• Ónodi-Szűcs
  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

 • EBP
  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

  • EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

   EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

  • 352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

   352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

 • EESZT
  • EESZT: minden patika határidőre csatlakozott

   EESZT: minden patika határidőre csatlakozott

  • Informatika az egészségügy szolgálatában

   Informatika az egészségügy szolgálatában

  • EESZT: Határidőre minden gyógyszertár csatlakozik

   EESZT: Határidőre minden gyógyszertár csatlakozik

Kevesebb orvos akar külföldön dolgozni

Egészségpolitika 2017.03.01 12:51 Forrás: Weborvos Szerző: beb
Kevesebb orvos akar külföldön dolgozni

A 30 és 40 év közötti orvosok közül maradnak többen itthon, a fiatalabbak, illetve idősebbek továbbra is mennének.

Külföldi munkavállaláshoz az egy évvel korábbihoz képest csaknem 17 százalékkal kevesebb orvos kért hivatalos igazolást szakképesítéseiről tavaly. A korábban Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központnak, ma már ÁEEK Emberi Erőforrás Fejlesztési Főigazgatóságnak (ÁEEK EFF) nevezett hivatal szerdán nyilvánosságra hozott adatai alapján 2016-ban csökkent az elvándorolni akaró egészségügyi szakdolgozók, gyógyszerészek száma is, és a korábbiakhoz képest valamelyest a fogorvosok közül is kevesebb volt a kérelmező.

A leglátványosabban a hivatalhoz forduló orvosok száma csökkent. A főigazgatóság adatai szerint tavaly 615 magyar orvos akart külföldre menni, míg egy évvel korábban 717, 2012-ben pedig 940. Ez azt jelenti, hogy öt év alatt több mint egyharmaddal kevesebb orvos akar elmenni az országból.

Külön érdekesség, hogy a szerdán közölt statisztikák kigyűjtötték azon magyar orvosok számát is, akik először fordultak külföldi munkavállalás céljából a hivatalhoz. A bizonyítványt ugyanis időről-időre meg kell újítani, tehát a 615 kérvényező között olyanok is vannak, akik már külföldön dolgoznak, és akik már korábban is benne voltak a statisztikákban.

Tehát a megtisztított adatok alapján összesen 398 volt azoknak az orvosoknak a száma, akik először kértek hatósági bizonyítványt. Ez a szám is csaknem 100-zal kevesebb, mint egy az egy évvel korábbi (492), és csaknem fele az öt évvel ezelőttinek (782).

A kor szerinti megoszlásból jól látszik, hogy a 30 és 40 év közötti orvosok közül maradnak többen itthon, a fiatalabbak illetve idősebbek továbbra is, nagyjából az előző évek arányában menni akarnak. Érdekesség, hogy tavaly három 70 év feletti orvos is kért papírjairól igazolást a hivataltól.

Továbbra is a legnépszerűbb célország Németország és az Egyesült Királyság, de sok orvos akar dolgozni Ausztriában, Svédországban és Svájcban.

Korábban a háziorvosok vezették az elmenni szándékozó szakorvosok listáját. Az utóbbi két évben azonban visszacsúsztak a második helyre már a belgyógyászok az elsők. A helyezettek között vannak az aneszteziológia és intenzív terápia szakorvosai, a sebészek, a csecsemő- és gyermekgyógyászok és a kardiológusok.Egészségügyi szakdolgozóból is kevesebb fordult a hivatalhoz: a hivatalos adatok alapján az itt tanuló külföldiek nélkül 582-en akarták külföldön folytatni a hivatását, szemben az egy évvel korábbi 639-cel. Itt is főleg a 30 év felettiek aránya csökkent, bár érdekes, hogy az 50-54 év közötti szakdolgozók közül többen akarnak külföldön munkát vállalni, mint egy évvel korábban (50-36).

Az orvosokhoz hasonlóan ugyanazok a preferált célországok is: az első Németország, második az Egyesült Királyság, harmadik Ausztria, de népszerű még Írország, Svájc, Svédország.

Az ÁEEK EFF adatai szerint 2016-ban a külföldi állampolgárságú gyógyszerészek nélkül 33 -an fordultak hatósági bizonyítványért a hivatalhoz, hogy határon túl vállalhasson munkát. Ez a szám 2015-ben 53 volt. A fogorvosok közül ugyanezek a számok tavaly, illetve tavaly előtt 162-176. A fogorvosok között egyébként inkább a fiatalok, a 30 év alattiak mennének és nem Németország a legnépszerűbb célpont, inkább az Egyesült Királyság illetve Írország.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink