• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

  • Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

   Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

A fogyatékos emberek világnapján

Egészségpolitika 2017.12.01 15:05 Forrás: MTI
A fogyatékos emberek világnapján

A kormány döntése az, hogy szociális területen rendelkezésre álló összes uniós fejlesztési forrás negyedét a fogyatékos emberekre fordítják.

Befogadó és összetartó társadalom csak úgy épülhet, ha a fogyatékos emberek is integráns részei - mondta Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára pénteken Budapesten.

Fontos, hogy a fogyatékos emberek aktív, egyenrangú és látható polgárai legyenek ennek a nemzetnek - hangsúlyozta az államtitkár annak a gálának a sajtótájékoztatóján, amelyet a Nem Adom Fel Alapítvány kezdeményezésére a fogyatékos emberek világnapja alkalmából rendeznek péntek este.

Czibere Károly hozzátette: nem szeretnék, ha a fogyatékossággal élők magukra maradnának nehézségeikkel, problémáikkal, ha elszigetelődnének, ha nagy intézményekbe szorulnának.

Mint mondta, ezt képviseli az a fogyatékosügyi középtávú stratégia, amely 2025-ig fogalmaz meg célokat és cselekvéseket. Az államtitkár ide sorolta a kiváltási programot, amelynek eredményeként a csaknem 20 ezer intézményben élő fogyatékos ember csaknem fele kiköltözhet "családias lakhatási formákba".
Közlése szerint 2018-ban összesen 100 millió forinttal bővülnek azok a pályázati források, amelyeket a családjukban élő fogyatékos embereket segítő civil szervezetek és más szolgáltatások fejlesztésére lehet fordítani.

A kormány döntése az, hogy a szociális területen rendelkezésre álló összes uniós fejlesztési forrás negyedét a fogyatékos emberek társadalmi integrációjára és életminőségének javítására, a közszolgáltatáshoz való hozzáférés jelentős javítására fordítják, ennek fontos része lesz a foglalkoztatás bővítése is - közölte Czibere Károly, hozzátéve, hogy összességében a következő 3 évben 103 milliárd forintot fordítanak a fogyatékosokat segítő támogató szolgáltatások fejlesztésére.

A sajtótájékoztatón részt vett Papp Szabolcs, a Nem Adom Fel Alapítvány és a Jobb velünk a világ! program szóvivője, aki arról beszélt, hogy a rendezvény célja bemutatni a társadalomnak a fogyatékossággal élő emberek értékteremtő munkáját, küzdeni akarását, emellett buzdítani, bátorítani szeretnék őket, hogy ne adják fel.

Vég Katalin, a Salva Vita Alapítvány ügyvezető igazgatójának közlése szerint a "Jobb velünk a világ" gálán átadják a Fogyatékosságbarát munkahely elismerést is, amelyet ebben az évben huszonnyolc szervezet nyert el.

Kovács Éva, a Kézenfogva Alapítvány szakmai vezetője elmondta, hogy az alapítvány második alkalommal ítéli oda a "Kézenfogva nevelőszülői díjat", amit a gála keretében olyan elkötelezett nevelőszülők vehetnek át, akik vállalják fogyatékos gyerekek nevelését, életminőségük javítását, társadalmi integrációjuk elősegítését.

A gálán számos művész mellett részt vesz a kínai Got Talent tehetségkutató győztese, Liu Wei is, aki karok nélkül, a lábujjai segítségével zongorázik.

Az ENSZ 1992-ben nyilvánította a fogyatékos emberek nemzetközi napjává december 3-át, hogy felhívja a figyelmet a betegség, baleset vagy katasztrófa következtében fogyatékossá váló emberek problémáira.

(Liu Vej, a kínai Got Talent tehetségkutató felfedezettje (b) Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár (b3), A. Szabó Magda, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója (j2) és Papp Szabolcs, a Nem Adom Fel Alapítvány szóvivője (j) a fogyatékos emberek világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón a Nemzeti Színházban 2017. december 1-jén. MTI Fotó: Soós Lajos)

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink