• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

  • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

   Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

  • EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

   EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

Béremelés: az OEP és a MÁK felkészült

Egészségpolitika 2016.09.28 13:10 Forrás: Weborvos Szerző: Sándor Judit
Béremelés: az OEP és a MÁK felkészült

Az egészségügyi szolgáltatóknak szeptember 30-ig kell adatot szolgáltatniuk a MÁK-nak.

Bértámogatási igényt 235 szolgáltató nyújtott be 97.763 dolgozóra vonatkozóan az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz a megadott határidőig, szeptember 20-ig, ugyanakkor az utalványozás technikai lebonyolításával megbízott Magyar Államkincstárhoz szeptember 27-éig csak 88 ezer dolgozó intézményi átsorolását adták meg a szolgáltatók, akiknek csak pár napjuk van a szeptember 30-i határidőig. Magyarán mintegy 10 ezer dolgozónak egyelőre nem tudják számfejteni a megemelt bérét a MÁK-nál, ezért is figyelmeztetett a szervezet elnöke, Dancsó József, hogy az ellátók tartsák be a szeptember végi határidőt.

Ha ugyanis ezután érkezik be az intézményi jelentés, akkor csak később (hóközi kifizetés) tudják számfejteni a megemelt béreket, ami nyilván igen rossz szájízt okozna az adminisztrációs késlekedés miatt október elején megemelt fizetésüket hiába váró dolgozóknak.

A béremelés fedezetére megvan a forrás, a technikai háttér is rendben van mind az OEP, mind a MÁK felkészült az elszámolásra és kifizetésre – jelentették be ma közös sajtótájékoztatón a szervezet vezetői.

Az intézmények 16.208 szakorvos, 467 szakgyógyszerész, 79.118 szakdolgozó, 1.376 felsőfokú végzettséggel nem rendelkező dolgozó után igényeltek bértámogatást az OEP-nél, sorolta az adatokat Kiss Zsolt, az OEP főigazgató-helyettese. Az igényelt támogatási összegeket 2016. október első munkanapján a finanszírozás összegével együtt utalványozzák a szolgáltatóknak, beleértve a béremelés, a mozgóbérek kiadásainak fedezetét az adótartalommal (szociális hozzájárulás) együtt. Szeptemberre összesen 6,32 milliárd támogatási igény futott be. A szolgáltatók minden hónap 5-éig korrekciós igényt nyújthatnak be, erre máris volt példa: három intézmény kérelmét el is bírálták, tette hozzá Kiss Zsolt.

A sajtótájékoztatón részt vevő Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár elmondta, zökkenőmentes végrehajtást remél, s úgy véli, a szakorvosok körében két-, a szakdolgozók körében négylépcsős béremeléssel „hamar ledolgozzuk" a V4-ekhez képest mutatkozó lemaradásunkat, érdemes lesz itthon maradniuk az egészségügyi dolgozóknak, tervezni tudják életüket.

A korábban támogatásban részesülő fiatal szakorvosok közül lesznek, akik kevesebb bért kapnak, ismerte el a MedicalOnline-on megjelentekkel kapcsolatban, ám hozzátette: számításaik szerint ez mindössze körülbelül tíz fiatalt érint. Mint kifejtette, négyszáz orvos részesült augusztus közepéig a fiatal szakorvosoknak járó 150 ezer forintos támogatásban, s azért nem kapják tovább, mert a 107 ezer forintos, mozgóbéreket is érintő alapbéremelés a túlmunkával (ügyelet, túlóra, készenlét, stb.) biztosítja a kieső 150 ezer forintos jövedelmet.

A Weborvosnak nyilatkozók szerint akár többet is kereshetnek a fiatal szakorvosok, akik ha választaniuk kellene, inkább a „biztos" béremelést, semmint az alapbérbe nem beépülő 150 ezer forintos támogatás mellett tennék le voksukat. Ha pedig mindkét támogatást megkapnák, akkor továbbra is megmaradna az a feszültség az orvostársadalomban, ami miatt olyan sok kritika érte a támogatási rendszert, hiszen a kezdő szakorvosok annyit, vagy még többet is kerestek, mint idősebb és tapasztaltabb kollégáik.

Erre utalt Ónodi-Szűcs Zoltán is, mondván, ezzel a Magyar Orvosi Kamara jelzését is figyelembe vették. Mészáros János helyettes államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a béremelés a rezidensi támogatási programot nem érinti.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink