• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: sok minden jobb, de a lakosság nem érzi

   Ónodi-Szűcs: sok minden jobb, de a lakosság nem érzi

  • Több lombikbébi-eljárást finanszíroz majd az állam

   Több lombikbébi-eljárást finanszíroz majd az állam

  • Ónodi-Szűcs Zoltán néhány aktuális problémáról

   Ónodi-Szűcs Zoltán néhány aktuális problémáról

 • költségvetés
  • A jövő évi költségvetés gyógyszerészi szemmel

   A jövő évi költségvetés gyógyszerészi szemmel

  • Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

   Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

  • Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

   Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

 • EESZT
  • Jön az E-vény, lesz, aki kiadja az orvosságot?

   Jön az E-vény, lesz, aki kiadja az orvosságot?

  • Hétfőn road-show-ra indulnak az ÁEEK szakértői

   Hétfőn road-show-ra indulnak az ÁEEK szakértői

  • EESZT-csatlakozás: tapasztalatok, típushibák

   EESZT-csatlakozás: tapasztalatok, típushibák

H1N1: új tények derülnek ki a járványban

Egészségpolitika 2009.11.12 00:00 Forrás: Weborvos Szerző: Sándor Judit

Már a két év alatti gyermekek és a légzőszervi betegségben szenvedők is fokozott veszélynek vannak kitéve.

Önök itt Magyarországon nagyon szerencsések, mert az oltóanyag rendelkezésre áll – szögezte le a Svédországban élő Jakab Zsuzsanna. Az Európai Betegségmegelőző és Járványügyi Központ (ECDC) igazgatója – aki egyben a WHO regionális igazgatója is – a szaktárca által ma tartott nemzetközi konferencián fejtette ki többekkel egyetemben álláspontját a H1N1 vírusról, az ellene való védekezés fontosságáról.

Ugyanis valós és jelentős veszély az újinfluenza, komolyan kell venni, és élni kell a megelőzés, vagyis a védőoltás lehetőségével – foglalhatnánk össze nagyon röviden a konferencia vezérgondolatát, amelyet minden előadó képviselt.

A tisztánlátás, a közbizalom visszaállításának szándékával szervezett szakmai fórumon Kökény Mihály, a parlament egészségügyi bizottságának elnöke is kiemelte hazánk kivételes helyzetét – az adottságokat tekintve: rendelkezésre álló oltóanyag, megbízható közegészség- és járványügyi szervezet –, és konszenzust remélt a vitázó felek között, hogy sikerüljön a lakosság körében az oltási hajlandóságot növelni, amely a járvány megelőzésének legfontosabb eszköze.


A védőoltásoknak köszönhetően visszaszorultak a nagy járványok, éppen ezért az emberekben ma nincs kellő veszélyérzet, sokan hajlamosak banális betegségnek vélni az újinfluenzát Székely Tamás szerint. Jelenleg csupán hatszázalékos a magyar lakosság átoltottsága, és bár az oltási hajlandóság kimutathatóan javult az ukránoknál kialakult helyzet hírének hatására, még messze van a kívánatostól, ami hatvan százalék lenne.

A szakemberek számítása szerint jövő január végére tetőződhet az újinfluenza első hulláma. Addigra nem reménytelen a kívánt hatvanszázalékos átoltottság elérése a szakminiszter szerint, aki év végére negyvenszázalékos arányban bízik. Egyelőre Magyarországon nincs járvány, de emelkedő arányt mutat a megbetegedések száma. Eddig öten haltak meg bizonyítottan a H1N1 vírus miatt.


Az első hullám elején vagyunk az unióban, bár Írországban és Izlandon már tombol a járvány, amely nemcsak az időseket, de az egészséges fiatalokat és a kismamákat is nagyobb mértékben veszélyezteti – adott uniós körképet Jakab Zsuzsanna. Eddig az EU-ban 417 halálesetet regisztráltak (a világon hatezret). A legveszélyesebb szövődmény a vírusos tüdőgyulladás, amely igen súlyos lehet. Az uniós járványügyi szervezet számításai szerint akár a húsz százalékot elérheti a fertőzöttség, ezer emberből egy kerülhet kórházba és százezer közül három halhat meg.


Mindannyian fontosnak tartották az egészségügyi dolgozók példamutatását: nemcsak önmagukat, de az általuk ápolt betegeket is megvédhetik egy esetleges fertőzéstől megfelelő védelem esetén.


Mint Falus Ferenc országos tisztifőorvostól a Weborvos megtudta, adataik szerint a terhesek, fiatalok, krónikus betegségben szenvedők mellett a két év alatti gyermekek és a légzőszervi betegségben szenvedők is fokozott veszélynek vannak kitéve.

Érdekes összefüggést fedeztek fel az immunogenitás alakulásában a hatvan év felettieknél: ha mindkét (hagyományos és új influenza elleni) vakcinát beadatják, hatvanról nyolcvan százalékra növekszik a védettségük – osztotta meg információit lapunkkal Bujdosó László, az ÁNTSZ Közép-dunántúli Regionális tisztifőorvosa, aki hozzátette: egyelőre a javulás okára nincs magyarázatuk.


A védőoltás hatásos, biztonságos, legbiztosabb eszköze a védelemnek – szögezte le több előadó is, köztük az osztrák tisztifőorvos, Hubert Hrabcik professzor. A kiterjedt vakcináció után Angliában, Svédországban, Németországban, Finnországban eddig még nem tapasztaltak váratlan mellékhatásokat, maximum bőrpír, helyi duzzanat, egy-két napos kisebb láz jelentkezett az adjuvánst (ez fokozza a szervezet immunválaszát) tartalmazó anyagoknál – tájékoztatta a résztvevőket Kari Johansen, az ECDC influenza oltóanyag szakértője.


A várandós nők oltása mellett tört pálcát Czeizel Endre orvos genetikus, aki szerint a vírust kísérő magas láz fejlődési rendellenességet okoz a magzatnak. Felháborodva állapította meg, hogy nálunk rémhírek terjednek, még a szakemberek körében is, míg kiváló példaként hozta fel Stockholm régióját, ahol a várandós nők ötvenöt százalékát oltották be.

Az akár húszszázalékos megbetegedést okozó járvány a védőoltásoknak köszönhetően 12-15 százalékra is csökkenthető Falus Ferenc szerint, aki elmondta: eddig 2724 mintát vizsgáltak, ebből 347 bizonyítottan H1N1. Nyolcvan ember került kórházba, kilenc beteget ápoltak intenzív osztályon, hat szorul gépi lélegeztetésre, öt beteg pedig meghalt. Jelenleg 1400 háziorvos jelenti az influenzajellegű megbetegedéseket, 168 orvos vesz részt a virológiai surveillance rendszerben.

A vírust folyamatosan monitorozzák, stabilnak mutatkozik, így hatásos ellene a védőoltás. Minden családban beszédtéma a H1N1, mindenki tud róla, tehát mindenkinek lehetősége van felelősségteljesen dönteni, tette hozzá Falus Ferenc.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink