• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

  • A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

   A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

  • Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

   Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

 • EBP
  • Miniszterelnöki megbízottra vár a szuperkórház?

   Miniszterelnöki megbízottra vár a szuperkórház?

  • Harmincmilliárd forintból újul meg a dél-pesti kórház

   Harmincmilliárd forintból újul meg a dél-pesti kórház

  • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

   EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

 • EESZT
  • Nincs Nagy Testvér az e-egészségügyben

   Nincs Nagy Testvér az e-egészségügyben

  • Képzés és vizsga az EESZT felhasználóknak

   Képzés és vizsga az EESZT felhasználóknak

  • EESZT: vélhetően nem lesz zökkenőmentes

   EESZT: vélhetően nem lesz zökkenőmentes

Sárkány ellen sárkányfű

Egészségmagazin 2008.03.04 00:00 Forrás: Weborvos

Gyógyhatású termékek, ellenőrzött szerek, étrend-kiegészítők – hol az igazság?

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) és a Smed-erg Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. közösen rendez konferenciát Bükfürdőn március 6-8. között az étrend-kiegészítők, gyógyhatású termékek, különleges táplálkozási célú élelmiszerek, gyógynövények és gyógyteák témakörében. A rendezvény érdekessége, hogy talán először képviselteti magát az érintettek teljes spektruma a termelőtől a gyártón, forgalmazón, engedélyeztetőn keresztül, az orvoson át, a fogyasztóig - tájékoztatta a Weborvost az MDOSZ.

Magyarországon naponta átlag 2-3 új étrend-kiegészítő termék jelenik meg a piacon. Gyakran találkozunk reklámmal, hírrel vagy éppen botránnyal az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban. Természetes készítményekkel bombáznak minket, majd titokzatos összetevőkkel csábítanak, gyógynövényes szerekkel, multivitaminokkal igyekeznek bennünket az egészséges életmód felé terelni.

Az étrend-kiegészítők olyan élelmiszerek, amelyek koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat és egyéb táplálkozási, vagy élettani szempontból fontos anyagokat a célból, hogy lehetőséget adjanak a normál étrend említett anyagokkal történő kiegészítésére. A sportolók számára nem csak a teljesítmény, hanem a megnövekedett tápanyag-igény pótlása is biztosított lehet étrend-kiegészítők fogyasztásával.

A háromnapos, „Étrend-kiegészítők, gyógyhatású termékek, különleges táplálkozási célú élelmiszerek és gyógynövények az egészséges táplálkozás és életmód tükrében" című konferencia a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének III. Szakmai Napjával együtt rendezik meg.

A konferencián az érdekelt felek: a termelők, gyártók, forgalmazók, kapcsolódó cégek, orvosok, gyógyszerészek, dietetikusok, gyógyszertári szakasszisztensek, élelmezésvezetők mind képviseltetik magukat a három nap alatt.

A rendezvény rendezői között ott van a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Szövetsége, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ), az Országos Élelmiszer-biztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI), a Gyógyhatású Termékek Előállítóinak és Forgalmazóinak Egyesülete, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal és az ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális Intézete is. A konferencián az OÉTI, az ÁNTSZ és a Gazdasági Hivatal előadóin kívül megszólalnak a témát más aspektusból vizsgáló szakemberek is, többek között az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal Kábítószer Igazgatóságának vezetője, egy PR cég kommunikációs igazgatója és a Magyar Olimpiai Bizottság főtanácsosa. A konferencia fővédnöke Horváth Ágnes egészségügyi miniszter.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink