• Ónodi-Szűcs
  • Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

   Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

  • Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

   Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

 • EBP
  • EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

   EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

  • Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

   Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

  • Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

   Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

 • EESZT
  • EESZT: Féltérden volt, de működik

   EESZT: Féltérden volt, de működik

  • Nagykorúsítani kellene a betegeket

   Nagykorúsítani kellene a betegeket

  • Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

   Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

MOK: bent műbalhé, kint valódi bajok

Egészségpolitika 2013.12.10 16:26 Forrás: Weborvos Szerző: sj

A MOK szerint áldatlan a gyógyítás helyzete, kötelességük érdemi intézkedéseket követelni.

Idén sem maradt el a menetrend szerint évről évre generált műbalhé, fogalmazott dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) mai sajtótájékoztatóján utalva a felügyelő bizottságtól származó, a sajtót bejáró információkra. Leszögezte: rendben vannak a kamara dolgai, ugyanakkor a felügyelő bizottság állításai nem megalapozottak, nem szakszerűek és helyenként egészen elképesztő tévedéseken alapulnak. Éger úgy fogalmazott, hogy nincsenek titkaik, nincs takargatnivalójuk, és ha az erre feljogosított hatóságok kíváncsiak a kamara gazdasági tevékenységére, meggyőződhetnek arról, hogy a tendenciózus megállapítások nem fedik a valóságot. Ettől függetlenül az alapszabály megsértésének, etikai vétségnek tekintik, hogy még egy le sem folytatott állítólagos vizsgálat állítólagos eredményeit nagy nyilvánosság előtt szellőztetik, tette hozzá.

Jelezte, hogy ez a „purparlé" akadályozta meg azt, hogy közzétegyék a MOK Közgyűlésének állásfoglalását, amely a hazai egészségügy értékeléséről szól, és amely jelentősen árnyalja az egészségügy helyzetének rohamos javulásáról szóló kormányzati kommunikációt.

Egyre féktelenebb a munkaerő-csábítás, egyre erőteljesebbek a toborzó kampányok a nyugati országok részéről, amivel szemben nem sikerült kiszámítható intézkedéseket hozni itthon (életpálya), ráadásul a maradók túlterheltsége egyre többször és több helyen elviselhetetlen mérteket ölt. Megjegyezte, hogy éppen holnap készülnek az egyik legnagyobb vidéki kórház osztályára egyeztetésre, ugyanis egy egész osztály kollektívája mérlegeli, hogy feladja, feláll s távozik. Nem ez az első és egyetlen eset, de attól, hogy ezek nem nyilvánosak, nem jelenti azt, hogy nincsenek, tette hozzá.

Az egészségügyet továbbra is maradékelven kezelik a döntéshozók, s bár a MOK elismeri a kormány igyekezetét, hogy apró lépésekkel próbál a gyógyítás körülményein javítani, ezt azonban nagyon kevésnek tartják. Nem véletlenül mondta az egyik helyettes államtitkár nagy nyilvánosság előtt nemrégiben, hogy a jelen kormányzati ciklusban nem sikerült az egészségügy helyzetén javítani – idézte az elnök egyetértéssel a véleményt.

Az állandó alulfinanszírozottságon nem segített a kórházak egységes irányítása, nem sikerült a várólistákat csökkenteni, sőt: a gyógyítók, beleértve saját magát is, egyre gyakrabban szembesülnek azzal, hogy jóval tovább tart egy beteget megfelelő helyre eljuttatni, mint alaposan megvizsgálni. Az orvosi esküvel összeegyeztethetetlen az, hogy az életet védő beavatkozások korlátozásába botlanak nap mint nap.

Az alapellátás megerősítését ígérte az ágazatvezetés, ám ez elmaradt a MOK elnöke szerint: az utánpótlás megoldatlan, az orvosok átlagéletkora a nyugdíjkort közelíti, s két év alatt mindössze tíz százalékkal növelték a praxisok finanszírozását.

A gyógyítás áldatlan helyzetére újra és újra rá kell mutatniuk, kötelességük érdemi intézkedéseket követelniük. Éppen ezért felszólítják a regnáló és a majdani kormányokat arra, hogy magasabb forrásokat biztosítsanak az egészségügynek, tekintsék azt nemzetstratégiai ágazatnak.

A MOK Küldöttgyűlése által elfogadott dokumentumot Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárhoz is eljuttatják.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink