• Ónodi-Szűcs
  • Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

   Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

  • Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

   Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

 • EBP
  • EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

   EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

  • Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

   Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

  • Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

   Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

 • EESZT
  • EESZT: Féltérden volt, de működik

   EESZT: Féltérden volt, de működik

  • Nagykorúsítani kellene a betegeket

   Nagykorúsítani kellene a betegeket

  • Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

   Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

Főváros: mindenkinek lehet félnivalója?

Egészségpolitika 2011.02.09 00:00 Forrás: Weborvos Szerző: Sándor Judit

Nemcsak hét, hanem mind a tizenkét fővárosi kórház vezetőjének sorsát lebegteti az egészségpolitika.

Minden hétre jut megalázó, megfélemlítő szituáció a fővárosi tulajdonú kórházak vezetőinek. A múlt héten Szentes Tamás egészségügyért felelős főpolgármester-helyettes akarta kirúgni őket Tarlós István főpolgármester távollétében, a tegnapra összehívott főigazgatói értekezleten pedig maga Tarlós hozott függő, bizonytalan helyzetbe hét vezetőt. Lényegében négy igazgatónak felmondott azzal, hogy közölte, állásukat megpályáztatja a főváros, míg hármuk ellen fegyelmit indítanak, aminek a végeredménye nemigen lehet kétséges: személyi kérdéseket érinthet.

A Weborvos információi szerint Tarlóssal szemben jelentős politikai elvárásként fogalmazódott meg, hogy a nyugdíjas korú kórházvezetők állására pályázatot hirdessen a fővárosi közgyűlés. A törvényi változások értelmében ugyanis ha február 28-ig nem történik pályázatás, akkor határozott idejűre módosul a határozatlan időre kinevezett főigazgatók munkaszerződése. Tehát nem lenne kötelező meghirdetni az állásukat, hanem akár szépen hagyhatnák nyugdíjba vonulni őket, esetleg tanácsadóként alkalmazhatnák a vállalkozó kedvűeket, hogy segítsék utódaikat az átadás-átvételben.

Cinizmusnak tűnik, hogy ezek után még pályáztatásra biztatják őket, mondván, az életkor nem kizáró ok a pályázatban.

Minek lehet ezt tekinteni, ha nem kirúgásnak, fogalmazott a lapunknak nyilatkozó egyik érintett kórházvezető, anonimitását kérve. A három legjobban menő kórházra akarnak rátenyerelni - véleménye szerint.

A Központi Sztomatológiai Intézet mellett ugyanis a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház, az Uzsoki Kórház és a Szent Imre Kórház főigazgatója érintett, vagyis Vágó Péter, illetve Gerő Gábor, Golub Iván és László Imre. Az ő állásukra február 16-án írják ki a pályázatokat, a fővárosi közgyűlés jóváhagyásával.

Már ennek bejelentése is döbbenetet váltott ki a tegnapi megbeszélésen, ám amikor a három fegyelmi vizsgálat indítását is közölte a főpolgármester, mondhatni, mindenki lélegzete elállt, mert ez már kiverte a biztosítékot. A főigazgatók többszöri unszolására volt csak hajlandó Tarlós elárulni, mely intézményekről van szó. A János Kórház, a Heim Pál Gyermekkórház és a Bajcsy-Zsilinszky Kórház első számú vezetői ellen indítandó vizsgálatok személyi következményét nem nehéz megjósolni, látják forrásaink egybehangzóan.

A Tarlós által „eszköznek" minősített, a múlt heti sajtótájékoztatóra „kíméletből" nem meghívott Szentes Tamás megaláztatása tovább folyt a találkozón: Szentes kezeit tördelve kért bocsánatot a kórházvezetőktől. Van, aki azt állítja, ilyen szintű megaláztatással még nem találkozott, holott egyértelmű, hogy Szentes kapott a főnökétől instrukciókat, nem csupán a saját feje után ment. Az más kérdés, hogy miként értelmezte a kiadott feladatot.

A főpolgármesteri tájékoztatás szerint áprilisra tisztázódnak a személyi kérdések, hiszen lezárulnak a pályázatok, fegyelmi eljárások. Ám mindannyian úgy látják, hogy ez csak a kezdet, ugyanis előbb-utóbb mindenkire sor kerül, még ha ma nincsenek is porondon: az állami fennhatóság teljesen átírhatja a jelenlegi intézményvezetői névsort.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink