• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

  • A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

   A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

  • Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

   Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

 • EBP
  • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

   EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

  • EBP: új szakrendelőt kap a II. kerület

   EBP: új szakrendelőt kap a II. kerület

  • Világos rendszerbe akarják szervezni az ellátást

   Világos rendszerbe akarják szervezni az ellátást

 • EESZT
  • Néhány nap maradt az e-személyik igénylésére

   Néhány nap maradt az e-személyik igénylésére

  • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

   EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

  • Kattintásra jön a lelet az új rendszerben

   Kattintásra jön a lelet az új rendszerben

A mentőszolgálat is csatlakozni fog az EESZT-hez

Egészségpolitika 2017.05.19 06:44 Forrás: Weborvos Szerző: S. Judit
A mentőszolgálat is csatlakozni fog az EESZT-hez

Augusztus közepéig az e-személyi igazolvány rendszeréhez is illeszkedni fog a Tér.

Javában zajlik és jól halad a Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT, Tér) február közepén kezdődött éles próbaüzeme, derült ki Szabó Bálint, Állami Egészségügyi Ellátó Központ főosztályvezetőjének tájékoztatásából az IME XV. jubileumi infokommunikációs konferenciáján május 18-án. A projekt felelőse elmondta, hogy a következő jelentős határidő augusztus közepe lesz, ekkorra illeszkedik majd az e-személyi igazolvány a Térhez.

Az éles tesztüzem indulása óta négyezren önrendelkeztek az EESZT-ben, 15 ezer e-recept, valamint 50 ezer egészségügyi dokumentum került a felhőalapú, legmagasabb (5.) biztonsági fokozatú informatikai rendszerbe. A pilotban résztvevő egészségügyi szoftverfejlesztő cégek jóvoltából 2017 szeptemberére az EESZT-hez csatlakoztatható intézményi lefedettség a HIS rendszerek tekintetében 69%, a háziorvosi rendszerek esetében 72%, míg a patikarendszerknél 85% lesz az országban.

Négy nagy térség van, illetve lesz a pilotban: Budapest, Pécs, Veszprém és a Debreceni Egyetem jelzésére Debrecen is bekerül.

A NEAK-finanszírozott intézmények szeptember elsejétől szabadon csatlakozhatnak, 2017. november 1-jéig a közfinanszírozott intézményeknek kötelező csatlakozniuk, míg a magán egészségügyi ellátóknak erre 2018 novemberéig van idejük.

Egyelőre csak a friss adatok kerülnek a rendszerbe, de az EFOP 1.9.6. Elektronikus egészségügyi ágazati fejlesztések című pályázati forrásnak köszönhetően a későbbiekben megvalósul a lehetősége, hogy öt évre visszamenőleg feltöltsékk a rendszerbe a kórházi adatokat. A Tér adatai majdan kutatási célokra is rendelkezésre állnak, ám ezek jogi részletei ma még nincsenek tisztázva, tette hozzá Szabó Bálint.

Az is kiderült, hogy szintén az EFOP-os pályázat egyik fontos eleme a telemedicinával kapcsolatos jó ajánlások megfogalmazása a szükséges finanszírozási igénnyel egyetemben. Ez magában foglalja, hogy milyen eszközöket használjanak az egészségügyben, s ezek meghatározása, minősítése miként történjen. A kaotikus állapotok rendezésére nagy szükség van, ugyanis a gyártók profitorientált fejlesztései gyakran háttérbe szorítják a tudományos igényeket, hangzott el a konferencián.

Még mindig ez a keret szolgálja az OMSZ csatlakoztatását a Térhez, hogy például a mentőautóval szállított, sürgős ellátást igénylő beteg adatait be tudják jelenteni a fogadó sbo-kra.

A Tér fontos alrendszere az e-recept, ezzel kapcsolatban annyi új információ hangzott el, hogy 2018 végéig egy NEAK formanyomtatványon kapják majd a betegek az orvosuktól a felírási igazolást, tartalma azonos lesz az e-recepttel. A beteg (ha van) e-személyi igazolvánnyal, vagy TAJ-kártyával és személyi igazolvánnyal azonosítva magát, papíralapú recept nélkül is kiválthatja majd gyógyszereit a patikában.

Az EESZT akkor fogja a betölteni funkcióját, ha nemcsak adatok feltöltésére használják az egészségügyi ellátásban, hanem a „tudását" is alkalmazzák az orvosok, máskülönben feleslegesen költünk milliárdokat a rendszerre, fogalmazott Király Gyula, Hospitaly Kft. stratégiai vezetője. Míg Rosta László, a saját „kis EESZT"-jét elkészítő háziorvos szerint a Tér sikere nem annyira a technikai szempontokon fog múlni, mint inkább azon, miként lesz kommunikálva, s hogy igényel-e plusz feladatot ez ellátóktól, illetve mit nyerhetnek vele az orvosok.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink