• Ónodi-Szűcs
  • Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

   Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

  • Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

   Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

 • EBP
  • EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

   EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

  • Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

   Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

  • Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

   Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

 • EESZT
  • EESZT: Féltérden volt, de működik

   EESZT: Féltérden volt, de működik

  • Nagykorúsítani kellene a betegeket

   Nagykorúsítani kellene a betegeket

  • Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

   Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

Gyógyszerpiac: átárazás 1-2 forintért

Egészségpolitika 2008.10.21 00:00 Forrás: Weborvos Szerző: Horváth Judit

A gyógyszergyártók ismét az Alkotmánybírósághoz fordulnak, amennyiben ismét kivetik rájuk a több milliós orvoslátogatói díjat.

Bár a korábban „korbácsrendeletként" elhíresült, az orvosok gyógyszerfelírási gyakorlatán erőteljes eszközökkel változtatni szándékozó tervezet sokat enyhült többszöri újrafogalmazása során, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerint még mindig lenne mit javítani rajta. Az IGYE elnöke többek között azt kifogásolta, hogy az egyes ATC csoportok átlagához viszonyítva ítélik meg a doktorok által rendelt mennyiséget. Székely Krisztina szerint azonban nem derül ki, hogy például az összes vérnyomáscsökkentő átlagához, esetleg ezen belül az úgynevezett ACE-gátlók, vagy - tovább szűkítve a kört -, a modern ACE-gátlók képezik a viszonyítás alapját.

Változatlanul kifogásolják, hogy a gyógyszerek társadalombiztosítási támogatásba történő befogadását meglehetősen rögösség tették a jogszabályalkotók, két államigazgatási eljárás közbeiktatásával. Ez arra szolgál, hogy az uniós előírásoknak megfelelő 90 napos döntési határidőt a végtelenségig elhúzhassák, mivel az államigazgatási eljárásnak nincs szabott határideje. Így és ezért fordulhat elő, hogy egy-egy készítmény ártámogatási befogása akár egy-másfél évig is eltarthat.

Nem csitul az orvoslátogatók után fizetendő díj feletti felháborodás, amit ugyan az Alkotmánybíróság 2008. júniusában eltörölt, ám a gyógyszergazdaságossági törvény módosítása során ismét újrafogalmaznának a jogszabályalkotók. Erre az ad lehetőséget, hogy az AB e sajátos adó tartalmával nem, csupán formai hibájával foglalkozott, s kizárólag ez utóbbi alapján ítélte fenntarthatatlannak.

Az orvoslátogatók után fizetendő összeg nem tévesztendő össze a hasonló címen kivetett regisztrációs díjjal, emelte ki Székely Krisztina. Az utóbbi 25.100 forintos összegét - amely egy igazolvány kiállításának valamint a nyilvántartásba vétel költségéből tevődött össze - mindig korrekt módon befizették a cégek. A továbbiakban az elnök arra a sajátos útra is emlékeztetett, amit e díj „bejárt" a törvényalkotás során. Az első változat szerint egy-egy orvoslátogató után 1-1 millió forintot kellett volna befizetni, ez a későbbiekben úgy módosult, hogy az első esztendőben 5 milliót, s minden további évben 1 milliót fizetettek volna, ám a végső normaszövegben már az évenkénti 5 millió forint jelent meg.

Az ügy vizsgálatába belekezdett az Európai Bizottság is, ám az AB döntése nyomán félbeszakadt ez a folyamat. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete ismét az Alkotmánybírósághoz fordul, amennyiben „felélesztik" az 5 milliós befizetési kötelezettséget, közölte az IGYE elnöke, aki szerint ebben az esetben az unió is folytatja a vizsgálódást, mivel a befizetési kötelezettség előírása az egyenlő elbánás, valamint a munkához való jog szabadságának elvébe ütközik.

A gyártók változatlanul szeretnék elérni, hogy évente kétszer kerüljön sor arra az eljárásra - fixesítés -, amelynek eredményeként változik a gyógyszerek ártámogatása, s ennek nyomán térítési díja. A rendszer bevezetése, 2007 során összesen 959 termék ára csökkent, átlagosan 23 százalékkal, ma már azonban átlagosan legfeljebb 1,5-1,3 százalékos mérséklés,  lényegében egy, legfeljebb három-négy forintos megtakarítás érhető el. Székely Krisztina szerint ebben az eljárásban már nincsenek jelentős tartalékok.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink