• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Támogatást kérnek a HPV elleni védőoltásra

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

90 százalékos támogatást javasol a szakmai kollégium a 9-14 éves korosztály méhnyakrák elleni oltásához.

„Fókuszban a HPV-prevenció" címmel kétnapos konferenciát rendezett Budapesten a nőgyógyászati megbetegedések megelőzésének hazai tudományos társasága, a Szülészeti és Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság (SzNPTT), amely egyben 5 éves jubileumát is ünnepelte. A konferencia elsődleges célkitűzése volt, hogy a méhnyakrák megelőzésében és kezelésében aktívan részt vevő szakemberek kidolgozzák a Magyarországon évente előforduló mintegy 1200 méhnyakrákos eset – ebből kb. 500 halálos − megelőzésének stratégiáját.


Ez az előfordulási és halálozási szám a szervezett méhnyakrákszűrési program bevezetése és a hatékony kemoterapeutikumok (a rák kezelésére szolgáló gyógyszerek) elérhetősége ellenére évek óta stagnál, és az elmúlt esztendők adatai alapján az Európai Uniós országok között hazánk számára az elkeserítő „második helyezést" jelentette.


„Az adatok szomorú képet alkotnak az országról" − mondta az első napi tudományos program összefoglalásakor Szabó István professzor, a pécsi női klinika igazgatója, a Nőgyógyászati Szakmai Kollégium elnöke. „A szervezett programok keretében a nőknek csupán 4%-a, az egyéb lehetőségeket is beleszámítva mintegy 30%-a vesz részt méhnyakrákszűrésen, pedig az invazív [terjedő] méhnyakrákok gyakoriságának érdemleges csökkentéséhez 70-90%-os átszűrtségre lenne szükség."


A konferencia főszervezője, dr. Szőnyi György, az SzNPTT titkára hangsúlyozta, hogy mostantól egy forradalmian új eszköz került a magyar nőgyógyászok kezébe: a méhnyakrák – és a HPV vírus (humán papillómavírus) okozta más nemi szervi betegségek – elleni védőoltás, melynek minél szélesebb körű bevezetése lenne kívánatos az európai átlagot 3-szorosan meghaladó hazai méhnyakrákos halálozás visszaszorítására. Ezt legegyszerűbben a méhnyakrákot okozó HPV vírussal még nem fertőződött 9-14 éves korosztály beoltásával lehetne elérni, ami egyszerűen kivitelezhető lenne az iskolai oltási programok keretében.


A Nőgyógyászati Szakmai Kollégium elküldte javaslatát az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak a védőoltás 90%-os támogatására ebben a korosztályban − jelentette be Szabó István professzor. Természetesen az idősebb korcsoportokban is szükség van a méhnyakrák elleni vakcina ésszerű támogatására, melyet a kongresszuson bemutatott költséghatékonysági adatok is alátámasztanak.

Legolvasottabb cikkeink