• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

  • 8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

   8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Sürgősségi radiológia: életeket ment

Egészségmagazin 2011.02.10 00:00 Forrás: Weborvos Szerző: Zöldi Péter

A sürgősségi radiológus azonnal felméri a kárt, és hozzájárul a gyors terápiához

Mit teszel, ha megsérülsz sportolás közben, autóbaleset következtében, vagy akár egy séta közbeni rossz mozdulattól? Elmész a kórház sürgősségi osztályára, hogy felmérjék és rendbe hozzák a kárt. A felmérés legjobb módja a képalkotó diagnosztika, amely a lehető legpontosabb és leggyorsabb képet biztosítja a sérülésről.

A szegedi egyetem radiológiai klinikáján számtalan esettel találkoznak a közönséges háztartási sérülésektől, mint pl. a csukló- és bokatörések, a súlyos motor- és autóbalesetek okozta traumákig.

“Naponta kb. 10 és 50 közötti sürgősségi esetet látunk el különösen fizetésnapokon, fagyos, csúszós reggeleken és a nagy mezőgazdasági munkák idején. Mivel mind többen járnak autóval, a súlyos, többszörös sérülések száma is növekszik, különösen a hétvégéken, amikor az alkoholtól vagy néha drogoktól befolyásolt fiatalok engedik magukat szabadjára. Szerencsére ma már a legtöbben használják a biztonsági övet, és légzsákkal felszerelt autót vezetnek" mondja Palkó András, a Szegedi Egyetem radiológus professzora.

Az egyszerűbb esetek csak korrektül elvégzett röntgenvizsgálatot igényelnek. A súlyos, többszörösen sérült betegek esetében a traumatológusok általában az ún. FAST ultrahangvizsgálatot (a hasüreg gyors áttekintése) kezdeményezik, melynek eredményét a radiológusnak kell megerősíteni, már csak jogi megfontolásokból is.

Legtöbbször azonban ezek a betegek számítógépes rétegvizsgálatra (CT) kerülnek, amellyel megítélhető az esetleges koponyaűri sérülés, vagy a légmell (amely az egyik leggyakoribb következménye a tompa mellkasi sérülésnek, de “ezzel a vizsgálattal tudjuk kizárni a medenceöv töréseit, a nagyerek szakadását és a hasi szervek sérüléseit is" teszi hozzá Palkó professzor.

A CT, amely röngensugarak és számítógép segítségével készít metszeti és 3 dimenziós képeket a test belsejéről, az egyik legmegbízhatóbb képalkotó diagnosztikus eszköz. Alkalmazása egyebek mellett a sérülések diagnosztikájában is igen jelentős mértékben növekedett az elmúlt évtizedekben, és ez javítja a gyógyulás esélyeit. Az egész test CT vizsgálata kevesebb mint 20 másodperc alatt tájékoztat a beteg állapotáról, ami különösen a rossz állapotú sérültek esetében jelentős, hiszen ilyenkor a kilátások a gyors diagnózistól és terápiától függnek
A szegedi egyetemi klinikai központ egy 64 szeletes helikális CT-t használ, amely pontosan erre alkalmas. Mivel az épületben ez az egy berendezés üzemel, fontossági sorrendbe kell állítani az eseteket. “Így is boldogulunk, de azért egy második, csak sürgősségi vizsgálatokra (nem csak a sérültek, hanem agyvérzés, tüdőembolia, stb. ellátására is) alkalmazott berendezés nagyon hasznos lenne" mondja Palkó dr.

A gyermekek töréseit is egyszerű röntgenvizsgálattal mutatják ki. A bonyolultabb esetek itt is sürgősségi CT-t igényelnek, ám esetükben a radiológusok igyekeznek a sugárdózist a lehető legnagyobb mértékben csökkenteni, hiszen a gyerekek fokozottan érzékenyek a sugárzásra. “Speciális CT-protokollok segítségével igyekszünk a dózist csökkenteni, de a röntgenben is törekszünk a felvételek ismétlését elkerülni" mondja Palkó dr.
A mágneses rezonancia képalkotás (MRI) a mágneses teret és nem-ionizáló elektromágneses sugárzást használó technika esetenként a CT hasznos alternatívája lehet.

A magyarországi sürgősségi rendszer jelentős átalakuláson ment át az elmúlt évtizedben. “Megkezdődött az egykapus ellátóhelyek kialakítása, de további jelentős fejlődésre van szükség, többek között a szakszemélyzet kialakításában is" vélekedik Palkó professzor. “Ezen a területen elmaradás tapasztalható, hiszen legtöbbször a traumatológus vagy általános sebész, esetleg ideggyógyász vagy belgyógyász fogadja a sürgősségi esetet és szükség esetén be kell hívnia a több szakismerettel rendelkező kollégát. Hasonlóképpen az általános radiológusok is ügyelnek ilyenkor, de megpróbálunk megbirkózni a helyzettel."

Több mint 20 radiológus, 10-12 rezidens és kb. 80 asszisztens dolgozik a szegedi klinikán. “Ezek tiszteletreméltó számok, de, figyelembe véve a feladatok sokaságát néha ez is kevés" mondja.
A sürgősségi radiológus feladata több, mint a gépek kezelése és a felvételek értékelése. A többi sürgősségi ellátó szakemberrel való zökkenőmentes együttműködés a sikeres betegellátás kulcsa, különösen, ha az idő lényeges. A szegedi klinikán ez általában nem probléma. “Nagyon jól, hatékonyan tudunk együttműködni" mondja Palkó dr., hangsúlyozva annak fontosságát, hogy az ellátóhelyek kellően közel legyenek egymáshoz.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink