• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

  • A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

   A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

  • Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

   Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

 • EBP
  • Miniszterelnöki megbízottra vár a szuperkórház?

   Miniszterelnöki megbízottra vár a szuperkórház?

  • Harmincmilliárd forintból újul meg a dél-pesti kórház

   Harmincmilliárd forintból újul meg a dél-pesti kórház

  • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

   EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

 • EESZT
  • Nincs Nagy Testvér az e-egészségügyben

   Nincs Nagy Testvér az e-egészségügyben

  • Képzés és vizsga az EESZT felhasználóknak

   Képzés és vizsga az EESZT felhasználóknak

  • EESZT: vélhetően nem lesz zökkenőmentes

   EESZT: vélhetően nem lesz zökkenőmentes

Bérrendezés: választhatnak a fiatal szakorvosok

Egészségpolitika 2016.10.19 16:25 Forrás: Weborvos
Bérrendezés: választhatnak a fiatal szakorvosok

Folytatódtak a bértárgyalások az alapellátó fogorvosok, iskolaorvosok és a nem egészségügyi besorolásúak érdekében.

A 2016. június 8-án, az ágazati reprezentatív szakszervezetek és stratégiai partnerek, valamint a kormány közti tárgyalás eredményeként létrejött megállapodás értelmében egy több éves béremelés kezdődött idén szeptember elsejétől az egészségügyi ágazatban annak érdekében, hogy a 97 ezer egészségügyi dolgozó élet-és munkakörülményei javuljanak.

A megállapodásban a tárgyalópartnerek rögzítették azt is, hogy nyomon követik, illetve időről időre áttekintik a béremelés hatását, s amennyiben szükséges, elvégzik a korrekciót.

A felek a napokban ismét tárgyalóasztalhoz ültek és a megállapodásnak megfelelően megvizsgálták, hogy az átdolgozott, új szabályok milyen hatással vannak az egészségügyi dolgozókra - tudatta közleményben az egészségügyi államtitkárság.

Megegyeztek abban, hogy az alapellátás területén a védőnők finanszírozásával kapcsolatos problémákhoz hasonlóan meg kell vizsgálni, hogy milyen teendők merülnek fel az alapellátó fogorvosok, iskolaorvosok esetében. Ezen túlmenően megállapodtak abban, hogy áttekintik az egészségügyi tevékenységet végző, de nem egészségügyi besorolásban dolgozó munkavállalók helyzetét.

A Fiatal Szakorvosi Támogatásban részesült munkavállalók helyzetének áttekintésekor a tárgyalópartnerek megállapították, hogy a Magyar Államkincstár által számfejtett bérek 20 millió forinttal haladták meg a korábbi időszakot - tehát összességében jobban jártak a dolgozók, mint a támogatás idején – azonban egyedi esetek lehetnek ettől eltérőek.

Ezért az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága annak érdekében, hogy a béremelés mindenki számára pozitív előrelépést jelentsen – az érdekképviseletekkel egyetértésben – felkínálja a választási lehetőséget a korábbi támogatás és az alapbéremelés között azoknak a dolgozóknak, akik 2016. szeptember 1-jét megelőzően a Fiatal Szakorvosi Támogatásban részesültek. Így azon szakorvosok esetében, akik az alapbéremelést és vele együtt a mozgóbérek növekedését választják, a munkáltató havonta megvizsgálja, hogy van-e a bérelemek között eltérés. Amennyiben a dolgozó kevesebb bért kap, korrekcióra lesz lehetőség. A munkáltató a kompenzációt a tárgyhavi munkabér kifizetéssel egyidejűleg utalja, így mindenki emelt bért vihet haza.

A tárgyalás két hét múlva folytatódik - áll a közleményben.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink