• Ónodi-Szűcs
    • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

      Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

    • A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

      A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

    • Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

      Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

  • EBP
    • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

      EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

    • EBP: új szakrendelőt kap a II. kerület

      EBP: új szakrendelőt kap a II. kerület

    • Világos rendszerbe akarják szervezni az ellátást

      Világos rendszerbe akarják szervezni az ellátást

  • EESZT
    • Néhány nap maradt az e-személyik igénylésére

      Néhány nap maradt az e-személyik igénylésére

    • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

      EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

    • Kattintásra jön a lelet az új rendszerben

      Kattintásra jön a lelet az új rendszerben

Új javaslat a babák hozzátáplálásáról

Egészségmagazin 2017.06.01 07:34 Forrás: Semmelweis Egyetem
Új javaslat a babák hozzátáplálásáról

Az édesanya étrendje is befolyásolja, hogy allergiás lesz-e a kicsi, ezért a gyermekorvos a változatos, normál táplálkozást ajánlja a mamáknak.

Kisebb eséllyel lesz ételallergiás a gyermek, ha már 6 hónapos kora körül kap kis mennyiségben táplálékallergént is tartalmazó élelmiszert, mint ha csak később kóstolja meg például a tojást, a gabonaféléket vagy a tejtermékeket – mondta el Dr. Arató András, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára  az egyetem honlapjának. A szakember szerint az az ideális, ha az első négy-hat hónapban – a kis mennyiségű táplálékallergének mellett – szinte csak anyatejet kap a baba. Az édesanya étrendje is befolyásolja, hogy allergiás lesz-e a kicsi, ezért a gyermekorvos a változatos, normál táplálkozást ajánlja a kismamáknak.

Dr. Arató András hangsúlyozza, hogy a legelőnyösebb a fél éves korig tartó kizárólagos anyatejes táplálás. Amennyiben erre van mód, akkor nem fontos elkezdeni a mellétáplálást, hanem az édesanyának kell változatos – zöldségben, gyümölcsben, növényi és állati fehérjében egyaránt gazdag – étrendet tartania, mert az általa fogyasztott táplálék antigének minimális mennyisége bejut az anyatejbe, és a baba szervezetében toleranciát hoz létre.

Hozzátette, hogy amennyiben a csecsemő már nem szopik, akkor négy hónapos kortól bevihetők a különböző táplálék antigén tartalmú ételek, így tejalapú tápszerek, főzelékek és tojás is; mogyoró csak nyomokban, feldolgozott formában kerülhet be az ételekbe.

Kiütés, légúti panasz, gyomor- és bélrendszeri problémák – ezek a leggyakoribb étel okozta allergiás reakciók. A kisbabák 4-6 százaléka allergiás valamilyen élelmiszerre, többségük, 2 és fél százalékuk a tejre, de a tojás, a szója, a gabonafélék, a halak is jelentős allergénnek számítanak – mondja Dr. Arató András. Az egyetemi tanár kiemeli, az anya étrendjén is múlik, hogy kialakul-e a tolerancia a gyermekben. Mint mondja, tévhit, hogy a várandósság és szoptatás idején – hacsak nincs egyéb egészségügyi indok – speciális diétát kellene tartani, a babát ugyanis az anya normál táplálkozása segíti a leginkább hozzá a tolerancia megszerzéséhez. Dr. Arató András szerint a gyerekek többsége 2-3 éves kora között kinövi az ételallergiát.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink