• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

  • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

   Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

  • EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

   EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

Kórházintegráció, újabb elvándorlási hullámmal?

Egészségpolitika 2015.01.26 10:55 Forrás: Weborvos Szerző: sj
Kórházintegráció, újabb elvándorlási hullámmal?

Amíg tart az osztozkodás a kapacitásokról, az orvosok, szakdolgozók veszélyben érzik magukat.

Kőkemény főigazgatói vitákról értesült a Magyar Orvosok Szövetsége a Zombor Gábor által meghirdetett kórházintegrációk kapcsán. Mint ismeretes, az államtitkár január 16-án a sajtó képviselői előtt beszélt a nagy horderejű átalakításról, s terveknek megfelelően a múlt héten meg is kezdődtek az egyeztetések a megyei egyeztető bizottságok felállításával. Amíg tart a huzavona és osztozkodás a kapacitások fölött, nagy kérdés Bélteczki János elnök szerint, mi lesz a megszűnő/átköltöző osztályokon dolgozó szakorvosokkal, szakdolgozókkal.

Ráadásul – mint Bélteczki János lapunknak elmondta –, több negatívummal találkoznak érdekvédelmi munkájuk során. Egyrészt a gazdálkodási szempontból is megfélemlített főigazgatók különböző módokon igyekeznek takarékoskodni, hiszen nem termelhet intézményük mínuszt. Így például a dolgozók juttatásának megkurtításával is élnek, méghozzá úgy, hogy az ügyeleti rendszert műszakos rendbe szervezik át, ezáltal 20 százalékkal csökkenteni tudják a dolgozóknak járó kifizetéseket, miközben a munkatársaik ugyanannyit dolgoznak. Ez a mérték nem elhanyagolható, hiszen becslések szerint a munkabér jellegű kifizetések az összkórházi kiadások 70 százalékát teszik ki.

A MOSZ információi szerint bár a megyei kórházak nagy részében súlyos orvoshiány van egyes szakterületeken, mégsem várható, hogy a megszűnő városi kórházak osztályairól jelentősebb arányban odamennének majd az orvosok és a szakdolgozók. A szövetségnek ugyanis konkrétan nyilatkoztak már orvosok (a több érdekvédelmi szervezetet tömörítő mozgalmuknak köszönhetően hasonló információik vannak a szakdolgozókról is), hogy ha megszűnik az adott helyen a munkalehetőségük, nem a megyében, de nem is az országban, hanem a határokon kívül próbálnak boldogulni. Kilátástalannak ítélik ugyanis helyzetüket, úgy vélik, semmibe veszik őket, miközben az ellátórendszer egyre lepusztultabb. A reménytelenség és a munkahely megszűnése újabb elvándorlási hullámot okozhat a szövetség elnöke szerint.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink