• Ónodi-Szűcs
  • Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

   Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

  • Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

   Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

 • EBP
  • EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

   EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

  • Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

   Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

  • Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

   Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

 • EESZT
  • EESZT: Féltérden volt, de működik

   EESZT: Féltérden volt, de működik

  • Nagykorúsítani kellene a betegeket

   Nagykorúsítani kellene a betegeket

  • Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

   Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

Vonzóbbak-e a tetovált/piercinges férfiak?

Egészségmagazin 2010.05.15 00:00 Forrás: Weborvos

A gondolat új ösvényein: evolúciós bőrlélektan. Avagy: vonzóbbak és vagányabbak a tetovált/piercinges férfiak?

A Scientific American cikke szerint tetovált és piercingeket viselő embertársaink általában azzal indokolják dekórumaikat, hogy ezek – ahogyan a honlap fogalmaz – „individualitást fejeznek ki". „De vajon nem lehetséges-e, hogy ennél valami még ősibb lélektani jelenségről van szó?" – teszi fel a kérdést az írás szerzője (Adam Hadhazy) egy lengyel kutatás eredményére utalva.

A wroclawi egyetem kutatói kétszáz férfin és nőn végeztek a test szimmetriájával kapcsolatos méréseket; a vizsgálati személyek ötven százaléka legfeljebb fülbevalót viselt, a többiek azonban testékszereket és/vagy tetoválásokat is.

A kutatás egyik kiindulópontja az a tétel volt, hogy összefüggés áll fenn a genetikai egészség és a szexuális vonzerő, valamint a két testfél hasonlóságának mértéke közt. [Negatíve: a sántítás, a kancsalság vagy a szkoliózis rontja túlélési és szaporodási esélyeinket.]

A vizsgált személyek közül a testékítményeket viselő férfiak szimmetrikusabbaknak bizonyultak, mint az ilyen tekintetben éktelenek; nőknél efféle korrelációt nem figyeltek meg.

Mivel a kevésbé szimmetrikus férfiak nem tetováltatják illetve perforáltatják magukat gyakrabban az átlagnál, a kutatók elvetették azt az állítólag széles körben elterjedt feltételezést, amely szerint az emberek azért folyamodnak „fizikai graffitikhez", hogy eltereljék a figyelmet testi tökéletlenségeikről.

Az eredmények egy másik elméletet látszanak alátámasztani. Az, akit tűvel döfködnek, fertőzésveszélynek van kitéve, ezért a wroclawi vizsgálat azt az evolúciós „hendikep-teóriát" erősíti, mely szerint ilyen kockázatos viselkedést csak kiváló biológiai minőségű egyedek engedhetnek meg maguknak.

A kutatók feltételezik, hogy akik késztetést éreznek külsejük efféle átalakítására, esetleg olyan őseik kockázatkedvelő viselkedését örökölték, akik nemcsak kitették magukat bizonyos veszélyes praktikáknak, hanem még elég erősek is voltak ahhoz, hogy túléljék ezeket – s ráadásuk génjeiket is továbbadják. Ennélfogva a test invazív díszítése, úgymond, a darwini értelemben vett életrevalóság „hiteles" jelzése.

„Talán ez lehet az oka" – hangzik a cikk utolsó mondata –, „hogy a tetovált rocksztárok olyan jól boldogulnak a hölgyeknél." [Az, hogy ezt a lengyel kutatók mondják-e, vagy Hadhazy, nem állapítható meg. A szimmetria-adatokat talán lehetett volna súlyozni az iskolai végzettség paramétereivel is.]

Forrás: SciAm.com

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink