• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Lesz szakképzési ösztöndíj és kórházkonszolidáció

Egészségpolitika 2016.10.07 15:36 Forrás: MTI
Lesz szakképzési ösztöndíj és kórházkonszolidáció

Elsőként a Debreceni Egyetem (DE) klinikai központját és a helyi Kenézy kórházat integrálják.

A kormány a jövő év januárjától 4,5 milliárd forint ösztöndíjat biztosít az egészségügyi szakképzésben résztvevőknek - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára pénteken Debrecenben. Ónodi-Szűcs Zoltán a XXIII. Magyarországi egészségügyi napokon rendezett szakmai fórumon utalt arra, hogy most első alkalommal támogatják állami ösztöndíjjal az egészségügyi szakképzést, amit reményei szerint a jövőben folyamatossá tesznek.

Jó ötletnek nevezte az államtitkár az egyik felszólalónak az "alvó ápolók" képzésére vonatkozó felvetését. Ennek megfelelően megvizsgálják egy olyan gyors és egyszerű képzés lehetőségét, amely lehetővé tenné, hogy a pályát korábban elhagyó ápolók a tudásukat felfrissítve és megújítva térjenek vissza a hivatásukhoz - mondta.

Megemlítette: az intézményi integráció támogatására vezetik be az egyetemi kórházi státust, amelynek első hazai példája a Debreceni Egyetem (DE) klinikai központjának és a helyi Kenézy kórháznak az integrálása.

Ónodi-Szűcs Zoltán kiemelte, ezzel a formával nemcsak gyakorló általános iskolája vagy gyakorló gimnáziuma lesz az egyetemnek, hanem gyakorló kórházi képzőhelye is, ahol a hallgatók a betegágynál szerezhetnek gyakorlati gyógyítási tapasztalatokat.

Arra a felvetésre, hogyan kezeli a kormányzat az egészségügyi intézményekben felhalmozódott 55 milliárd forintos adósságállományt, az államtitkár azt mondta, "valamilyen konszolidáció mindenképpen lesz az idén". Részleteket még nem közölt, jelezte, erről folyamatosan egyeztetnek a Nemzetgazdasági Minisztériummal.

Tárgyalnak továbbá az egészségügyben műszaki-gazdasági területen dolgozók béremelési lehetőségeiről, s megvizsgálják azt a felvetést, hogy a munkaerőhiányra való tekintettel e területeken a nyugdíjba vonulás után is lehessen tovább dolgozni - tette hozzá Ónodi-Szűcs Zoltán.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink