• Ónodi-Szűcs
    • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

      Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

    • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

      Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

    • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

      Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

  • EBP
    • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

      Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

    • EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

      EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

    • 352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

      352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

  • EESZT
    • 2018: gépek válaszolnak, ha orvost hívunk

      2018: gépek válaszolnak, ha orvost hívunk

    • Egyre több páciens vált ki e-receptet

      Egyre több páciens vált ki e-receptet

    • Ónodi: már üzembiztosan működik az EESZT

      Ónodi: már üzembiztosan működik az EESZT

Új javaslat a babák hozzátáplálásáról

Egészségmagazin 2017.06.01 07:34 Forrás: Semmelweis Egyetem
Új javaslat a babák hozzátáplálásáról

Az édesanya étrendje is befolyásolja, hogy allergiás lesz-e a kicsi, ezért a gyermekorvos a változatos, normál táplálkozást ajánlja a mamáknak.

Kisebb eséllyel lesz ételallergiás a gyermek, ha már 6 hónapos kora körül kap kis mennyiségben táplálékallergént is tartalmazó élelmiszert, mint ha csak később kóstolja meg például a tojást, a gabonaféléket vagy a tejtermékeket – mondta el Dr. Arató András, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára  az egyetem honlapjának. A szakember szerint az az ideális, ha az első négy-hat hónapban – a kis mennyiségű táplálékallergének mellett – szinte csak anyatejet kap a baba. Az édesanya étrendje is befolyásolja, hogy allergiás lesz-e a kicsi, ezért a gyermekorvos a változatos, normál táplálkozást ajánlja a kismamáknak.

Dr. Arató András hangsúlyozza, hogy a legelőnyösebb a fél éves korig tartó kizárólagos anyatejes táplálás. Amennyiben erre van mód, akkor nem fontos elkezdeni a mellétáplálást, hanem az édesanyának kell változatos – zöldségben, gyümölcsben, növényi és állati fehérjében egyaránt gazdag – étrendet tartania, mert az általa fogyasztott táplálék antigének minimális mennyisége bejut az anyatejbe, és a baba szervezetében toleranciát hoz létre.

Hozzátette, hogy amennyiben a csecsemő már nem szopik, akkor négy hónapos kortól bevihetők a különböző táplálék antigén tartalmú ételek, így tejalapú tápszerek, főzelékek és tojás is; mogyoró csak nyomokban, feldolgozott formában kerülhet be az ételekbe.

Kiütés, légúti panasz, gyomor- és bélrendszeri problémák – ezek a leggyakoribb étel okozta allergiás reakciók. A kisbabák 4-6 százaléka allergiás valamilyen élelmiszerre, többségük, 2 és fél százalékuk a tejre, de a tojás, a szója, a gabonafélék, a halak is jelentős allergénnek számítanak – mondja Dr. Arató András. Az egyetemi tanár kiemeli, az anya étrendjén is múlik, hogy kialakul-e a tolerancia a gyermekben. Mint mondja, tévhit, hogy a várandósság és szoptatás idején – hacsak nincs egyéb egészségügyi indok – speciális diétát kellene tartani, a babát ugyanis az anya normál táplálkozása segíti a leginkább hozzá a tolerancia megszerzéséhez. Dr. Arató András szerint a gyerekek többsége 2-3 éves kora között kinövi az ételallergiát.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink