• hálapénz
  • Évekbe telik a hálapénz rendszerének megszüntetése

   Évekbe telik a hálapénz rendszerének megszüntetése

  • Központosított várólista és paraszolvencia

   Központosított várólista és paraszolvencia

  • Felszámolható-e a hálapénz Magyarországon? Szakértők válaszolnak

   Felszámolható-e a hálapénz Magyarországon? Szakértők válaszolnak

 • kórházadósság
  • Tízmilliárdok a kórházaknak és iskoláknak

   Tízmilliárdok a kórházaknak és iskoláknak

  • Nem elég a hatékonyságot növelni

   Nem elég a hatékonyságot növelni

  • Újabb kórházadósságokat vállalhat át az állam

   Újabb kórházadósságokat vállalhat át az állam

 • hőség
  • Hogyan használjuk kánikulában a klímát?

   Hogyan használjuk kánikulában a klímát?

  • Ha jön a kánikula. Mire figyeljünk?

   Ha jön a kánikula. Mire figyeljünk?

  • Nem tilos, csak veszélyes

   Nem tilos, csak veszélyes

Szex: hogyan kell csinálni?

Egészségmagazin 2009.05.07 01:00 Forrás: MTI

Megújul az A-HA! program: új módszerek a tinik szexuális felvilágosításában.

Rajzfilmsorozat, felvilágosító előadások az iskolákban, újszerű kiadványok, megújult honlap és multimédiás DVD is szerepel az A-HA! Országos Szexuális és Mentálhigiénés Felvilágosító Program eszközei között, amellyel a fiatalok szexuális felvilágosítására összpontosítanak - mondta el Szőnyi György, a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság (SzNPTT) főtitkára csütörtökön, a sajtó képviselőinek tartott tájékoztatón Budapesten.


Kiemelte: a program keretében az A-HA! tanácsadó- és gyorssegély-szolgálat minden olyan nagyszabású rendezvényen részt vesz, amelyre tinédzserek ezrei várhatók, így a balatoni strandokon, a Volt, a Balaton Sound, az EFOTT és a Sziget fesztiválon is.


Hét részből álló oktató rajzfilmsorozatukban tinédzserkorú főhősök mesélik majd el a középiskolákban, hogy miről szól a szex, miért szép, hogyan kell csinálni és mire kell vigyázni. Multimédiás DVD, megújult A-HA.hu weblap, évente 2000-nél több felvilágosító tanóra, 150.000 diákcsomag, benne a Kamasz-útra-való című kiadvány, Zsebfüzet és Tipp-tár ad további információkat a tinédzsereknek. S mivel a szülőknek sem könnyű, ők munkafüzetben olvashatnak arról, hogyan beszéljenek e témáról gyerekükkel.

Minden órában csaknem 6 terhességmegszakítás történik Magyarországon, az első aktusnál a fiatalok 90 százaléka nem védekezik. Az első szexuális együttlét a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2001-es adatai szerint 16,9 életév. Az A-HA! ezért megújulva, új eszközökkel bővítve fegyvertárát, még szélesebb körre kívánja kiterjeszteni felvilágosító munkáját.


A magyar fiatalok 97 százaléka elégedetlen a jelenlegi szexuális felvilágosítással - derült ki a Durex Network felméréséből, amelyet Krassovics Miklós márkamenedzser ismertetett. Az online kutatás során 1500, 15-22 év közötti fiatal válaszolt a kérdésekre: az összegzés szerint a fiatalok azt szeretnék, ha az érzelmekről, kapcsolatokról és nemi szerepekről is szó esne a felvilágosításon, s hogy a szexualitással kapcsolatban a fiataloknak nem a szülők, hanem a barátok jelentik az elsődleges információforrást.


A szexuális felvilágosítás fontos az ismeretek pontosítása miatt: elkerülhetővé válna sok nem kívánt terhesség, megelőzhetővé válnának a szexuális úton terjedő betegségek, de a komoly párkapcsolatra való felkészítésben is igen lényeges szerepe van - hangsúlyozta Vojnik Mária, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára. Hozzátette: a fiatalok egészségének megőrzése nem csak az államnak és a gazdaságnak, hanem maguknak az érintetteknek is fontos.


Az SzNPTT a szexuális egészség nevelésére irányuló közép- és hosszú távú terveivel elnyerte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen keresztül meghirdetett Európai Gazdasági Térség (EGT) és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus elnevezésű alap támogatását, emellett a Roche Magyarország is örökbe fogadta az A-HA! Programot.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink