• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

  • Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

   Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Házhoz megy az egészségügyi szűrővizsgálat

Egészségpolitika 2018.03.07 15:32 Forrás: MTI
Házhoz megy az egészségügyi szűrővizsgálat

Tíz általános és tíz mammográfiás szűrőbusz indul el a napokban, hogy házhoz is vigye a szűréseket.

Az egészségügyi szűrővizsgálatok "házhoz vitelének" fontosságáról beszélt az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerdán sajtótájékoztatón, Vácott. Fontos, hogy "házhoz vigyük a szűréseket", ezt szolgája az a tíz plusz tíz szűrőbusz is, amely a következő hetekben a magyar településeket járja - mondta Rétvári Bence abból az alkalomból, hogy egy általános szűrőbusz Vácra érkezett.

Az államtitkár szükségesnek nevezte, hogy azokon az 5000 fő alatti településeken is igénybe vehetők legyenek szűrővizsgálatok, ahonnan az emberek nehezebben vagy kisebb hajlandósággal utaznak el különböző szűrésekre. Hozzátette: tíz általános és tíz mammográfiás szűrőbusz indul el a napokban, hogy "házhoz is vigye a szűréseket".

A mammográfiás szűrés azért is fontos, mert hiába ingyenes, az érintetteknek mindössze 40-50 százaléka megy el - fűzte hozzá az államtitkár. Beszélt arról is, hogy az általános szűrőbuszon dietetikai és életmód-tanácsadással, valamint vércukor- és vérnyomásméréssel találkozhatnak az emberek. Igyekeznek minél több helyen szájüregi és bőrelváltozás-szűrést is ingyenesen biztosítani - mondta.

Rétvári Bence kitért arra is, hogy a vastagbél-vizsgálatok és - szűrések száma 2010 óta 74 ezerről 92 ezerre emelkedett, ami 25 százalékos javulást jelent. Hozzátette, hogy nemcsak a vizsgálatok száma emelkedett, hanem a minőségük is javult: az erre jutó finanszírozás a 2010-es 477 millió forintról 724 millió forintra emelkedett.

Urbán Edina, a váci Jávorszky Ödön Kórház főigazgatója arról beszélt, hogy a korán felismert betegségek könnyebben és jobban kezelhetők. Kifejtette, vannak olyan betegségek, amelyek a szűrésnél még tünetmentes fázisban derülhetnek ki. Ilyen népbetegség a cukorbetegség és a magas vérnyomás, amely "csendben károsítja" a szervezetet, s amikor már tünete van, megbetegít más szerveket is - jegyezte meg a szakember.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink