• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

  • 8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

   8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Rózsaszín séta és motoros felvonulás

Egészségmagazin 2017.09.29 13:14 Forrás: Weborvos
Rózsaszín séta és motoros felvonulás

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja - több eseményre várják ez érdeklődőket.

A mellrák elleni küzdelem világnapjának apropóján a Magyar Rákellenes Liga motoros felvonulással hívja fel a figyelmet a betegségre, valamint a szűrővizsgálatok fontosságára.
1985 óta minden év októbere a Mellrák elleni küzdelem hónapja (Breast Cancer Awareness Month). Ebből az alkalomból a Magyar Rákellenes Liga több mint húsz helyen tart az emlőrák elleni figyelemfelhívó rózsaszín sétát. Budapesten a Liga motoros felvonulással kívánja felhívni a figyelmet a betegségre, valamint a szűrővizsgálatok fontosságára. A motorosok a Liga alapszervezeteinek üzeneteit hozzák el, hogy ráirányítsák a figyelmet a mellrákra.

Az emlőrák a nők leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedése, Magyarországon 2015-ben a megbetegedések száma 158,7 volt / 100 ezer lakos. Évente körülbelül 8000 új emlőrákos beteget fedeznek fel, és több mint 2000 nő hal bele e betegségbe.

E betegség fő kockázati tényezője az életkor, az esetek több mint 80 százaléka 50 év feletti hölgyeknél jelentkezik. Fontos további kockázat növelő tényező a családi halmozódás (öröklődés), különösen, ha az I. és II. fokú rokonokban észlelhető a betegség halmozódása (45 év alatti előfordulásnál pedig különösen!).

Szintén nagyobb az esélyük e betegségre azoknak, akiknél a menstruáció 12 évesnél fiatalabb korban kezdődött vagy akiknél a menopauza 55 éves kor után lépett fel, akik 30 éves kor felett szültek vagy soha nem szültek illetve hormonális fogamzásgátlót szedtek. További hajlamosító tényezők a súlytöbblet, a mozgáshiány, a dohányzás, illetve a menopauzális hormonok.

Az emlőrák elleni harc legfontosabb eszközei fiataloknak az önvizsgálat, a 45-65 közötti korosztálynak pedig – az önvizsgálat mellett – a népegészségügyi szűrés. Az önvizsgálatot 20 éves kortól havonta érdemes elvégezni, átlagos kockázatnál 40-65 éves kortól pedig évente mammográfia is javasolt. Bár már nem mindig kapnak szervezett szűrésre „behívót", ajánlatos lenne, hogy 65 év felett is kétévenként minden nő elmenjen mammográfiára.

A minél hatékonyabb megelőzés érdekében a Magyar Rákellenes Liga középiskolásoknak, szervezetten tanítja az önvizsgálatot, így az ajánlott 20 éves korára az érintettek. elsajátíthatják megfelelő önvizsgálati technikákat.

Ha valakinek az általánosnál nagyobb az esélye az emlőrákra, (pl. a családban elfordult az emlőrák), akkor már fiatalabb korban ajánlott a szűrés megkezdése, és érdemes szakorvos tanácsát kérni arról, hogy pontosan milyen szűrővizsgálat szükséges.
A mellrák tünetei lehetnek:
• Idegentest-érzés (tapintható, jellegzetes szövettöbblet, „csomó")
• A daganatos emlő nagyobb lesz az ellenoldali emlőnél, piros, gyulladt, alakja megváltozik.
• Az emlőből váladék távozhat
• A bőrfelszín egyenetlen, behúzódó, később kifekélyesedik, láthatóan kanyargós vénákkal
• Késői stádiumban: a csontáttétek miatt törések, a tüdő áttétek miatt fokozódó légzési és keringési elégtelenségek.

Ha már kialakult a betegség a kezelés sikerességét növeli a fejlett képalkotó diagnosztikai és szövettani módszerek elterjedése (stádium, korai diagnózis), a megfelelő sebészi technika (Emlőmegtartás), és az különböző kemoterápiás és sugárterápiás (CT-tervezés, 3D, intenzitás moduláció, boost) kezelési lehetőségek hozzáférhetősége. Szintén fontos – és az érintett együttműködését is igénylő – további szempont a beteg és a betegség megfelelő követése.

A Magyar Rákellenes Liga számos emlőklubot működik országszerte. Az életmód, művészetterápiás klubjaik jó lehetőséget nyújtanak az emlőműtötteknek is ahhoz, hogy segítsék a gyógyulásukat.

Végezetül a Magyar Rákellenes Liga is vár mindenkit október 1-jén Az Egészség Hídja összefogás immár hagyományos lánchídi sétájára.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink