• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

  • Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

   Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Itt az adósságrendezésről szóló kormányrendelet

Egészségpolitika 2017.11.30 06:44 Forrás: Weborvos - MTI Szerző: sj
Itt az adósságrendezésről szóló kormányrendelet

Ahogy várható volt, nem csak az adósságok rendezésére, de fejlesztésekre is jut az 54,6 milliárd forintból.

Megjelent az adósságkonszolidációról szóló rendelet a Magyar Közlöny 198. számában november 29-én. A 352/2017. (XI. 29.) kormányrendelet első részében taglalja a konszolidáció feltételeit. Eszerint az intézmények a 2017. augusztus 31-én fennállt, 30 napon belül lejárt tartozásállományuk 50 százaléka, 30 napon túl lejárt tartozásállományuk 60 százaléka, 60 napon túl lejárt tartozásállományuk 70 százaléka, 90 napon túl lejárt tartozásállományuk 80 százaléka alapján – ha az meghaladja a 100 000 forintot – működési támogatásban részesülnek. A támogatási összeg mértékét az egészségügyi szolgáltató adatszolgáltatásának megfelelően a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (a továbbiakban: finanszírozó) állapítja meg, és a honlapján közzéteszi.

Az egészségügyi szolgáltatók az adósságuk rendezésén túl  intézményi felújításra, beruházásra, fejlesztésre is felhasználható ösztönző támogatásban is részesül(het)nek, amelyet szintén a finanszírozó honlapján tesznek közzé.

A konszolidációt szolgáló összeget és az ösztönző támogatást a NEAK december 5-ig utalványozza. 

Struktúratámogatásban részesülhetnek az Összevont szakellátás jogcím előirányzatából finanszírozott intézmények (a tavalyihoz hasonlóan) a hatékony és fenntartható működést célzó szakmai megvalósíthatósági tanulmány, hatástanulmány, beruházási terv, kivitelezési terv, vázlatterv, jóváhagyási terv, engedélyezési terv, valamint az ezekhez kapcsolódó költség- és időkalkulációs terv készítésére, továbbá a gazdasági és strukturális intézkedéseik támogatása céljából benyújtott gazdálkodási tervük alapján. A fekvőbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók 2017. december 5-ig az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (a továbbiakban: ÁEEK) felé egyedi támogatás iránti kérelmet nyújthatnak be.

A 1861/2017. (XI. 29.) kormányhatározat szerint megemelik az Egészségbiztosítási Alap előirányzatát 54,6 milliárd forinttal, vagyis ekkora keret áll rendelkezésre a fent jelzett célokra.


Ónodi-Szűcs: 54,6 milliárd forint jut a kórházak adósságrendezésére

A kórházak adósságának rendezésére 54,6 milliárd forintot hagyott jóvá a kormány - jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.
Ónodi-Szűcs Zoltán közölte, ebből a pénzből nem csak a 30 napon túl lejárt adósság rendezhető. Hozzátette: ezzel az E. Alap idén 138 milliárd forinttal nőtt a tervhez képest. Míg 2010-ben az E-alap 1476 milliárd forint volt kiadási oldalon, addig az idei tervszám 2222 milliárd forint lesz.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a kórházi adósságok mértéke is folyamatosan csökkent az elmúlt években. Így 2014-ben az adósságnövekedési ráta havi 4,5 milliárd forint volt, 2015 áprilisától 2016 decemberéig ez az érték 2,5 milliárdra csökkent.

Kiemelte, hogy az intézményeknek adott összeg nagyobbik része nem az adott intézmény adóssága alapján lett kalkulálva, hanem egy szempontrendszer szerint súlyozták az egészségpolitikai célokat.

Mészáros János egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár ismertetése szerint 44,85 milliárd forintot működési és ösztönzési támogatásként kapnak az intézmények, 4,25 milliárd struktúraátalakításra fordítható pályázat útján, 5,5 milliárd forintot pedig a tételes finanszírozású gyógyszerekre szánnak.

A helyettes államtitkár közölte, szakmapolitikai alapelveket vettek figyelembe, például a felelős intézményi gazdálkodást vagy a működésre vonatkozó indikátorokat és szakmai elvárásokat.

Az intézményeknél lehetőség lesz beruházást támogató pályázatokat is benyújtani. A pályázatokat december 5-ig kell benyújtani, ezeket az Állami Egészségügyi Ellátó Központ összesíti december 8-ig. December 22-ig a megítélt összegeket utalni fogja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK).

Az összegek felhasználását és hasznosulását a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal fogja ellenőrizni 2019. szeptember 30-ig - tette hozzá Mészáros János.

Kiss Zsolt, a NEAK főigazgató-helyettese arról beszélt, a cél az volt, hogy olyan intézményeket támogassanak, amelyek pozitív eredményt mutattak a gazdálkodás terén, de figyelembe vették a gyógyítási minőségi paramétereket is. Ónodi-Szűcs Zoltán azt mondta, lesznek olyan intézmények, amelyek több pénzt fognak kapni, mint amennyi az adósságuk.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink