• Ónodi-Szűcs
  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

 • EBP
  • Megújul és modernizálódik a Semmelweis Egyetem

   Megújul és modernizálódik a Semmelweis Egyetem

  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

  • 352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

   352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

 • EESZT
  • Kell egy kis idő a digitális egészségügyhöz

   Kell egy kis idő a digitális egészségügyhöz

  • EESZT: minden patika határidőre csatlakozott

   EESZT: minden patika határidőre csatlakozott

  • Informatika az egészségügy szolgálatában

   Informatika az egészségügy szolgálatában

A miniszter elégedett a mentős bérfejlesztéssel

Egészségpolitika 2017.05.15 15:14 Forrás: MTI
A miniszter elégedett a mentős bérfejlesztéssel

A mentőszolgálat személyes, családi ügye, és olyan áldozatot hozott ebben az ügyben, amit senkinek nem kíván - mondta a miniszter.

A mentődolgozók megbecsülésében is előrelépett a kormány - hangoztatta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hétfőn az Országgyűlésben Szakács László interpellációjára válaszolva. A szociálista politikus azt tette szóvá, hogy a kormány hitegette az alulfizetett dolgozókat, hogy "brutálisan" növelik a bérüket, azonban ez nem így lett, és nem is lesz így, azt látják az ígéretek szertefoszlanak.

A mentősök nagyjából az egyötödét kapják annak az emelésnek, amit megígértek nekik - mondta. Az ellenzéki politikus kitért arra is, hogy vannak olyan megyék, ahol nem tudnak rohamkocsit működtetni.

A szocialista képviselő azt kérdezte: miért nem fizetik ki a mentősök bérét, és nem érzi-e a miniszter a felelősségét.

Balog Zoltán válaszában azt mondta, érdekes egy olyan párt képviselőjétől hallani a fentieket, amelynek nevéhez a fizetős egészségügy bevezetése, illetve annak kísérlete fűződik.
Kiemelte: az interpelláció megállapításai köszönőviszonyban sincsenek a valósággal, félrevezetik a mentősöket és a közvéleményt egyaránt.

Minden megyében van mentős, rohamkocsi, és minden rohamkocsihoz tartozik kórház - rögzítette, hozzátéve: az Országos Mentőszolgálat működésének fejlesztésében, a mentődolgozók méltó megbecsülésében "éppen a napokban léptünk egyet előre", és ez nem az első lépés, és nem is az utolsó. Kifejtette: a kormány jövőre plusz tíz százalékot tesz hozzá az egészségügyi béremeléshez, így három év alatt 67 százalékkal nő átlagosan a mentőknél dolgozók bére.

A 10 százalékos emelésre 4 milliárdos pluszforrást terveztek be - tette hozzá. A 2019-ben az esedékes emeléssel a növekmény mintegy 80 százalék lesz - jelezte a miniszter.

Balog Zoltán beszámolt arról is, hogy jövőre a költségvetésben 100 milliárddal irányoznak elő többet az egészségügyre, és mentésre közel 40 milliárdot fordítanak. Megjegyezte: 2010-ben, a szocialisták távozásakor ez az összeg 22,5 milliárd forint volt.
Kitért arra is, hogy csak az idei évhez képest plusz 7 milliárd forint van betervezve a költségvetésbe. Hozzátette: 2006-10 között a szocialisták 5,7 százalékkal csökkentették az Országos Mentőszolgálat támogatását, míg 2010 óta 76 százalékot tettek ehhez hozzá.

A szakminiszter jelezte: 2010 óta 23 új mentőállomás épült, 37 százaléka a mentőállomásoknak megújult, és közel 500 új mentőautó állt forgalomba, ami a futó mentőautók 60 százaléka.
Idén további 193 mentőautót szereznek be, és ha ez meglesz, minden eseti és rohamkocsit lecseréltek - mondta.

Balog Zoltán hangsúlyozta: a mentőszolgálat személyes, családi ügye, és "olyan áldozatot hozott ebben az ügyben, amit senkinek nem kíván".

Szakács László reagálásában azt kérdezte, ha mindent megkapnak a mentősök, miért lesz tüntetés? Az ellenzéki képviselő a választ nem fogadta el, a parlament 108 igen, 29 nem és 1 tartózkodó szavazattal jóváhagyta Balog Zoltán válaszát.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink