• Ónodi-Szűcs
  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

 • EBP
  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

  • EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

   EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

  • 352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

   352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

 • EESZT
  • Egyre több páciens vált ki e-receptet

   Egyre több páciens vált ki e-receptet

  • Ónodi: már üzembiztosan működik az EESZT

   Ónodi: már üzembiztosan működik az EESZT

  • EESZT: Féltérden volt, de működik

   EESZT: Féltérden volt, de működik

Babahalál ügyben cáfol a miniszter

Egészségpolitika 2008.07.03 00:00 Forrás: Weborvos Szerző: Horváth Judit

Az egészségügyi szolgáltatások napi működtetését a regionális pénztárak végeznék.

Jövő szerdán kerül a kormány elé az egészségbiztosítás új koncepciója - közölte mai tájékoztatóján Székely Tamás. A miniszter elmondta: a többlet egyeztetésre azért volt szükség, hogy tisztázzák a regionális pénztárak feladatait. Ez utóbbiakból egyébként hetet terveznek létrehozni. A gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök, orvosi eljárások és technikák befogadása, finanszírozási mértékük meghatározása változatlanul a központ feladata marad, ám a szolgáltatói szerződések megkötése, az ellenőrzés, az elszámoltatás - vagyis a napi működtetési tennivalók a regionális pénztárakhoz kerülnének. A lakosság jobb kiszolgálása érdekében térségi ügyfélszolgáltatokat hoznának létre, ahol a biztosítottak minél közelebb lakóhelyükhöz intézhetnek ügyes-bajos, az egészségbiztosítással kapcsolatos dolgaikat.

A fővárosi Péterfy Sándor utcai kórházban előfordult újszülött-fertőzések kapcsán szóba került, vajon létezik-e jogszabály, amely kötelezővé tenné a különféle baktériumok szűrését. Ilyen paragrafusok sohasem voltak, s ma sincsenek, jelentette ki kategórikusan az egészségügyi miniszter. Székely Tamás elmondta, amennyiben a diagnózis szükségessé teszi ilyen jellegű vizsgálatok folytatását, akkor azt elvégzik, az egészségpénztári díjtétel pedig tartalmazza ennek ellentételezését is. Szó sincs tehát arról, hogy ezeket a vizsgálatokat ne finanszíroznák.

Ami a szakmai, jogi hátteret illeti: minden egyes kórház rendelkezik úgynevezett higiénés szabályzattal, amelyben pontosan meghatározzák, hogy milyen időközönként, illetve milyen esetekben kell úgynevezett leoltást végezni, vagyis megvizsgálni, vannak-e baktériumok az adott osztályokon, kórtermekben vagy nincsenek. Ugyanez a rendelkezés határozza meg a baktériummentesítés menetrendjét is, amelynek végső aktusa a zárófertőtlenítés. Ilyet a Péterfy Sándor utcai kórházban május 15-én és 25-én is végeztek.

A tájékoztatót egyébként abból az alkalomból tartották, hogy onkológiai együttműködési nyilatkozatot írt alá a szlovák és a magyar egészségügyi miniszter.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink