• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

  • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

   Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

  • EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

   EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

Újabb viták az influenza elleni oltóanyagról

Egészségmagazin 2009.10.15 00:00 Forrás: MTI

Az új típusú influenza elleni védőoltások megkezdése előtt Németországban tovább éleződnek a viták az oltóanyagról.

A feltételezett mellékhatásokkal kapcsolatos kockázatokat közvetve az egészségügyi minisztérium is elismerte és egy csütörtöki közleményében bejelentette, hogy a terhes nők számára a védőoltást egyelőre csakis orvosi tanácsra, gyermekek számára pedig csökkentett dózisban ajánlja. Előzőleg több orvosi szervezet arra figyelmeztetett, hogy a lehetséges mellékhatások mindenekelőtt a terhes nők, illetve a gyermekek számára jelentenek kockázatot.

Az Európai Bizottság a múlt héten három oltóanyag használatát engedélyezte az új influenza elleni védőoltásokra. Az Európai Gyógyszerügynökség ajánlása nyomán a bizottság a Novartis társaság Focetria nevű, továbbá a GlaxoSmithKline cég Pandemrix nevet viselő oltóanyagát fogadta el, később pedig a Baxter cég Celvapan nevű oltóanyagát is engedélyezte. Németországban a lakosság oltásához a hatóságok a Pandemrix mellett döntöttek, és ebből 50 millió adagot rendeltek. Az eredeti terv szerint a védőoltások a különösen veszélyeztetett lakossági csoportok - a terhes nők, a krónikus betegek és az orvosi személyzet - esetében október 26-án kezdődnek.

Az oltóanyag feltételezett mellékhatásai miatt azonban a tömeges oltások megkezdésének közeledtével a vita egyre élesebb Németországban. Több tartományi orvosi kamara, illetve más egészségügyi szervezet aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a szérummal kapcsolatban túl sok a bizonytalanság és ebből fakadóan a kockázat is. A szakértők körében különösen egy adalékanyag vitatott, amelyet Európában azzal a céllal vegyítik az oltóanyaggal, hogy annak hatását erősítsék.

Német értesülések szerint az Egyesült Államokban és Ausztráliában állítólag nem használják azt az "erősítőt", amely a leginkább felelős a különböző mellékhatásokért, amelyek között a szakértők eddig elősorban az oltás helyén jelentkező duzzanatot és fájdalmat, továbbá a fejfájást és a végtagok fájdalmát említették.

Az egészségügyi minisztérium közleménye szerint a hivatalos hatóságok most arra törekszenek, hogy elsősorban a terhes nők, de a gyermekek számára is a gyártótól olyan szérumot szerezzenek be, amely a szóban forgó adalékot nem tartalmazza. A minisztérium egyidejűleg azt ajánlotta, hogy a terhes anyák addig csakis az orvossal való konzultáció után oltassák be magukat, a gyermekek esetében pedig csökkentett dózist alkalmazzanak.

A viták ellenére a járványos megbetegedésekkel foglalkozó Robert Koch Intézet ismét nyomatékosan ajánlotta a védőoltást. Az intézet legújabb állásfoglalásában elismerte, hogy az országban - a szokványos influenzához képest - eddig viszonylag kevesen, mintegy 23 ezren fertőződtek meg a H1N1 vírussal, és a megbetegedések meglehetősen enyhe lefolyásúak voltak.

Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az őszi-téli időszakban a fertőzések ugrásszerű növekedése várható, s egyáltalán nem kizárt, hogy súlyosabb lefolyású megbetegedéssel kell számolni. Az új influenzavírus mindenekelőtt a fiatalabbakat támadhatja meg.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink