• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

  • A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

   A harmadik negyedben - interjú Ónodi-Szűcs Zoltánnal

  • Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

   Ónodi-Szűcs: túl vagyunk a krízisen

 • EBP
  • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

   EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

  • EBP: új szakrendelőt kap a II. kerület

   EBP: új szakrendelőt kap a II. kerület

  • Világos rendszerbe akarják szervezni az ellátást

   Világos rendszerbe akarják szervezni az ellátást

 • EESZT
  • Néhány nap maradt az e-személyik igénylésére

   Néhány nap maradt az e-személyik igénylésére

  • EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

   EESZT: évtizedes lemaradást pótol a rendszer

  • Kattintásra jön a lelet az új rendszerben

   Kattintásra jön a lelet az új rendszerben

Nem bérharcra, hanem szövetségre van szükség

Egészségpolitika 2016.06.12 12:15 Forrás: Weborvos
Nem bérharcra, hanem szövetségre van szükség

Dr. Losonczy János személyében új alelnököt választott a MOK. A küldöttközgyűlésen részt vett Balog Zoltán, a szaktárca vezetője is.

Szomorú okból ült össze idejekorán Magyar Orvosi Kamara idei küldöttközgyűlése. Kamaránkat ugyanis pótolhatatlan veszteség érte dr. Kováts Attila alelnök úr elhunytával. Utódlásáról az érvényes szabályok szerint azonban gondoskodni kell. A MOK meghívásának eleget téve Balog Zoltán miniszter úr is megjelent a közgyűlésen és rövid előadást tartott - számol be az eseményről weboldalán a MOK.

A küldöttek elsőként Éger István elnökségi beszámolóját hallgatták meg az elmúlt fél évben végzett munkáról, majd Gyenes Géza felügyelőbizottsági elnök ismertette a tapasztalatokat. Farkas Gergely Országos Hivatalvezető a MOK 2015. évi összesített pénzügyi kimutatásáról jelentett. Alelnökké két választási fordulóban négy jelölt közül dr. Losonczy Jánost választotta küldöttgyűlés.

Balog Zoltán bevezetőben a rész és egész viszonyrendszerén keresztül világította meg a kormány problémakezelési módszerét, amely nem lobbiérdekek mentén szerveződik, hanem a részérdekek és az összesség érdekeinek folyamatos egyeztetésén, összehangolásán. Ebben az értelemben számít a MOK-ra, mint stratégiai partnerre is.

Mint mondta, ma már ott tartunk, hogy a gazdaság fellendülésének következményeként van mit elosztani, de ez sem könnyű feladat.

Kitért az elmúlt évek néhány egészségügyet érintő kiemelkedő eredményére (infrastruktúra fejlesztés, elvándorlás ütemének megfékezése) is.

A kamarával egy éve kemény, de korrekt tárgyalások folynak, így a bértárgyalások esetében is. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy a tárgyalások nem pusztán béremelésről szólnak, hanem annak kormányzat általi felismeréséről, hogy orvosok nélkül nincs egészségügy, egészségügy nélkül pedig nincsen gazdasági fejlődés.

Jelenleg egyetlen - rövid időn belül eldőlő - nyitott pont van az alapellátásnak juttatott pénz mennyiségét illetően: az alapellátáshoz tartozó 3 terület (háziorvosok, házi gyermekorvosok, fogorvosok, védőnők) között mekkora összeget lehet szétosztani? A miniszter törekszik arra, hogy 10 + 2 + 2 milliárd forint jusson erre a célra.

A budapesti kórházhelyzetről szólva aláhúzta: valóságos döntések és mögöttük valóságos források állnak rendelkezésre, Cserháti Péter miniszteri biztos személyében pedig kompetens szakember felügyeli a folyamatokat.

A miniszter végezetül annak a meggyőződésének adott hangot, hogy valójában nem bérharcra, hanem partnerségre van szükség a minisztérium és a kamara között: vagy szövetséget kötünk, vagy mindenki rosszul jár - zárul a MOK tájékoztatója.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink