• Ónodi-Szűcs
  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

 • EBP
  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

  • EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

   EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

  • 352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

   352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

 • EESZT
  • EESZT: Határidőre minden gyógyszertár csatlakozik

   EESZT: Határidőre minden gyógyszertár csatlakozik

  • 2018: gépek válaszolnak, ha orvost hívunk

   2018: gépek válaszolnak, ha orvost hívunk

  • Egyre több páciens vált ki e-receptet

   Egyre több páciens vált ki e-receptet

Nyugdíjvita: tisztázódnak a feltételek

Egészségpolitika 2010.11.30 00:00 Forrás: MTI

A nyugdíjszerző időbe nem, de az összegébe beleszámítana a diploma megszerzése.

Nem számít bele a nők kedvezményes nyugdíjba vonulásához szükséges negyven évbe a járulékfizetéssel nem fedezett, illetve a kedvezményes járulékfizetéssel teljesített, például a felsőoktatásban eltöltött, illetve a szakmunkástanuló idő. A nyugdíj összegének kiszámításánál ugyanakkor minden szolgálati időt el kell ismerni - mondta a nemzeti erőforrás miniszter a parlamentben.


Réthelyi Miklós elmondta: legalább 32 év munkaviszonyt is elegendő igazolni, ha a negyven évhez hiányzó időben az igénylő gyermeknevelés miatt volt távol a munkától, de a gyermektelen nőket is megilleti a negyven év munka utáni nyugdíjazás. Kitért arra: a bevezetendő új kedvezménnyel - a nyugdíjkorhatár elérésekor megállapított ellátásokhoz viszonyítva - akár hat-tíz évvel hosszabb nyugdíjfolyósítási idő keletkezik.


Csak a járulékfizetéssel töltött idő számít bele a 40 évbe
Hangsúlyozta: ezt járulékfizetéssel kell megalapozni, ezért nem vehető figyelembe a jogosultságnál a járulékfizetéssel nem fedezett, illetve a kedvezményes járulékfizetéssel teljesített idő. Előbbire a felsőoktatásban eltöltött, utóbbira a szakmunkástanuló időt hozta fel példaként. A gyermekneveléssel eltöltött időre viszont járulékfizetés nélkül is vonatkozik a jogosultság. Kiemelte: a nyugdíj összegének a kiszámításánál természetesen minden szolgálati időt el kell ismerni, tehát ebben az esetben már számít a szakmunkástanuló idő, a felsőoktatás nappali tagozatán 1998 előtt folytatott tanulmányok ideje, az ápolási díj, valamint a munkanélküli ellátás ideje.

A miniszter úgy látja, az új kedvezmény jelentőségét fokozza, hogy aki ennek igénybe vételével megy nyugdíjba, a megállapított nyugellátását csökkentés nélkül, teljes összegben megkapja.
Réthelyi Miklós fontosnak tartotta hangsúlyozni azt is, hogy az öregségi nyugdíj jogosultsági feltétele nem változik, ahogy a korhatár előtti nyugdíjazásé sem. A törvényjavaslat elfogadása után szélesebb választási lehetősége lesz a nyugdíj előtt álló nőknek, akik eldönthetik, hogy melyik kedvezményt veszik igénybe - mutatott rá.

Az expozéban beszámolt arról: a nők nyugdíjkedvezménye elősegíti az érintettek további családi szerepvállalását és ezáltal javulnak a gyermekeik, a fiatal gyermekes anyák munkaerő-piaci részvételének feltételei. Hozzátette: a változás eredményeként lehetővé válik az idősebb szülők családon belüli ápolása is.


Az ellenzéki pártok szerint igazságtalan a törvénytervezet
A Fidesz és a KDNP támogatja a kormány elképzeléseit, és jónak tartja, hogy csak a járulékfizetés ideje számít bele a 40 évbe. A szocialisták kifogásolták, hogy a tanulmányi idő, vagy a munkanélküli ellátás ideje nem számolható el, így a törvény különbséget tesz nők között, hátrányos helyzetbe hozza a felsőfokú végzettségűeket. Nem értik, hogy a gyermeknevelésben részt vevő férfiak miért nem kapnak ilyen kedvezményeket.


A Jobbik azt javasolja: a gyerekek számától függjön a korkedvezmény, de valamennyi ellenzéki párt vezérszónoka azt mondta, a törvényjavaslat igazságtalan, és nem támogatják. A kormány számításai szerint jövőre 24 ezer nő mehet jóval hamarabb nyugdíjba, ha a Ház elfogadja a jogszabályt.


További kedvezménnyel segítenék a nagycsaládos nők nyugdíjba vonulását
Öt gyermek felnevelése esetén egy évvel, minden további gyermek esetén újabb egy-egy évvel csökkentené a nők nyugdíjjogosultsági idejét az egyes nyugdíjbiztosítási tárgyú és más kapcsolódó törvények módosításához érkezett kormánypárti módosító indítvány, amelyet tizennégy kormánypárti képviselő jegyez.

A kormány javaslata - amelynek általános vitáját kedden folytatta le az Országgyűlés - eredetileg azt mondja ki, hogy a jövő évtől öregségi nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő, aki legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik. Jogosultsági időnek minősül a terhességi gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban eltöltött idő is. E szabályok szerint az öregségi nyugdíj ugyanakkor nem állapítható meg, ha a kereső tevékenységgel járó biztosítási, vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idő nem éri el a 32 évet.

Ezen változtatna tizenegy fideszes és három kereszténydemokrata képviselő úgy, hogy öt saját háztartásban nevelt gyermek után egy évvel, majd gyermekenként további egy évvel csökkentenék a nyugdíjhoz szükséges - csak kereső tevékenységgel megszerezhető - jogosultsági időt.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink