• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

  • A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

   A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

  • Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

   Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

 • EBP
  • Miniszterelnöki megbízottra vár a szuperkórház?

   Miniszterelnöki megbízottra vár a szuperkórház?

  • Harmincmilliárd forintból újul meg a dél-pesti kórház

   Harmincmilliárd forintból újul meg a dél-pesti kórház

  • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

   EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

 • EESZT
  • Nincs Nagy Testvér az e-egészségügyben

   Nincs Nagy Testvér az e-egészségügyben

  • Képzés és vizsga az EESZT felhasználóknak

   Képzés és vizsga az EESZT felhasználóknak

  • EESZT: vélhetően nem lesz zökkenőmentes

   EESZT: vélhetően nem lesz zökkenőmentes

Megmutatták: nem csupán ápolni tudnak

Egészségpolitika 2010.03.24 00:00 Forrás: Weborvos Szerző: Sándor Judit

Hagyományteremtő szándékkal országos vetélkedőt rendezett ma a szakdolgozói kamara a nővéreknek.

Kacagás, kemény agytorna, gyakorlatbeli jártasság, versengés felsőfokon – ezekkel a szavakkal jellemezhetnénk leginkább a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) első alkalommal megrendezett országos szakmai vetélkedőjét, amelynek az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) adott helyet.

Az elméleti és gyakorlati tudást összemérő versenyre Zala, Fejér, Veszprém megyéből és Budapestről érkeztek azok a csapatok, amelyeknek a tavalyi Szakdolgozói Vetélkedők során az első három helyet sikerült megszerezniük. A verseny főszervezője Babonits Tamásné, a MESZK fekvőbeteg-ellátási elnöke volt.

A résztvevőket dr. Vizkelety Tibor, a házigazda intézmény főigazgató főorvosa köszöntötte, majd a szakmai verseny következett, amely két fordulóból állt: délelőtt a betegágy mellett végzett alap- és szakápolási feladatokban – beleértve rehabilitációt is –, mérték össze tudásukat a nővérek. A második fordulóban bemutatkoztak a csapatok, majd harminc kérdésből álló tesztet írtak anatómia, orvosi latin, klinikai és ápolástani ismeretekből. Ezt követően játékos activity következett Szánti Istvánné, a Fejér Megyei Szent György Kórház ápolási igazgató-helyettesének irányításával. A puzzle játékot a Zala Megyei Kórházból érkező Tóthné Födő Gyöngyi felügyelte, s végül a szakmai és általános műveltségre fókuszáló villámkérdésekre került sor, a vetélkedőt Szabó Andrásné, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház szakoktatója vezette.


Az eredmények értékeléséhez az ápolásvezetőkből és kamarai tisztségviselőkből álló gyakorlati zsűrin kívül az Egészségügyi Minisztérium, az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, valamint a kamara országos szervezete is felkérést kapott. A zsűri elnöki tisztét Balogh Zoltán, a MESZK elnöke látta el.


Hogy ne csigázzuk a kedélyeket, jöjjenek az eredmények: elsők lettek a pápaiak, második helyen a dél-pesti kórház, a harmadikon pedig a Péterfy csapata végzett.

Kérdésünkre dr. Beck Gabriella, az OORI ápolási igazgatója kiemelte a verseny remek hangulatát, hogy a mai, nem éppen rózsás körülmények dacára mindenkinek volt kedve játszani, igazi küzdőszellem jellemezte a résztvevőket. Leginkább a gyakorlati feladatok mutattak rá bizonyos hiányosságokra, így mindenki tisztában lehet azzal, mit kell pótolnia.


A versenyen való részvételt, valamint a díjazást szponzorok révén tudták biztosítani, a versenyzőket és a résztvevőket egy ebédre is meginvitálták az OORI alapítványának köszönhetően, tájékoztatta lapunkat dr. Ari Lajos gazdasági igazgató, aki hozzátette: „Támogatásunk jeléül biztosítottunk helyszínt a rendezvénynek. Örülök, hogy van a kolléganőkben versenyszellem, képesek a felkészülésre, versenyzésre szabad idejükből áldozni."

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink