• Ónodi-Szűcs
  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

 • EBP
  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Megújul az országos pulmonológiai intézet

   Megújul az országos pulmonológiai intézet

  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

Bérrendezés: választhatnak a fiatal szakorvosok

Egészségpolitika 2016.10.19 16:25 Forrás: Weborvos
Bérrendezés: választhatnak a fiatal szakorvosok

Folytatódtak a bértárgyalások az alapellátó fogorvosok, iskolaorvosok és a nem egészségügyi besorolásúak érdekében.

A 2016. június 8-án, az ágazati reprezentatív szakszervezetek és stratégiai partnerek, valamint a kormány közti tárgyalás eredményeként létrejött megállapodás értelmében egy több éves béremelés kezdődött idén szeptember elsejétől az egészségügyi ágazatban annak érdekében, hogy a 97 ezer egészségügyi dolgozó élet-és munkakörülményei javuljanak.

A megállapodásban a tárgyalópartnerek rögzítették azt is, hogy nyomon követik, illetve időről időre áttekintik a béremelés hatását, s amennyiben szükséges, elvégzik a korrekciót.

A felek a napokban ismét tárgyalóasztalhoz ültek és a megállapodásnak megfelelően megvizsgálták, hogy az átdolgozott, új szabályok milyen hatással vannak az egészségügyi dolgozókra - tudatta közleményben az egészségügyi államtitkárság.

Megegyeztek abban, hogy az alapellátás területén a védőnők finanszírozásával kapcsolatos problémákhoz hasonlóan meg kell vizsgálni, hogy milyen teendők merülnek fel az alapellátó fogorvosok, iskolaorvosok esetében. Ezen túlmenően megállapodtak abban, hogy áttekintik az egészségügyi tevékenységet végző, de nem egészségügyi besorolásban dolgozó munkavállalók helyzetét.

A Fiatal Szakorvosi Támogatásban részesült munkavállalók helyzetének áttekintésekor a tárgyalópartnerek megállapították, hogy a Magyar Államkincstár által számfejtett bérek 20 millió forinttal haladták meg a korábbi időszakot - tehát összességében jobban jártak a dolgozók, mint a támogatás idején – azonban egyedi esetek lehetnek ettől eltérőek.

Ezért az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága annak érdekében, hogy a béremelés mindenki számára pozitív előrelépést jelentsen – az érdekképviseletekkel egyetértésben – felkínálja a választási lehetőséget a korábbi támogatás és az alapbéremelés között azoknak a dolgozóknak, akik 2016. szeptember 1-jét megelőzően a Fiatal Szakorvosi Támogatásban részesültek. Így azon szakorvosok esetében, akik az alapbéremelést és vele együtt a mozgóbérek növekedését választják, a munkáltató havonta megvizsgálja, hogy van-e a bérelemek között eltérés. Amennyiben a dolgozó kevesebb bért kap, korrekcióra lesz lehetőség. A munkáltató a kompenzációt a tárgyhavi munkabér kifizetéssel egyidejűleg utalja, így mindenki emelt bért vihet haza.

A tárgyalás két hét múlva folytatódik - áll a közleményben.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink