• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

  • 8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

   8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

A sebészek a béltükrözést pártolják

Egészségmagazin 2008.07.30 00:00 Forrás: Weborvos Szerző: B. P. L.

A sebészeti szakmai kollégium elnöke a kolonoszkópiát tartja rákszűrésre a leghatékonyabb bélvizsgálati módszernek.

A vastagbélrákkal és végbélrákkal diagnosztizált betegek jelentős részénél a tumor már előrehaladott stádiumban van akkor, amikor az orvosok felfedezik: ekkor már nemcsak az adott bélszakaszban okoz jelentős akadályt a daganat, hanem átterjed a környező szervekre, illetve a véráram és a nyirokutak révén távoli helyeken is áttéted adhat.

A túl későn felfedezett, előrehaladott, áttétes vastagbélrákot nem lehet meggyógyítani: az esetleges sebészeti beavatkozás és onkológiai kezelés ezekben az esetekben az életminőség lehetőség szerinti minél további fenntartását, s az élettartam megtoldását szolgálja. Ezzel szemben az idejében felfedezett bélrákok nagy eséllyel meggyógyíthatók. Életbe vágó kérdés tehát, hogy elérhető-e korai diagnózist szolgáló szűrési módszer.

Magyarországon szakmai vita bontakozott ki a különféle szűrési módozatokról. A szakemberek egy része a többször ismételt székletvérteszt mellett foglalt állást, mondván, ez egy egyszerűbb eljárás, jobban rávehetők a tünetmentes emberek is a részvételre. A vérteszt hívei úgy vélekednek, csak az elsődleges vizsgálat alapján rizikósnak vélt esetekben indokolt a béltükrözés. A másik álláspont képviselői a vértesztek álnegatív eredményeinek eshetőségét hangsúlyozzák, mondván, a tumor sok esetben nem vérzik folyamatosan, így félrevezető lehet egy megnyugtató eredmény, pozitív esetben pedig egyébként is kolonoszkópia következik.

– A béltükrözés az egyetlen olyan vizsgálati módszer, amely nemcsak nagy biztonsággal megtalálja a rákmegelőző állapotot, hanem egyetlen beavatkozással, a kockázatosnak ítélt polipok azonnali eltávolításával meg is szünteti a veszélyt – foglalt állást a Weborvos megkeresésére Jakab Ferenc professzor, a Sebészeti Szakmai Kollégium elnöke. Hozzátette: az eredményeket költséghatékonysági számítások is alátámasztják, egy negatív kolonoszkópia esetén ugyanis tíz éven át nincs szükség újabb vizsgálatra.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink