• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

  • 8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

   8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Nem bérharcra, hanem szövetségre van szükség

Egészségpolitika 2016.06.12 12:15 Forrás: Weborvos
Nem bérharcra, hanem szövetségre van szükség

Dr. Losonczy János személyében új alelnököt választott a MOK. A küldöttközgyűlésen részt vett Balog Zoltán, a szaktárca vezetője is.

Szomorú okból ült össze idejekorán Magyar Orvosi Kamara idei küldöttközgyűlése. Kamaránkat ugyanis pótolhatatlan veszteség érte dr. Kováts Attila alelnök úr elhunytával. Utódlásáról az érvényes szabályok szerint azonban gondoskodni kell. A MOK meghívásának eleget téve Balog Zoltán miniszter úr is megjelent a közgyűlésen és rövid előadást tartott - számol be az eseményről weboldalán a MOK.

A küldöttek elsőként Éger István elnökségi beszámolóját hallgatták meg az elmúlt fél évben végzett munkáról, majd Gyenes Géza felügyelőbizottsági elnök ismertette a tapasztalatokat. Farkas Gergely Országos Hivatalvezető a MOK 2015. évi összesített pénzügyi kimutatásáról jelentett. Alelnökké két választási fordulóban négy jelölt közül dr. Losonczy Jánost választotta küldöttgyűlés.

Balog Zoltán bevezetőben a rész és egész viszonyrendszerén keresztül világította meg a kormány problémakezelési módszerét, amely nem lobbiérdekek mentén szerveződik, hanem a részérdekek és az összesség érdekeinek folyamatos egyeztetésén, összehangolásán. Ebben az értelemben számít a MOK-ra, mint stratégiai partnerre is.

Mint mondta, ma már ott tartunk, hogy a gazdaság fellendülésének következményeként van mit elosztani, de ez sem könnyű feladat.

Kitért az elmúlt évek néhány egészségügyet érintő kiemelkedő eredményére (infrastruktúra fejlesztés, elvándorlás ütemének megfékezése) is.

A kamarával egy éve kemény, de korrekt tárgyalások folynak, így a bértárgyalások esetében is. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy a tárgyalások nem pusztán béremelésről szólnak, hanem annak kormányzat általi felismeréséről, hogy orvosok nélkül nincs egészségügy, egészségügy nélkül pedig nincsen gazdasági fejlődés.

Jelenleg egyetlen - rövid időn belül eldőlő - nyitott pont van az alapellátásnak juttatott pénz mennyiségét illetően: az alapellátáshoz tartozó 3 terület (háziorvosok, házi gyermekorvosok, fogorvosok, védőnők) között mekkora összeget lehet szétosztani? A miniszter törekszik arra, hogy 10 + 2 + 2 milliárd forint jusson erre a célra.

A budapesti kórházhelyzetről szólva aláhúzta: valóságos döntések és mögöttük valóságos források állnak rendelkezésre, Cserháti Péter miniszteri biztos személyében pedig kompetens szakember felügyeli a folyamatokat.

A miniszter végezetül annak a meggyőződésének adott hangot, hogy valójában nem bérharcra, hanem partnerségre van szükség a minisztérium és a kamara között: vagy szövetséget kötünk, vagy mindenki rosszul jár - zárul a MOK tájékoztatója.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink