• Ónodi-Szűcs
  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

 • EBP
  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Megújul az országos pulmonológiai intézet

   Megújul az országos pulmonológiai intézet

  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

Ha leáll a gép, mindegy, van-e orvos mellette

Egészségpolitika 2016.09.23 08:36 Forrás: Weborvos
Ha leáll a gép, mindegy, van-e orvos mellette

Az alacsony szintű bérek következménye ezen a területen is munkaerőhiány, fluktuáció és kontraszelekció.

Bár még jó esetben csak a bérpapírokat kapták meg azok , akik bérkiegészítést kapnak a következő időszakban, sokan kimaradnak ebből is, amit joggal sérelmeznek. Hogy folyamatosan érzékeltessék a tárcával, hogy ezt nem fogadják el, Dr Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke a szervezet facebook oldalán olvasható levélben fordult Balog Zoltán miniszterhez.

Mint írta, nagy várakozás előzte meg az egészségügyi dolgozók béremelését, de az örömbe üröm is vegyült, tekintettel arra, hogy nem kerül sor alapbéremelésre, csak bérkiegészítésre, ami bizonytalanságot eredményez a dolgozók körében. Még ennél is nagyobb problémának tartjuk, hogy az ágazati előmeneteli szabályok alá nem tartozó dolgozók kimaradnak a bérkiegészítésből, és ez komoly feszültséget szül az intézményeken belül, és az intézmények között is.

Az intézményeken belül a feszültséget az okozza, hogy az egészségügyi intézményekben az előmeneteli szabályok alá nem tartozó munkavállalókra nem terjed ki a bérintézkedés. Az intézményekben csapatmunka folyik, és ha a nem működő berendezés miatt hosszabbodnak a várólisták, vagy nem kerül sor akár életmentő beavatkozásra, az ugyanakkora probléma, mintha az orvos vagy nővérhiány idézte volna elő ezt a helyzetet. De elodázhatatlan a gazdasági területeken dolgozók bérhelyzetének a javítása is, mivel az alacsony szintű bérek ezen a területen is súlyos munkaerőgondokat, fluktuációt és kontraszelekciót eredményeznek.

Nap mint nap fordulnak hozzánk a munkavállalók a munkaidő beosztások, bérbesorolások, pótlékok szabálytalan megállapításának, kifizetésének ügyeivel, ami tapasztalatunk szerint gyakran a gazdasági területen dolgozók felkészületlenségével, kompetenciahiányával, illetve létszámhiányával magyarázható. A magasan képzett, tapasztalt szakemberek az alacsony bérek miatt elhagyják a területet, mivel tudásuk más területre könnyen konvertálható, és szinte lehetetlen ilyen fizetések mellett pótolni őket.

A dolgozók béreinek, pótlékainak elmaradt kifizetése a kormányzat jobbító szándékait is aláássa, mivel a munkavállalók a hiányos kifizetések során nem mindig tudják azonosítani, hogy ki is a hibás, különösen jellemző ilyen esetekben a másokra való mutogatás.

Ezért kérem Miniszter úr gyors és hathatós intézkedését, annak érdekében, hogy az egészségügyi előmeneteli szabályok, illetve bértáblák fenntartótól, és az intézmény tevékenységi besorolásától függetlenül terjedjenek ki mindazokra, akik egészségügyi munkakörökben dolgoznak, akár az orvosi vagy fogorvosi alapellátásban dolgoznak, akár védőnői feladatokat látnak el, vagy pedig a szociális ellátó rendszerben végeznek gyógyító munkát - írta a szakszervezeti vezető. A teljes levél

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink