• Ónodi-Szűcs
  • Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

   Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

  • Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

   Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

 • EBP
  • EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

   EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

  • Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

   Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

  • Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

   Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

 • EESZT
  • EESZT: Féltérden volt, de működik

   EESZT: Féltérden volt, de működik

  • Nagykorúsítani kellene a betegeket

   Nagykorúsítani kellene a betegeket

  • Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

   Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

Kamarai törvényjavaslat: az államtitkár visszautasít

Egészségpolitika 2011.01.09 00:00 Forrás: Weborvos

Az Államtitkárság kiáll az ágazatban dolgozók érdekei mellett - szögezte le a tárca.

Az egészségügyért felelős államtitkár, Szócska Miklós határozottan visszautasítja a három egészségügyi kamara elnöke által megfogalmazott kritikákat a kormány által benyújtott kötelező kamarai tagság visszaállításáról szóló törvénytervezetről. A törvénytervezet jelenlegi formája több fordulós egyeztetés eredményeképpen jött létre, és a 2010. december 10-én tartott legutolsó egyeztetés után a három kamara által megküldött észrevételek közül két vitatott pont kivételével a kért változtatásokat átvezettünk a szövegen.

A két nézetkülönbségre okot adó ponttal kapcsolatos álláspontunk a következő. A kamarai tagdíj mértékével kapcsolatban el kell mondanunk, hogy bár a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és az Államtitkárság kötelező kamarai tagság visszaállítása iránti elkötelezettsége változatlan, ez az elkötelezettség a kamarai tagok iránt is kötelező érvényű. Ezért továbbra is fenntartjuk azt a kormányzati álláspontot, hogy a kamarai tagdíj mértékét az alulfizetett egészségügyi dolgozók védelme érdekében törvényi szinten korlátozni szükséges. A kamarai tisztségviselők díjazása kérdésében szintén úgy gondoljuk, hogy az ország gazdasági helyzetéből kötelezően eredő kormányzati mértéktartást helyes a köztestületek szintjén is érvényesíteni. Fenntartjuk azt a kormányzati álláspontot, hogy a kamarai tisztségviselők díjazásának mértékét a kormánytisztviselők díjazásához kötötten korlátozni szükséges. Ezt a tervezetben a kormányzat a helyettes államtitkári bruttó 750 ezer forintos fizetéshez köti, míg az orvoskamarai javaslat ezt nem fogadja el, és a díjazás mértékét az állami szektorban 2010-ben meghatározott bruttó 2 millió forintos vezetői díjazásban kívánta meghatározni.

Amennyiben a nézetkülönbségeket jelentő szempontokon kívül továbbra is léteznek pontosításra szoruló elemek a tervezetben, akkor, ahogy eddig is, az Egészségügyért Felelős Államtitkárság kész a problémák kezelésére, ugyanakkor határozottan úgy gondoljuk, hogy ennek a közvetlen párbeszéd a megfelelő formája.

Az államtitkárság elkötelezett amellett, hogy az egészségügyet sújtó gondok csak közös munkával, a szakmai szervezetekkel és az egészségügyben dolgozókkal partnerségben kezelhetőek. A gondok akkorák, hogy ezt csak közös és kitartó erőfeszítéssel fogjuk tudni megoldani. Ebben a helyzetben különösnek tartjuk, hogy ezt az ágazatban megindult példa nélküli konstruktív egyeztetési folyamatot éppen annak a kamarának a vezetője veszélyezteti, akinek a kötelező kamarai tagság helyreállítására irányuló kérése a legtöbbet nyomott a latban a döntés meghozatalakor - zárul a közlemény.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink