• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

  • A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

   A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

  • Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

   Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

 • EBP
  • Miniszterelnöki megbízottra vár a szuperkórház?

   Miniszterelnöki megbízottra vár a szuperkórház?

  • Harmincmilliárd forintból újul meg a dél-pesti kórház

   Harmincmilliárd forintból újul meg a dél-pesti kórház

  • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

   EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

 • EESZT
  • Nincs Nagy Testvér az e-egészségügyben

   Nincs Nagy Testvér az e-egészségügyben

  • Képzés és vizsga az EESZT felhasználóknak

   Képzés és vizsga az EESZT felhasználóknak

  • EESZT: vélhetően nem lesz zökkenőmentes

   EESZT: vélhetően nem lesz zökkenőmentes

Kórházintegráció, újabb elvándorlási hullámmal?

Egészségpolitika 2015.01.26 10:55 Forrás: Weborvos Szerző: sj
Kórházintegráció, újabb elvándorlási hullámmal?

Amíg tart az osztozkodás a kapacitásokról, az orvosok, szakdolgozók veszélyben érzik magukat.

Kőkemény főigazgatói vitákról értesült a Magyar Orvosok Szövetsége a Zombor Gábor által meghirdetett kórházintegrációk kapcsán. Mint ismeretes, az államtitkár január 16-án a sajtó képviselői előtt beszélt a nagy horderejű átalakításról, s terveknek megfelelően a múlt héten meg is kezdődtek az egyeztetések a megyei egyeztető bizottságok felállításával. Amíg tart a huzavona és osztozkodás a kapacitások fölött, nagy kérdés Bélteczki János elnök szerint, mi lesz a megszűnő/átköltöző osztályokon dolgozó szakorvosokkal, szakdolgozókkal.

Ráadásul – mint Bélteczki János lapunknak elmondta –, több negatívummal találkoznak érdekvédelmi munkájuk során. Egyrészt a gazdálkodási szempontból is megfélemlített főigazgatók különböző módokon igyekeznek takarékoskodni, hiszen nem termelhet intézményük mínuszt. Így például a dolgozók juttatásának megkurtításával is élnek, méghozzá úgy, hogy az ügyeleti rendszert műszakos rendbe szervezik át, ezáltal 20 százalékkal csökkenteni tudják a dolgozóknak járó kifizetéseket, miközben a munkatársaik ugyanannyit dolgoznak. Ez a mérték nem elhanyagolható, hiszen becslések szerint a munkabér jellegű kifizetések az összkórházi kiadások 70 százalékát teszik ki.

A MOSZ információi szerint bár a megyei kórházak nagy részében súlyos orvoshiány van egyes szakterületeken, mégsem várható, hogy a megszűnő városi kórházak osztályairól jelentősebb arányban odamennének majd az orvosok és a szakdolgozók. A szövetségnek ugyanis konkrétan nyilatkoztak már orvosok (a több érdekvédelmi szervezetet tömörítő mozgalmuknak köszönhetően hasonló információik vannak a szakdolgozókról is), hogy ha megszűnik az adott helyen a munkalehetőségük, nem a megyében, de nem is az országban, hanem a határokon kívül próbálnak boldogulni. Kilátástalannak ítélik ugyanis helyzetüket, úgy vélik, semmibe veszik őket, miközben az ellátórendszer egyre lepusztultabb. A reménytelenség és a munkahely megszűnése újabb elvándorlási hullámot okozhat a szövetség elnöke szerint.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink