• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

   Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Szájon át kerülnek bajba a serdülők?

Egészségmagazin 2006.11.29 00:00 Forrás: Weborvos Szerző: Komornik Vera

A fiúk gyakrabban esznek, a lányok többet fogyókúráznak, az összkép elég riasztó.

A fővárosi középiskolás fiúk csaknem fele, a lányok 91 százaléka soványabb akar lenni, utóbbiak 40 százaléka fogyókúrázott már, miközben egyre nő az optimálisnál soványabbak aránya is – derült ki egy hiánypótló kutatás most elemzett eredményeiből.

Az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet, a fővárosi és kerületi tisztiorvosi szolgálatokkal és iskolákkal közösen végzett kezdeményezésében a 2005/2006-os tanévben két lépésben felmérte a budapesti általános és középiskolások táplálkozási és életmódbeli szokásait. Az előbbiről tavasszal számoltunk be, az utóbbi eredményeit ismertették ma.


Tizenhét iskola 98 osztályából jelentkezett önként az az 1273 diák, akikről részint kérdőívek, részint (egy élelmiszeripari cég jóvoltából) műszeres vizsgálatok segítségével alakulhatott ki az egyébként reprezentatív kép. Az adatok szerint a középiskolások negyede túlsúlyos, arányuk a fiúk körében kiemelkedően magas, mintegy 16 százalék, az elhízottaké 4 százalék. Az elhízott fiúk esetében a has-körfogat 30, a derékkörfogat 19 cm-rel haladta meg a normál-értéket. A lányoknál a számok valamivel biztatóbbak (8 százalékuk túlsúlyos és 3 százalékuk elhízott), ám az elfogadhatóbbnak tűnő testtömeg index dacára, (mely mérésnél a csontozat és az izomtömeg elfedi a zsírosodás arányát) a betegségeket okozó testzsír százalékuk jóval magasabb, mint a fiúké, ami riasztó szív- és érrendszeri szövődmények kialakulását vetíti előre – ismertette Dr. Antal Magda, az OÉTI főosztályvezetője.


Bár szinte közhely, hogy az elhízás járvány az egyre fiatalabbakat is elérte, legalább ennyire veszélyes, hogy a 15-18 éves diákok 7 százalékának testtömeg indexe a kritikus érték alatti volt, azaz kórosan soványnak mondhatók.


Mint tavasszal az elemisták esetében, most a középiskolásoknál is vizsgálták az energia és tápanyagbevitel jellemzőit. Sok hasonló vonást találtak: a fiúknak valamivel magasabb volt az energia bevitelük (gyakrabban esznek, s így többet is), viszont így sokkal több fontos tápanyaghoz és vitaminhoz is hozzájutnak, mint a lányok – foglalta össze az eredményeket Dr. Bíró Lajos, az OÉTI osztályvezető főorvosa. Általában kevés élelmi rostot, tejet-tejterméket és halat fogyasztanak a gyerekek, így az optimálisnál kevesebb vas, kálium és kálcium, (a lányoknál kritikusan kevés folsav és A-vitamin) kerül a szervezetükbe. Ugyanakkor az ajánlott só, zsír és koleszterin és foszfor mennyiségnél jóval többet fogyasztanak. Talán az egyetlen pozitív változás: több baromfit esznek, s a cukrozott-szénsavas üdítők helyett ma már a gyümölcslevek és az ásványvíz is szerepel a kedvencek között.

A serdülők étrendjében már megjelenik a rendszeres kávéfogyasztás, ahogyan a rendszeres dohányzás is, - ezt már az életmódfelmérés kutatta ki, amit Dr. Péter Szabolcs ismertetett.
Az érettségiig a diákok 80 százaléka kipróbálta már a cigarettát, 60 százalékuk végzéskor már rendszeresen dohányzik.

A táplálkozási ismeretek felméréséből kiderült, hogy a válaszolók csaknem fele azt sem tudja, hányszor kellene étkeznie naponta az egészséges ajánlás szerint. Ez látszik a gyakorlatban is: csaknem 30 százalékuk nem reggelizik, 6-9 százalék az ebédet hagyja ki és elenyésző azok aránya, aki uzsonnázik. A reggelizők és tízóraizók együttes aránya sem teszi ki az elfogadhatót, így sokaknak az ebéd az első étkezés nap közben. Miközben tehát táplálkozásuk minden szempontból kiegyensúlyozatlan, mégis 50 százalékuk szed táplálék kiegészítő készítményeket.


Hasonlóan a kisebbekhez, a középiskolásoknak is csak egyharmada említette szabadidős elfoglaltságai között a mozgást, a megkérdezettek 14-19 százaléka csak az iskoláig, meg vissza van levegőn. Naponta mindössze 14-24 százalékuk sportol valamit, a többség mégis jónak tartja fizikai állapotát.


Az eredményeket természetesen a felmérésben közreműködő gyerekek, az iskolák és az iskolaorvosok is megkapták, sok-sok tanáccsal és ajánlással. A középiskola talán az utolsó olyan hely, ahol még mód nyílhat a beavatkozásra (egészséges büfék, oktatás), bár talán jelez valamit a tény: az OÉTI által szervezett, a témával foglalkozó akkreditált pedagógusképzésre az országból mindösszesen hárman jelentkeztek, a kezdeményezés iskolai szinten megbukott.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink