• Ónodi-Szűcs
  • 2021-ben plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ben plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

 • EBP
  • 2021-ben plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ben plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Megújul az országos pulmonológiai intézet

   Megújul az országos pulmonológiai intézet

  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

Jóval több PET/CT vizsgálatra kellene pénz

Egészségpolitika 2011.04.05 00:00 Forrás: Weborvos

40 000 vizsgálat tapasztalatait értékelve egyhangúan szükségesnek ítélték meg a PET/CT diagnosztikát.

Az Országos Onkológiai Intézet (OOI) megrendezte a IV. Nemzeti PET/CT Konszenzus Konferenciát. A konferencia célja a PET/CT diagnosztika szélesebb körű alkalmazása és a befogadási kvóta jelentős növelése érdekében szakmailag alátámasztani ennek a képalkotó módszenek az előnyeit és szükségességét. A konferenciát megelőzte egy alapos, az ország teljes területére kiterjedő felmérés, amelyben közel 400 aktív klinikus vett részt, akik a közel 40 000 elvégzett vizsgálat tapasztalatait értékelve egyhangúan szükségesnek ítélték meg a PET/CT diagnosztikát.

A konferencia eredménye útmutatót adott a PET/CT módszer helyes alkalmazására és javaslatot tett az eljárás rendeleti környezetének módosítására.

A konferencia programjában kiemelt pontban szerepelt: a PET/CT diagnosztika terápiás konzekvenciájának és költséghatékonyságának vizsgálata, a BNO kódok alapján történt kérelmek hatásainak és eredményeinek vizsgálata, az új indikációs lista összeállítása, a befogadási kvóta valós igényekhez közelítő növelésének alátámasztása, új trészerek és indikációs területek befogadásának alátámasztása, továbbá határozott szakmai javaslatok hangzottak el a jelenlegi szabályozás és egyéb feltételek módosítására.

A PET/CT diagnosztika fontos eszköze a képalkotó eljárásoknak, alkalmazása különösen fontos a daganatos betegségek kezelésében, de jelentősége egyre nő más, neurológiai és pszichiátriai megbetegedések korai felismerésében és gyógyításában is. Úgy a daganatos, mint a neurológiai vizsgálatokhoz különböző nyomjelző anyagokat használnak. Ezek közül Magyarországon jelenleg csak egy nyomjelző befogadott illetve egyet térít az OEP.

A konszenzus konferencia szükségesnek tartotta és javasolta a PET/CT vizsgálat során felhasznált izotópot tartalmazó különböző molekulák, azaz trészerek (nyomjelzők) hazai befogadását és differenciált térítését, amelyek alkalmazása az EU-ban jóváhagyott és alkalmazott.

Az OEP jelenleg évi 11 000 vizsgálatot finanszíroz. A hazai népegészségügyi és gazdasági helyzetre való tekintettel fontos lépés a diagnosztika fejlesztése, ezen belül a PET/CT, valamint más képalkotó eljárások fejlesztése és fuzionálása valamint az információ kezelés feltételeinek biztosítása. A daganatos betegségek hazai előfordulási adataiból megállapítható, hogy a befogadott PET/CT vizsgálatok számát rövidtávon évi 60 000 vizsgálatra szükséges növelni.

Cél az Országos Onkológiai Intézet és az onkológiai nagytérségek legnagyobb betegforgalmú központjait saját PET/CT egységgel ellátni oly módon, hogy a szakmai irányítás és vezetés állami kézben maradjon és a diagnosztika az ország területén mindenki számára egyenlő eséllyel elérhető legyen.

A konferencia a vizsgálati anyag értékelése alapján összeállította állásfoglalását, amelyet a résztvevők szavazással elfogadtak, és felkérték a szervezőket, hogy továbbítsák az állásfoglalást az Egészségügyi Államtitkárhoz, és hogy képviseljék a további javaslatokat.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink