• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

   Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Elvándorlás: a béremelés sem állítja meg

Egészségpolitika 2016.08.17 06:00 Forrás: Weborvos Szerző: beb
Elvándorlás: a béremelés sem állítja meg

A férfiaknál másfélszer több egészségügyben dolgozó nő, közülük például három 65 év feletti orvosnő készül külföldre.

Idén az első fél évben szinte pontosan ugyanannyi orvos, fogorvos, gyógyszerész és egészségügyi szakdolgozó kért a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványt az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központtól (ENKK), mint tavaly az első hat hónapban. Tehát a beígért újabb bérrendezési lépcsők sem tántorították el az egészségügyben dolgozókat attól, hogy határon túl keressék a boldogulást. A legjelentősebb tavaly és az idén is a szakdolgozók kiáramlása, hiszen a központ korábbi adatai alapján az látszik, hogy tíz évvel ezelőtt ötödannyi szakápoló és szülésznő akarta elhagyni az országot.

Az ENKK idén év elején bevezetett újfajta statisztikai feldolgozása alapján nehezebb összehasonlítani az új és a régebbi adatokat, azonban a trend lemérhető.

A központ legfrissebb számai alapján kimondható, hogy változatlan az elvándorlási kedv, hiszen 2016. első fél évében 419 orvos, 108 fogorvos, 23 gyógyszerész és 359 szakdolgozó, összesen 909 fő fordult igazolásért a hivatalhoz. Összehasonlításként egy évvel korábban hat hónap alatt 912-en kérték ugyanezt a papírt: 415 orvos, 114 fogorvos, 33 gyógyszerész, 259 ápoló, 8 szülésznő és 83 egyéb egészségügyi dolgozó.

Ahogy korábban, úgy idén, az első fél évben is másfélszer több nő döntött a külföldi munkavállalás mellett, igaz az orvosok és a fogorvosok között még mindig kicsivel több a férfi kérelmező, a gyógyszerészek és szakdolgozók zöme viszont a szebbik nemhez tartozik (353 férfi-556 nő).

Az idén a hivatalhoz forduló orvosok többsége fiatal, a 25-29 éves korosztályból kerül ki, a távozni készülő szakdolgozók átlagéletkora magasabb, közülük a 40-44 évesek vannak a legtöbben. Ez nagyjából egy évvel ezelőtt is így volt, igaz, akkor valamivel idősebbek voltak a hivatalhoz forduló orvosok. Ahogy korábban úgy idén is vannak meglepő életkorok: a kérelmező orvosok között 3 doktornő is 65 év feletti.

Nem változtak a kedvelt célországok sem: a két legfelkapottabb az Egyesült Királyság és Németország, valamennyi egészségügyi dolgozó közül a legtöbben ide kérték a hivataltól a hatósági bizonyítványt. Az orvosok és fogorvosok egyébként inkább Angliába, míg a szakdolgozók inkább Németországba mennének. Kedvelt országok még: Svédország, Ausztria, Írország és Svájc.

A mostani összesítésből nem derül ki, hogy mely szakmák képviselői készülnek külföldre, de a korábbi évek statisztikáiból tudható, hogy főleg belgyógyászok, aneszteziológusok, sebészek és háziorvosok fordulnak a hivatalhoz.

Az újfajta statisztikai feldolgozásból kiolvasható viszont az, hogy a hatósági igazolást kérők között mennyi a magyar egészségügyi szakember. Fontos megjegyezni ugyanis, hogy az egészségügyben dolgozó magyar szakemberek mellett az adatokban azok a külföldi kérelmezők is szerepelnek, akikről feltételezhető, hogy tanulni jöttek Magyarországra, és a diploma megszerzése után hazájukba, vagy más országba távoznak.

Az ENKK arra is felhívja a figyelmet, a hatósági bizonyítványt kérők száma nem egyértelműen jelent külföldi munkavállalást, hiszen nincs információ arról, hogy a kérelmezők valóban elhagyják-e az országot. Mivel azonban más mód nincs az egészségügyben dolgozók migrációjának mérésére, hivatalosan is ezeket az adatokat szokták alapul venni.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink