• Ónodi-Szűcs
  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

 • EBP
  • Megújul és modernizálódik a Semmelweis Egyetem

   Megújul és modernizálódik a Semmelweis Egyetem

  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

  • 352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

   352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

 • EESZT
  • Kell egy kis idő a digitális egészségügyhöz

   Kell egy kis idő a digitális egészségügyhöz

  • EESZT: minden patika határidőre csatlakozott

   EESZT: minden patika határidőre csatlakozott

  • Informatika az egészségügy szolgálatában

   Informatika az egészségügy szolgálatában

Nyolc területen fejlesztenek plusz 56 milliárdból

Egészségpolitika 2016.10.21 14:32 Forrás: Weborvos Szerző: beb
Nyolc területen fejlesztenek plusz 56 milliárdból

A betegbarát ellátást, a törődést szeretnék a középpontba állítani a most bejelentett fejlesztésekkel.

Összesen újabb 56 milliárd forintos uniós fejlesztést jelentettek be pénteken. A forrást nyolc terület kapja. A szétosztásnál az volt a cél, ahogy Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár fogalmazott, hogy olyan beruházások valósuljanak meg, amelyek a betegek biztonságát, a betegbarát ellátást szolgálják, "a törődést tesszük a központba".

Mészáros János, helyettes államtitkár ehhez azt tette hozzá, hogy a fejlesztésekkel csökkenteni kívánják az egyenlőtlenségeket az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésben, és olyan körülményeket karnak teremteni, amelyek segítik a munkaerő megtartását is.

A fejlesztésre kijelölt nyolc területet:
1. Egységes ápolási eszközpark kialakítása (8 milliárd forint), amely például jelentheti a betegágyak, kórházi éjjeli szekrények, betegliftek beszerzését.
2. Gyermek és ifjúságpszichiátria, addiktológiai és mentálhigiénés ellátórendszer infrastrukturális feltételeinek fejlesztése (6 milliárd forint)
3. Orvos-, és nővérszállók fejlesztése (10+1,5 milliárd forint) Ez lehet a meglévő szállók felújítása, de zöldmezős beruházás is. Ez az egy projekt, amely a Közép-Magyarországi- Régióra, azaz Pest megyére és Budapestre is érvényes.
4. Klinikai skill laborok fejlesztése (8milliárd forint). Ezek a laborok az egészségügyben dolgozók képzésében és továbbképzésében nyújtanak majd segítséget, itt lehet majd gyakorolni az invazív és non-invazív beavatkozásokat, valamint az ápolás-gondozási tevékenységeket.
5. Diagnosztikai és orvosi laboratóriumi hálózat infrastrukturális feltételeinek javítása. (9,8 milliárd forint) Ennél a fejlesztésnél a cél az, hogy javuljon az egészségügyi diagnosztikai tevékenység és az ellátás hatékonysága, csökkenjen a beteg egészségügyi rendszerben eltöltött ideje és megterhelése.
6. Pszichiátriai és addiktológiai gondozóhálózat fejlesztése (4 milliárd forint) A forrást a gondozóintézetek emberi erőforrására szeretnék költeni. Ezen kívül cél, hogy a pszichiátriai és addiktológiai betegek lakossághoz közeli ellátást is jobban tudják biztosítani.
7. Egynapos sebészeti ellátás fejlesztése (8 milliárd forint) A cél, hogy bővüljön az egynapos sebészeti ellátás mennyisége, ezzel is tehermentesítve az aktív fekvőbeteg ellátást.
8. Pszichiátriai szakellátások minőségének és hozzáférésének javítása. (2,3 milliárd forint) Ez a beruházás főleg a pszichiátriai és addiktológiai betegek ellátásának infrastrukturális és gyógykezelési körülményeinek javítását szolgálja.

Németh László főigazgató, mint a programokat irányító ÁEEK vezetője elmondta: jelenleg az igények felmérése zajlik, de jövő év elején már az első gyakorlati fejlesztések is elkezdődhetnek. Az összes beruházás az uniós pénzügyi ciklus végéig, 2020-ig fejeződik be.

A tájékoztatón kérdésként felmerült a Tárki kritikus jelentése is, amelyre az államtitkár annyit válaszolt: 2010 óta nem történt pénzkivonás az egészségügyből, sőt az ágazat költségvetése jelentősen nőtt. Egyedül a gyógyszertámogatás kevesebb, de ez sem a betegek terhét növeli. Az egri kórház 300 milliós tartozását pedig jogi akadályok miatt nem vállalhatja át az állam - ezt már Német László válaszolta egy másik kérdésre.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink