• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

   EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

  • EBP: fejlesztik a monori szakrendelőt

   EBP: fejlesztik a monori szakrendelőt

  • Új ellátások is lesznek a megújuló szakrendelőben

   Új ellátások is lesznek a megújuló szakrendelőben

 • EESZT
  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

  • Merre tovább Elektronikus Egészségügyi Tér?

   Merre tovább Elektronikus Egészségügyi Tér?

  • Kell egy kis idő a digitális egészségügyhöz

   Kell egy kis idő a digitális egészségügyhöz

Ennyi jut a kasszasöprésből a szakellátásnak

Egészségpolitika 2017.12.29 07:10 Forrás: Weborvos
Ennyi jut a kasszasöprésből a szakellátásnak

Az onkológiai diagnosztikára, a várólista-csökkentésre, a koraszülött-mentésre és hospice ellátásra is jut a maradványpénzből.

1.141 millió Ft felosztásáról döntött az Emmi egészségügyi államtitkársága a gyógyító-megelőző ellátások 2017. évi végi maradványából a járóbeteg-szakellátásnak - tudatta közleményében a NEAK. A járóbeteg-szakellátást nyújtó szolgáltatók a második degressziós sáv felső határáig (120%) nyújtott teljesítményeik arányában részesülnek a maradvány összegéből.

Ahogyan az elmúlt két évben, az ágazat az idei évben is nagy hangsúlyt fektet a daganatos betegek részére mielőbb elvégzett onkológiai diagnosztikai vizsgálatok ösztönzésére. A betegutak elemzése alapján utólagosan kiegészítő finanszírozás biztosítására kerül sor azon kivizsgálások után, amelyek esetében a rosszindulatú daganatos kórkép alapos gyanúja miatt a CT/MRI vizsgálatra 14 napon belül sor került, de a vizsgálat nem egyértelműen bizonyította a daganatos megbetegedést,
ugyanakkor a beteg esetében később onkológiai indikációval került sor beavatkozásra. Ez mindösszesen 764,2 millió Ft kifizetést jelent.

Az onkológiai ellátások mielőbbi diagnosztikája érdekében végzett molekuláris diagnosztikai (PCR) vizsgálatok („C" és „D" BNO) esetében a vizsgálatokat végző szolgáltatók a többletteljesítményük és a felosztható keret arányában 286 millió Ft erejéig részesülnek a maradvány összegéből.

A magas költségigényű rehabilitációs ellátásokat nyújtó intézmények 150 millió forintos maradványon osztoznak, az kapacitásuk arányában.

A Várólista Csökkentési Program keretében végzett ellátások maradványának kifizetésére 1.000 millió Ft jut, az intézmények e tevékenység keretében végzett éves finanszírozásának arányában részesülnek a kifizetésből, a térd – és csípőízület revíziós műtétek előtérbe helyezésével.

Az otthoni szakápolás és hospice ellátás 2017. évi előirányzata 1.000 millió forinttal emelkedett a 2016. évihez képest. A többlet egy része az alapdíj emelésére került felhasználásra, míg másik része a szolgáltatók kapacitásainak emelését szolgálta.A szolgáltatók teljesítményeinek arányában 320 millió Ft. maradvány kifizetésére kerül sor.

A kifejezetten és célzottan koraszülött mentésre 80 millió Ft biztosítható a maradvány összegéből.

2017. márciusától az érsebészeti centrumok - progresszivitási szintek szerint differenciáltan – fix díjban részesülnek. Az ezen szervezeti egységekről jelentett teljesítményeik szerint a felosztható keret arányában részesülnek 50 millió Ft-os maradvány összegéből, figyelembe véve a progresszivitási szintjüket. Az intézményre lebontott listát itt találják

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink