• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

PET-CT diagnosztika jelentőségéről

Egészségmagazin 2006.02.03 00:00 Forrás: Egészségügyi Minisztérium

A pozitron emissziós tomográfia (továbbiakban PET) a nukleáris medicina körébe tartozó képalkotó eljárás.

Olyan felvételek készítésére alkalmas berendezés, amely molekuláris jellegű információkat ad az emberi test adott területeiről.

Biokémiai, működésbeli változásokról, helyi vérkeringési rendellenességekről képes térképszerű információt nyújtani az esetleges szerkezeti (anatómiai) elváltozások bekövetkezése előtt is, ellentétben az egyéb korszerű non invazív képalkotó eljárásokkal (komputer tomográfia, mágneses magrezonancia, ultrahang), amelyek a szervezetben lezajló funkcionális változásokról csak korlátozottan adnak tájékoztatást.

A PET berendezések a többi képalkotó eljárással ellentétben nem anatómiai, hanem anyagcsere változásokat mutatnak ki a betegségek (rosszindulatú daganatok stb.) korai fázisában.
A vizsgálat során az anyagcserében aktívan résztvevő molekulával kombinált radioaktív izotópot juttatnak a szervezetbe, amely pozitron kibocsátásával bomlik. Az aktív molekula feldúsul a szövetekben, a hozzákötött izotóp lebomlásakor keletkező pozitron pedig egy elektronnal találkozva kvázi megsemmisül, két egymással ellentétes irányban mozgó gamma-fotonná alakulva át. Ezek eloszlását vizsgálják a PET kamerák a szervezetben, és az így alkotott képből lehet következtetéseket levonni.

A közelmúlt egyik fejleménye egy számítógépes tomográf (CT) és egy PET kamera kombinációjának alkalmazása ugyanazon a hordozóállványon (PET-CT berendezések). Ezek egyetlen rendszerbe integrálják a PET és a CT képességeit. A vizsgálati eljárás során a két kamera képe egymásra vetül, a PET mutatja meg, hogy pl. van-e daganatos sejt, a CT pedig azt jelzi, hogy pontosan hol helyezkedik el. Ezekkel a berendezésekkel előállított képek értékelhetősége jobb, mint a külön-külön készített felvételeké.

A PET-CT diagnosztika helye a gyógyító eljárásokban

A PET-CT alkalmazására akkor kerülhet sor, ha az elvégzendő vizsgálat eredménye befolyásolja a betegség további kezelését. Elsősorban a nukleáris medicina, a képalkotó diagnosztika területén dolgozó szakemberek részéről fogalmazódik meg az állítás, miszerint a PET-CT vizsgálatokkal nyerhető többletinformáció jól meghatározott esetekben a gyógyítási stratégia elkészítéséhez mással nehezen, vagy egyáltalán nem pótolható lehetőségekhez juttatja az orvost. A PET-CT alkalmazása tehát a beteget felesleges, esetleg veszélyes beavatkozásoktól, további vizsgálatoktól kíméli meg, ideális esetben - egy új, hatásosabb gyógyítási stratégia megválasztásán keresztül - meghosszabbíthatja életét és/vagy javíthat életminőségén. A PET-CT diagnosztika hatékony eljárás elsősorban onkológiai, neurológiai, idegsebészeti és kardiológiai megbetegedés esetén.

Az amerikai analízisek szerint a PET vizsgálatokra fordított összegek négyszeresen megtérülnek, ami egyértelműen jelzi, hogy egy drága eljárás egyúttal költséghatékony is lehet. A PET leletek/diagnózisok alapján sok felesleges (és igen költséges) beavatkozás elkerülhető. Jelenleg a PET vizsgálatok három fő indikációs területe az onkológia (85%), a neuro-pszichiátria (10%) és a kardiológia (5%).

Ezen a területen nagy ütemű fejlesztés szükséges, amelyet a kormány 2006. január 31-i ülésén elfogadott kormány-előterjesztés biztosít, első ütemben, 2006-ban 3000 OEP-finanszírozott PET/CT vizsgálattal, Budapesten.
Hazánkban és egyben Közép-Európában 1994-ben kezdte meg működését az első PET centrum Debrecenben, 2005. évben 1200 OEP finanszírozott vizsgálatot

Annak a felfedezése, hogy radioaktív elemekkel jelölünk meg egy molekulát, amely nyomkövetésre alkalmassá válik, egy magyar vegyész, Hevesy György nevéhez fűződik.

Egészségügyi Minisztérium
Sajtó és Kommunikációs Főosztály

A Weborvos cikke a témában a szakmai oldalon

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink