• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

   Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Ennyi jut a kasszasöprésből a szakellátásnak

Egészségpolitika 2017.12.29 07:10 Forrás: Weborvos
Ennyi jut a kasszasöprésből a szakellátásnak

Az onkológiai diagnosztikára, a várólista-csökkentésre, a koraszülött-mentésre és hospice ellátásra is jut a maradványpénzből.

1.141 millió Ft felosztásáról döntött az Emmi egészségügyi államtitkársága a gyógyító-megelőző ellátások 2017. évi végi maradványából a járóbeteg-szakellátásnak - tudatta közleményében a NEAK. A járóbeteg-szakellátást nyújtó szolgáltatók a második degressziós sáv felső határáig (120%) nyújtott teljesítményeik arányában részesülnek a maradvány összegéből.

Ahogyan az elmúlt két évben, az ágazat az idei évben is nagy hangsúlyt fektet a daganatos betegek részére mielőbb elvégzett onkológiai diagnosztikai vizsgálatok ösztönzésére. A betegutak elemzése alapján utólagosan kiegészítő finanszírozás biztosítására kerül sor azon kivizsgálások után, amelyek esetében a rosszindulatú daganatos kórkép alapos gyanúja miatt a CT/MRI vizsgálatra 14 napon belül sor került, de a vizsgálat nem egyértelműen bizonyította a daganatos megbetegedést,
ugyanakkor a beteg esetében később onkológiai indikációval került sor beavatkozásra. Ez mindösszesen 764,2 millió Ft kifizetést jelent.

Az onkológiai ellátások mielőbbi diagnosztikája érdekében végzett molekuláris diagnosztikai (PCR) vizsgálatok („C" és „D" BNO) esetében a vizsgálatokat végző szolgáltatók a többletteljesítményük és a felosztható keret arányában 286 millió Ft erejéig részesülnek a maradvány összegéből.

A magas költségigényű rehabilitációs ellátásokat nyújtó intézmények 150 millió forintos maradványon osztoznak, az kapacitásuk arányában.

A Várólista Csökkentési Program keretében végzett ellátások maradványának kifizetésére 1.000 millió Ft jut, az intézmények e tevékenység keretében végzett éves finanszírozásának arányában részesülnek a kifizetésből, a térd – és csípőízület revíziós műtétek előtérbe helyezésével.

Az otthoni szakápolás és hospice ellátás 2017. évi előirányzata 1.000 millió forinttal emelkedett a 2016. évihez képest. A többlet egy része az alapdíj emelésére került felhasználásra, míg másik része a szolgáltatók kapacitásainak emelését szolgálta.A szolgáltatók teljesítményeinek arányában 320 millió Ft. maradvány kifizetésére kerül sor.

A kifejezetten és célzottan koraszülött mentésre 80 millió Ft biztosítható a maradvány összegéből.

2017. márciusától az érsebészeti centrumok - progresszivitási szintek szerint differenciáltan – fix díjban részesülnek. Az ezen szervezeti egységekről jelentett teljesítményeik szerint a felosztható keret arányában részesülnek 50 millió Ft-os maradvány összegéből, figyelembe véve a progresszivitási szintjüket. Az intézményre lebontott listát itt találják

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink