• Ónodi-Szűcs
  • A labda az államtitkárnál volt

   A labda az államtitkárnál volt

  • Nem kell adót fizetni a praxis eladása után

   Nem kell adót fizetni a praxis eladása után

  • Tető alatt az uniós egészségügyi fejlesztések kétharmada

   Tető alatt az uniós egészségügyi fejlesztések kétharmada

 • költségvetés
  • Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

   Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

  • Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

   Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

  • Százmilliót vonnának el a kórházaktól

   Százmilliót vonnának el a kórházaktól

 • bérrendezés
  • Alulról közelítik a nemzetgazdasági átlagot

   Alulról közelítik a nemzetgazdasági átlagot

  • Felzárkóznak az egészségügyi keresetek

   Felzárkóznak az egészségügyi keresetek

  • Pártpolitikai csörte szombaton az egészségügyről

   Pártpolitikai csörte szombaton az egészségügyről

Megmutatták: nem csupán ápolni tudnak

Egészségpolitika 2010.03.24 00:00 Forrás: Weborvos Szerző: Sándor Judit

Hagyományteremtő szándékkal országos vetélkedőt rendezett ma a szakdolgozói kamara a nővéreknek.

Kacagás, kemény agytorna, gyakorlatbeli jártasság, versengés felsőfokon – ezekkel a szavakkal jellemezhetnénk leginkább a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) első alkalommal megrendezett országos szakmai vetélkedőjét, amelynek az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) adott helyet.

Az elméleti és gyakorlati tudást összemérő versenyre Zala, Fejér, Veszprém megyéből és Budapestről érkeztek azok a csapatok, amelyeknek a tavalyi Szakdolgozói Vetélkedők során az első három helyet sikerült megszerezniük. A verseny főszervezője Babonits Tamásné, a MESZK fekvőbeteg-ellátási elnöke volt.

A résztvevőket dr. Vizkelety Tibor, a házigazda intézmény főigazgató főorvosa köszöntötte, majd a szakmai verseny következett, amely két fordulóból állt: délelőtt a betegágy mellett végzett alap- és szakápolási feladatokban – beleértve rehabilitációt is –, mérték össze tudásukat a nővérek. A második fordulóban bemutatkoztak a csapatok, majd harminc kérdésből álló tesztet írtak anatómia, orvosi latin, klinikai és ápolástani ismeretekből. Ezt követően játékos activity következett Szánti Istvánné, a Fejér Megyei Szent György Kórház ápolási igazgató-helyettesének irányításával. A puzzle játékot a Zala Megyei Kórházból érkező Tóthné Födő Gyöngyi felügyelte, s végül a szakmai és általános műveltségre fókuszáló villámkérdésekre került sor, a vetélkedőt Szabó Andrásné, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház szakoktatója vezette.


Az eredmények értékeléséhez az ápolásvezetőkből és kamarai tisztségviselőkből álló gyakorlati zsűrin kívül az Egészségügyi Minisztérium, az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, valamint a kamara országos szervezete is felkérést kapott. A zsűri elnöki tisztét Balogh Zoltán, a MESZK elnöke látta el.


Hogy ne csigázzuk a kedélyeket, jöjjenek az eredmények: elsők lettek a pápaiak, második helyen a dél-pesti kórház, a harmadikon pedig a Péterfy csapata végzett.

Kérdésünkre dr. Beck Gabriella, az OORI ápolási igazgatója kiemelte a verseny remek hangulatát, hogy a mai, nem éppen rózsás körülmények dacára mindenkinek volt kedve játszani, igazi küzdőszellem jellemezte a résztvevőket. Leginkább a gyakorlati feladatok mutattak rá bizonyos hiányosságokra, így mindenki tisztában lehet azzal, mit kell pótolnia.


A versenyen való részvételt, valamint a díjazást szponzorok révén tudták biztosítani, a versenyzőket és a résztvevőket egy ebédre is meginvitálták az OORI alapítványának köszönhetően, tájékoztatta lapunkat dr. Ari Lajos gazdasági igazgató, aki hozzátette: „Támogatásunk jeléül biztosítottunk helyszínt a rendezvénynek. Örülök, hogy van a kolléganőkben versenyszellem, képesek a felkészülésre, versenyzésre szabad idejükből áldozni."

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink