és önmaguk iránt. A www.fogomakezed.hu honlapon, melyet kifejezetten a beteg igényeinek megfelelően alakítottak ki, hasznos információkat találhatnak, a betegségről, a kezelési lehetőségekről, a hatásrövidülésről és állapotuk javításának lehetőségeiről. A pályázati csomagot az érdeklődők átvehetik ideggyógyász szakorvosuktól, a Delta Parkinson Egyesületen keresztül és letölthetik a weboldalról is.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink