• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

  • Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

   Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

A kormány lassította az orvoselvándorlást

Egészségpolitika 2017.03.08 12:24 Forrás: MTI
A kormány lassította az orvoselvándorlást

Rétvári Bence az alapellátásban dolgozó fogorvosok követeléseire vonatkozó kérdésre azt mondta: folyamatos az egyeztetés az ügyben.

A kormány intézkedéseinek köszönhetően kevesebb orvos és ápoló kér engedélyt külföldi munkavállalásra - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten. Rétvári Bence kiemelte: a legfrissebb adatok szerint már nemcsak az orvosok, de az ápolók esetében is csökken a külföldön dolgozni szándékozók száma.

Az államtitkár úgy vélte, ennek oka a béremelések, a rezidenstámogatási program, a vidéki és fővárosi egészségügyi fejlesztések, valamint a bővülő egészségügyi források. Kifejtette: az orvosok esetében már 2010 után megindult a kedvező folyamat, és a rezidensprogram, valamint az első béremelés bevezetése okozta a legnagyobb csökkenést. 2015 és 2016 között 19 százalékkal csökkent a külföldi munkavállaláshoz engedélyt kérők száma, és feleannyi orvos akar most külföldön dolgozni, mint 2010-2011-ben - ismertette az első alkalommal kiállított hatósági bizonyítványokról szóló adatokat.

Rétvári Bence közölte: az ápolóknál is csökkenés figyelhető meg, és a most bejelentett négyéves béremelési program szintén kedvező visszhangra talált, 2016-ban 15 százalékkal kevesebb ápoló kérte a szükséges engedélyt, mint egy évvel korábban.
Megjegyezte: a gyógyszerészeknél és a fogorvosoknál is csökkenő tendencia figyelhető meg.

Az államtitkár kitért arra: az OECD adatai szerint 2010 előtt nagy forráskivonás történt az egészségügyben, azóta viszont minden évben nőttek az egészségügyre fordított források. Az OECD adatai szerint Magyarországon 100 ezer lakosra 14,5 diplomás orvos jut, míg az európai átlag 12,3, és az orvos-utánpótlás adatai is jobbak az európai átlagnál - tette hozzá.

Rétvári Bence az alapellátásban dolgozó fogorvosok követeléseire vonatkozó kérdésre azt mondta: folyamatos az egyeztetés az ügyben.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink